Elsevier over verkiezingen: campagne van tv naar web

0

[[image:koppen.jpg::right:1]]Het blad Elsevier komt vandaag uit met een artikel over de verschuiving van de verkiezingscampagne van tv naar het web. "Televisie is het belangrijkste medium waarmee de kandidaten kiezersaandacht trachten te trekken, maar internet is deze verkiezingen belangrijker dan ooit."Televisie is het belangrijkste medium waarmee de kandidaten kiezersaandacht trachten te trekken, maar internet is deze verkiezingen belangrijker dan ooit."

Zoals ik in juni 2005 – in de tijd van het Europese referendum – al signaleerde is het belang van internet voor de politiek fors aan het toenemen (zie: De kloof tussen politie, pers en burgers). Na landen als de VS, Frankrijk en Duitsland dit jaar ook in Nederland de 'ontdekking' van internet als campagnemedium.

[[image:elsevier_copy1.jpg::center:1]]

Carla Joosten van Elsevier schrijft daarover onder meer: "Internet ontwikkelt zich razendsnel als campagnemedium. Van het vriendennetwerk hyves tot webcasts, podcasts en videologs zoals het dagelijkse Beschuit met Rutte. Femke Halsema (GroenLinks) sprak zogenaamd een navigatiesysteem voor de auto in waarin ze Wouter Bos aanspoort linksaf te gaan. Binnenkort waarschuwt Tineke Huizinga (ChristenUnie) voor de wegpiraten Bos en Balkenende. Het CDA stuurt een verslaggever mee met Balkenende op campagnepad die filmpjes maakt voor de website www.cda.nl".

Volgens Joosten is de campagne op internet minder braaf dan in de traditionele media. "Op Youtube zijn vermakelijke, maar ook gewiekste filmpjes te vinden, waarvan niet meteen duidelijk is wie de afzender is. Ook derden gaan aan de slag met de vele video’s die op internet zijn te vinden en monteren er op los."

We hebben dit jaar onmiskenbaar verkiezingen met een hoger Web 2.0-gehalte, maar in het artikel maak ik daarbij wel een belangrijke kanttekening.

"De verkiezingen van dit jaar zijn de eerste waarbij de partijen zich massaal op internet storten.‘De SP heeft een voortrekkersrol gespeeld. Veel leden begonnen daar al een paar jaar geleden met weblogs. Die voorsprong heeft de SP nog steeds. Zie ook eerder dit jaar het viral filmpje van Jan Marijnissen, maar de PvdA is nu ook heel gelikt op internet aanwezig,’ zegt Frank Janssen, trendwatcher van Frankwatching. Janssen signaleert wel veel eenrichtingsverkeer: ‘De partijen zenden veel. Van interactie, een gesprek is nog amper sprake. Daarvoor moet je kennelijk nog steeds naar een zaaltje.’

Ook Meüs van der Poel, geen onbekende voor de lezers van Frankwatching, komt aan het woord. "Op internet is de kijkdichtheid per filmpje weliswaar minder dan op televisie, maar alles bij elkaar zijn zo toch veel kiezers te bereiken. ‘De beste internetproducties zijn die filmpjes die later door programmamakers op televisie worden vertoond. Dan is de partij spekkoper,’ zegt Meus van der Poel van Politiek Online."

In het slot van het artikel wordt nog melding gemaakt van de search engine advertising activiteiten van de verschillende politieke partijen. Ik liep zelf eerder deze week tegen het voorbeeld van D66 aan dat haar advertenties presenteert als kiezers zoeken op onder meer CDA, Pvda, VVD en Groen Links (zie onderstaande afbeelding, in rechterkolom onderaan). Dan moet de nood toch wel erg hoog zijn…

[[image:cdad66.jpg::center:1]]

De advertenties zijn op dit moment trouwens niet meer zichtbaar, zou Google ingegrepen hebben?

De online versie van het Elsevier-artikel is sinds gisteravond te vinden op Elsevier.nl.