Google’s interne company goals

0

[[image:google1.jpg::right:1]]Google's bedrijfsdoelstellingen zijn uitgelekt. Een samenvatting van de interne documenten 'Big Goals and Directions – 2006' en 'Objectives and Key Results – Q3 2006 Company OKRs' is door Philipp Lenssen gepubliceerd op Google Blogoscoped. Opnieuw een kijkje in de keuken van 's-werelds meest succesvolle Web 2.0 bedrijf.

In het interne overzicht staan vele items, de onderstaande worden op Google Blogoscoped  geciteerd:

  • Google wil een betere infrastructuur hebben om hun ontwikkelaars productiever te maken. Als onderdeel hiervan krijgen werknemers toestemming om een universele search tool te gebruiken "containing all public Google information searched on all Google searches" Google wil ook 10MW groene stroom gaan gebruiken en werkt aan de reductie van de verspilling van harde schijfruimte.
  • Google wil, niet zo verrassend, de beste in zoeken zijn. Om dat doel te bereiken, wil Google het beste onderzoekslaboratorium ter wereld op het vlak van kunstmatige intelligentie (AI) zijn. Zij concentreren zich ook op het uitbannen van spam in de 20 van gebruikerstalen en op het verhogen van de nauwkeurigheid van de informatie die zij verzamelen (dit via maatregelen als annotatie). Een andere manier om search beter te maken is om voortdurend te streven naar de lancering van kritische updates van de gebruikersinterface (waarbij kritisch staat voor "that people love").
  • Google wil haar advertentiesysteem verder pushen. Zo was bijvoorbeeld voor 2006 een van hun doelstellingen, moest één van hun doelstellingen $1B (1 miljard dollar) 'new inventory' verkopen. Google is van mening dat als zij als eerste nieuwe overzichten aan de wereld de ter beschikking stellen "marketeers will come".
  • Google wil eveneens haar communities en content pushen. Volgens de interne gepubliceerde documenten zou Video Google 50% van de "online videoaandacht" van de wereld hebben. Sinds de overname van YouTube door Google weten we wel beter… Google benadrukt ook dat een vijfde van al communicatiebandbreedte – op de eigen Google-domeinen – door Gmail in beslag wordt genomen.
  • Google probeert er voor te zorgen dat haar tools overal gebruikt kunnen worden. Zo rond medio 2006 waren er, volgens hun interne cijfers, 60 miljoen Google Packs geïnstalleerd, maar zij willen het gebruik verder verhogen, vooral onder beginners.
  • Google heeft altijd een focus op innovatie. Één van hun belangrijkste doelstellingen voor 2006 was om "het innovatiegehalte te verhogen," zelfs nu het aantal werknemers alsmaar verder groeit (onderdeel hiervan vormen 'engeneering scouts' die overal ter wereld gesitueerd zijn).

In het bericht op Google Blogocoped wordt ook melding gemaakt van een interne test met een Google News prototype in dit laatste kwartaal van 2006. "This 'radically improved'prototype should allow'other news sources, and organizations and individuals mentioned in news stories to debate specific points."

[[image:google2.jpg::center:1]]

Interessant vind ik ook de vorm waarin interne targets zijn geformuleerd. Wat te denken van de volgende voorbeelden:

  • elke site met meer dan 10 miljoen paginaviews (per dag of maand?) moet voor 95% van de tijd binnen 1 seconde een resultatenpagina geven
  • 70% gebruikersgeluk (user happiness) voor Gmail 2.0
  • host zijn van XXM foto's, voorheen XM foto's voor Web Picasa
  • XXk extra machines die voor productie van indexen zorgen (index freshness),
  • vermindert van foutieve landingspage impressies met 20%" (advertenties)
  • aantal playbacks van XXM per dag" (Video Google)

Hun interne doelstellingen lijken dus erg nauwkeurig en goed georganiseerd, bijna elk doel (zelfs iets als user happiness) is gekoppeld aan een te behalen target.

Een andere interessante feature die in de documenten wordt aangekondigd was een toepassing waarmee relevante plaatsen & data uit webpagina's gevist zouden worden en waarmee gebruikers "view results on a timeline of map". Omdat de interne documenten waaruit geciteerd wordt al wat ouder zijn, zou het hier ook om Google News Archive of Google Trends kunnen gaan.

Hoewel de documenten geen melding maken van het doel om te proberen Google's zelf-censuur in China te verminderen, was er wel een vermelding van een Chinese "Knowledge Search Beta".

Alles bij elkaar, probeert Google om bestaande producten te verbeteren en nieuwe te lanceren – maar bewust niet teveel om niet gedesorganiseerd te raken, zoals zij eerder al in het openbaar verklaarden. Het document bevat in dit verband een eenvoudige richtlijng: "Tel het totale aantal Google producten en verminder dat met 20%"). Zij blijven zich ook concentreren op het handhaven van hun leidende rol op het gebied van search en dat doen ze door te kijken naar eigenschappen als index versheid & kwaliteit, onebox resultaten als Basis Google of Co-op Google en betaald zoekresultaten.

Boeiend hoe Google Blogoscoped dit tipje van de sluier oplicht. En interessant om te zien hoe daarna de geruchten over nieuwe Google overname's opduiken. John Battelle op Searchblog: "Also this puts the likes of Feedburner, Meebo, edgeio and Commission Junction squarely in Google's sights as potential acquisitions." Innoveren in technologie en ondertussen doorgroeien als media- en advertentiebedrijf. Een prachtige strategie.