How to

Tooltip: Thinkature – Online whiteboard

0

[[image:thinka.jpg::right:1]]Recent benaderde een collega me met de vraag of ik soms een Web 2.0 toepassing kende op het gebied van online whiteboards. Een soort tegenhanger van dure oplossingen zoals die door leveranciers als IBM, Adobe en Microsoft worden aangeboden. En zoals steeds vaker gebeurt: na enig zoekwerk blijkt die oplossing inderdaad te bestaan. In dit geval gaat het om de gloednieuwe service Thinkature, een innovatieve website waar je een visuele werkplek kunt creëren en er vervolgens met anderen kunt samenwerken.

Ik ben iemand die het meest creatief is als hij met anderen samenwerkt. Samenwerken doe ik het liefst face-to-face en daarbij maak ik graag gebruik van pen en papier, een pc of een whiteboard. Maar het komt steeds vaker voor dat het moeilijk is om de gewenste groep mensen op hetzelfde moment op eenzelfde locatie te krijgen. In zo'n geval is een online whiteboard als Thinkature een uitkomst.

[[image:thinaturelogo.jpg::center:0]]

Thinkature is een erg interessante tool waarmee je real-time met anderen kunt samenwerken op een manier zoals ik die nog niet eerder heb gezien. Na een erg korte registratieprocedure kom je in een omgeving waar je kunt brainstormen, waar je projecten of evenementen kunt plannen of waar je de outline van een document of presentatie met elkaar kunt afstemmen. De tool werkt bijzonder prettig en intuïtief en maakt gebruik van "drag-and-drop" principes.

[[image:thinkature.jpg::center:1]]

In verschillende commentaren wordt aangegeven dat deze service erg interessant kan zijn in combinatie met chat, conference calls en Skype. Thinkature heeft trouwens ook een instant messaging module ingebouwd en ook dat maakt de service uniek: je kunt er zowel enerzijds samenwerken en ideeën ontwikkelen als anderzijds zaken delen en met elkaar communiceren. Een nadeel is trouwens nog dat je nog geen goeie print- of exporteeropties hebt. Maar dat lijkt me een kwestie van tijd…

[[image:whiteboard.jpg::center:1]]

Voor een  veel groter bedrag wordt er inmiddels ook gewerkt aan de ontwikkeling van ConceptShare, een tool die zich vooral richt op visual designers en waarvoor straks betaald moet worden. ConceptShare gaat een dezer dagen live en je kunt je via e-mail een signaal krijgen als het zover is. TechCrunch heeft Thinkature en ConceptShare vergeleken en van ConceptShare is ook een YouTube video beschikbaar.

Voor beide tools is er vermoedelijk een markt, waarbij ik me kan voorstellen dat niet alleen het samenwerken op afstand maar ook het samenwerken in een en dezelfde kamer – via pc's – erg gediend kan zijn met dit soort handige services.

Met dank aan collega Erland die me triggerde om op zoek te gaan naar deze tool.