De oude media zijn dood, leve de nieuwe MEdia

0

[[image:me-dia.jpg::right:1]]Laatst las ik een artikel waarin Google, na de overname van YouTube, het vijfde mediabedrijf van de VS werd genoemd. Maar Google, YouTube, Wikipedia, MySpace (en ga zo maar door) zijn geen mediabedrijven. Niet het zenden staat centraal, maar juist het ontvangen of misschien beter nog het bieden van een platform voor vragers en aanbieders die op zoek zijn naar elkaars aandacht. Bij de nieuwe MEdia staat de gebruiker ('ME') centraal.

Je bent geneigd om mee te gaan als iemand roept dat Google een belangrijke mediaspeler begint te worden of al is. Maar dat denken gaat heel sterk uit van een (geprogrammeerd en geaggregeerd) aanbod van kanalen, stations en content dat door een mediabedrijf samengesteld wordt en waar vervolgens adverteerders en (media-)consumenten bij elkaar worden gebracht.

[[image:media2.jpg::right:0]]Maar wat er bij Google (laten we dat voorbeeld even vasthouden) in de kern gebeurt is juist veel meer dan dit. Google biedt een platform om te spreken, te luisteren en te bemiddelen. Het gaat om een continue stroom van activiteiten die gericht zijn op aandacht ('attention transactions') en om partijen die op een gelijkwaardig niveau met elkaar in gesprek zijn en 'zaken doen'. Niet het zenden of ontvangen staat centraal, maar het faciliteren (enabling). Niet zoeken maar vinden, daarbij geholpen worden, signalen krijgen, heel gericht kunnen kiezen en abonneren.

Het is geen platform om een boodschap aan te bieden of uit te zenden, het is een platform waar om aandacht wordt gevraagd, waar vragen en behoeftes geformuleerd en last but not least ook vervuld worden. Naarmate internet meer multimedialer wordt en het mediagedrag van consumenten steeds meer naar deze intermedia of beter nog enablers verschuift, zullen er in de hoek van de tradionele mediabedrijven steeds meer klappen vallen.

Een nieuw signaal komt uit de hoek van de dagbladuitgevers, uit de VS komt er nieuws over het in elkaar zakken van de advertentiemarkt voor kranten. Niet meer dan een voorbode van wat de traditionele tv-zenders nog te wachten staat. Ondertussen groeien de advertentieinkomsten van Google explosief en is het alleen nog wachten op de AdSense voor audio en video.

Iedereen kan een nieuw MEdiabedrijf worden. Maar het lijken juist de oude mediabedrijven die er de grootste moeite mee hebben.

Met dank aan Daphne Dijkerman hier op Frankwatching (zie Het medialandschap) en Matt Terenzio van Everybuddy.org (zie Media is dead) voor de inspiratie.