How to

NetOO en School 2.0

0

[[image:school20.jpg::right:1]]Gisteren was ik te gast op een (besloten) bijeenkomst van het Netwerk van Ondernemende Onderwijskundigen. Ik mocht daar presenteren over blogging in relatie tot ondernemerschap en onderwijs. Het werd een boeiende ontmoeting met over en weer veel inspiratie. Om die reden dit maal hier wat minder tijd voor een artikel, maar ter compensatie enkele interessante presentaties en een schitterend artikel over Web 2.0 en het onderwijs.

Allereerst een korte (en jammer genoeg anonieme) introductie over Web 2.0: "Why teachers should care". Enkele mooie quote's uit dat verhaal:

  • "Biggest use of tech in classroom – PowerPoint"
  • "Don't give them tools they use at hom, need to be competitive"
  • "We need to teach them how to collaborate, search, criticaly cul through info, assess bias, act appropriately and professionally online"
  • "69.000 education blogs (Joanne Jacobs)"

Klik op de pijltoetsen onder de sheet om door de presentatie heen te kunnen bladeren.

De tweede presentatie is van Dr. Steven Warburton van King's College in Londen en heeft als titel Deploying social software in learning and teaching environments. In deze sheets onder meer een vergelijk tussen virtuele leeromgevingen (elo's, 'instituitonal space') en blogs ('personal space') en een voorbeeld van hoe verschillende blogs (tutor, leerlingen) via ook geaggregeerd op een (andere) blogpagina weergegeven kunnen worden.

Erg interessant in bovenstaande presentatie zijn ook de ervaringen van de University of Warwick (UK) met Warwickblogs.

[[image:school20.jpg::center:1]]

De pagina met de actuele discussies laat zien hoe Warwickblogs leeft. Meer hierover vind je in het artikel Blogs in Action en  op John Dale's blog (John Dale is manager Development IT services bij University of Warwick). 

[[image:warwick2.jpg::center:1]]

Bij mijn zoektocht kwam ik ook nog Weblogs at the University of South FloridaUthink (Blogs at the University Libraries) van University of Minnesota en dit artikel over Personal Learning Environments tegen. Eerder kon je hier op Frankwatching meer over het thema universiteiten en blogging lezen in Blogs op universiteiten, De opmars van de WWW-factor in het onderwijs, Reportage: Masterclass social software en Reportage: Haal meer uit de DU.

Ik wil afsluiten met een verwijzing naar het indrukwekkende verhaal School 2.0 van Brian Benzinger.

[[image:school2.jpg::center:0]]

Ik vond het via Technorati, maar ik zag dat ook Wilfred Rubens het al opgemerkt had. Warm aanbevolen (en hier kun je de School 2.0 pdf downloaden).

Meer informatie:

Ik wil Iris van de Kamp van NetOO (en van Tien Plus) erg bedanken voor haar uitnodiging en alle aanwezingen (incl. de twee andere presentatoren Tim Remmers en Corne van Delft) voor de erg geslaagde meeting. Iris nogmaals gefeliciiteerd met het behalen van de Marina van Damme-prijs voor startende vrouwelijke ondernemers (een bericht dat gisteren tijdens de meeting ineens 'binnenkwam').