BloggersBox: editie vrijdag

0

[[image:bloggersbox.jpg::right:1]]— BloggersBox: vandaag gelezen in Frankwatching's e-mailbox — Vandaag nog meer gamenieuws in de BloggersBox. Spill Group, partij achter vele gameportals wereldwijd, maakt de acquisitie bekend van Ads&Games, een goede gelegenheid om een kijkje te nemen in de wereld van in-game adverstising. Binnen het middelbare onderwijs is Plaza Challenge erg succesvol, ontwikkelaar Gamebasics biedt een speciale schooleditie van het spel met als onderdeel daarvan een eigen docentenmodule.

Games: Spill Group koopt Ads&Games

Spill Group, een Nederlandse holding en een van de grootste internationele spelers op het gebied van gameportals en het genereren van gametraffic, heeft via een overname de hand weten te leggen op een geavanceerd platform voor in-game advertising. De techniek maakt het mogelijk om advertenties automatisch te op te nemen in praktisch elk rich media game. Via Adsandgames.com kunnen speldistributeurs en andere rechthebbenden hun games met een enkele muisklik voorzien van verschillende in-game advertentievormen die afzonderlijk of in combinatie zijn in te zetten. De opbrengsten worden verdeeld tussen speleigenaar, uitgever en/of site owner en Ads&Games. Naast de traditionele banneradvertenties biedt het platform ook de mogelijkheid tot meer geavanceerde vormen van dynamische advertising waarbij de advertentie en de vorm wordt afgestemd op het spelgedrag van de speler. Hiermee kan ook worden voorkomen dat een speler herhaaldelijk met dezelfde advertentie wordt geconfronteerd.

[[image:adsandgames.jpg::center:1]]

Het platform kent mogelijkheden als pre-roll advertising (tonen van een advertentie voorafgaande aan het spel), logo on gameplay (injectie van logo’s tijdens het spel), live RSS- injecties (real time boodschappen tijdens het spel) en splash screens (vertoning tussen spel-levels, op pauzeschermen, voorafgaande aan high scores of na beëindigen spel). Via een webbrowser die in de game-omgeving ingebed is kan de speler, zonder het spel te verlaten, direct de website van de adverteerder bezoeken. Het systeem biedt de adverteerder de mogelijkheid om aan de hand van verschillende criteria te bepalen op welke wijze en in welke (soort) games de advertenties worden getoond. Real-time gebruiks- en demografische gegevens van de games en advertenties worden gebruikt om de ROI en kosten van advertentiecampagnes te kunnen voorspellen. Het Adsandgames.com platform biedt verder de mogelijkheid om op elk gewenst moment de campagne bij te stellen.

Zie ook: weblogs Spill Group (met updates over de gameindustrie) en Logler.com (gameblog met wekelijkse Global Casual Top 10).

Games: Online educatief VMBO ondernemersspel

[[image:prof.jpg::right:1]]Studenten van de (middelbare) opleiding VMBO Technologie en Economie gaan deze maand aan de slag met de Plaza Challenge, een online ondernemersspel. Leerlingen van een klas strijden in een speciale schooleditie als heuse ondernemers samen in een winkelcentrum. Ze sluiten een lening af, huren winkels, kopen producten  in en maken reclame. Terugkoppeling over hun acties vinden de studenten terug in ranglijsten en competentieprofielen. Bij de Plaza Challenge School editie kunnen leerlingen van het HAVO, VMBO & MBO online kennis maken met het bedrijfsleven door op een creatieve manier een eigen bedrijf op te zetten. In 2005 is de Plaza in opdracht van Dialogues door Gamebasics ontwikkeld en live gegaan. Het spel is sindsdien continu doorontwikkeld en het laatste jaar al door bijna 100.000 jongeren gespeeld.

[[image:plaza-challenge.jpg::center:1]]

Opvallend was dat klassen onder leiding van hun docent spontaan gingen meespelen. Samen met Gamebasics en een groep VMBO docenten is er toen een speciale Plaza docentenmodule ontwikkeld. Docenten kunnen, met behulp van de docentenmodule, de Plaza Challenge aanpassen aan (het niveau van) hun klas. Docenten kunnen de Plaza ook met hun klas spelen via de  PlazaChallenge.nl website. Leerlingen bedenken o.a. zelf een naam voor het bedrijf, ontwerpen reclame en kopen producten in bij leverancier, veiling of groothandel. Zij krijgen o.a. ook te maken met leningen en het betalen van huur. Op deze manier krijgen de studenten op een speelse creatieve manier te maken met ondernemerschap, leren zij met geld om te gaan en krijgen gevoel bij de marktprincipes. Daarnaast krijgen leerlingen na het spelen van de Plaza een competentieprofiel waar hun sterke en zwakke ondernemerspunten op een begrijpelijke manier worden aangestipt.

Zie ook: Plaza Challenge video (korte intro), demoaccount voor docenten en website Gamebasics (voor informatie over ontwikkeling en exploitatie van online management games).