How to

BloggersBox: editie donderdag

0

[[image:bloggersbox.jpg::right:1]]— BloggersBox: vandaag gelezen in Frankwatching's e-mailbox — In de BloggersBox van vandaag nieuws over een succesvolle virale introductie van de mindmapping tool MindManager, de aankondiging van Innovatium 2007 (een congres over onderwijsvernieuwing) en een interessant rapport over Multi-user online serious games dat als download beschikbaar is.

Tool: MindManager scoort in blogosfeer

[[image:mindmanager.jpg::right:0]]Mindjet, leverancier van software voor het visualiseren, beheren en delen van informatie, stelde gedurende de maand oktober zijn MindManager-software tijdelijk gratis ter beschikking van bloggers. Met dit initiatief wilde de onderneming het delen van kennis via blogs stimuleren. Meer dan 100 bloggers reageerden positief op het aanbod. Hoewel de actie alleen via een persbericht aan een beperkt aantal webloggers bekend was gemaakt, bleek een klein aantal posts genoeg voor vele reacties. De enige voorwaarden die Mindjet stelde was dat de weblog langer dan een maand actief was en frequent werd geüpdate. Doordat er van de blogger verder geen tegenprestatie in de vorm van publiciteit wordt gevraagd, hoopt Mindjet dat de objectieve berichtgeving van de bloggers potentiële gebruikers zal overtuigen om eveneens MindManager te testen.

Robert Stoot, Country Manager Benelux van Mindjet: "We zijn overtuigd van het belang en het bereik van blogs. En we waarderen de opinie van bloggers met betrekking tot hun gebruikservaring van onze mindmapping software MindManager. Anderzijds merkten we aan de reacties van de blogger-community dat ze het op prijs stellen als een belangrijke doelgroep en opinievormer te worden beschouwd. Het risico dat een slechte recensie ook snel de ronde zal doen durven we te nemen. We zijn immers ook overtuigd van onze software."

MindManager wordt zowel zakelijk als voor privé-doeleinden gebruikt om informatie te visualiseren en te ordenen. Juist bij complexere informatie kan mindmappen helpen het overzicht te bewaren. Door hiervoor software als MindManager te gebruiken, zijn verschillende gegevens te ordenen door het eenvoudige ‘drag-en-drop-principe'; je sleept simpelweg de gegevens naar de plaats waar je ze wilt hebben. De exportmogelijkheden van MindManager, zorgen ervoor dat de mindmap met één muisklik is om te zetten naar onder ander Word-, PowerPoint-, HTML- of PDF-bestanden.

Zie ook: recensie op What's the next action en Quick Tour MindManager.

Event: Innovatium over onderwijsvernieuwing

[[image:innovatium.jpg::right:0]]"De Zilvervloot. Onderwijsvernieuwing: volle kracht vooruit!" Zo luidt het thema van Innovatium 2007. Dit jaarlijkse congres, dat plaatsvindt op 27 maart 2007, biedt een platform voor uitwisseling van ideeën én materialen, met als doel om onderwijs-vernieuwing te faciliteren en stimuleren. Denk aan concrete voorbeelden van implementatie, interactieve lesvormen en specifieke hulpmiddelen. Thema’s als kenniswerk, social software en toetsen en assessment spelen een belangrijke rol in het programma.

Het decor voor Innovatium 2007 vormt de Passenger Terminal Amsterdam. Het water en de scheepvaart zullen daarom een prominente rol spelen in het programma. Er komt onder meer een speciale vaarroute die door studenten wordt bestuurd en uiteraard is er ook ruimte voor domeinen als zorg en rechten. Meer informatie over Innovatium 2007 vind je op www.innovatium.nl, daar kun je je ook inschrijven voor het congres. Vroege inschrijvers krijgen een vroegboekkorting van € 50,-.

Zie ook: weblog Innovatium 2006 en website Innovatium 2006.

Download: Multi-user online serious games

[[image:wfp.jpg::right:0]]Multi-user online serious games richten zich op het via samenwerking verwerven van complexe vaardigheden. Dergelijke games, die al met succes worden ingezet bij de Amerikaanse defensie, hebben een groot potentieel voor competentiegericht onderwijs in het hoger onderwijs. Via deze games kunnen leerlingen competent worden op de traditioneel moeilijk te onderwijzen eindtermen ‘oordeelsvorming’ en ‘communicatie’. Hoe kan het opleidingsbeleid voor multi-user online serious games bijdragen tot benutten van dit potentieel? Hoe moeten specifieke multi-user online serious games ingezet te worden? Hoe kom je tot efficiënte, effectieve en attractieve multi-user online serious games?

Het rapport 'Multi-user online serious games: Beleid, ontwerp en gebruik' is geschreven in het kader van het DU-project 'TOGA' (Tools for Online Gaming). Het belicht de factoren die het beleid voor het inzetten van multi-user online serious games in het hoger onderwijs beïnvloeden en schetst beleidsscenario’s voor inzetten ervan. Het rapport is hier te downloaden (pdf).

Zie ook: Multi-user online serious games: Beleid, ontwerp en gebruik op website Digitale Universiteit en FoodForce (voorbeeld serious game van World Food Program United Nations).