Binnenkort: Marketing3 met topprogramma

0

[[image:logo-100_copy1.jpg::right:1]]Over ruim twee weken is het weer zo ver: Media Plaza in Utrecht opent dan haar deuren voor Marketing3. Dit jaar vindt Marketing3 voor het eerst zelfs vier dagen lang plaats, waarvan twee met vrije toegang. Vier dagen trends, praktijkcases en last but not least volop gelegenheid tot netwerken. Ik zal er voor de derde keer bij en ga er vanuit Eventblogs.nl semi-live verslag doen. Maar het programma geeft alle aanleiding om er vooral ook zelf bij te zijn. Vandaag alvast een voorproefje, rijkelijk voorzien van videomateriaal en meet zoals gewoonlijk veel links naar interessante downloads, websites en blogs.

Met 'Always on' als hoofdthema biedt het Marketing3 een combinatie van trends en ontwikkelingen op het gebied van marketing, sales en communicatie en een aaneenschakeling van innovatieve strategische, technologische en creatieve praktijkcases. De invloed van de consument die snel toeneemt en de invloed van de marketeer die even zo snel af lijkt te nemen. Bezoeken wordt bereiken of beter nog beraken. Consumenten die je niet spontaan meer komen bezoeken, maar die je met moeite nog kunt bereiken en die zich alleen nog door andere consumenten lijken te laten beraken.

[[image:chrisanderson.jpg::right:1]]Iemand die daarvan alles weet is Chris Anderson, hoofdredacteur van Wired Magazine en auteur van de bestseller The Long Tail, hij spreekt exclusief voor Nederland op Marketing3. Ik lees op dit moment de zojuist verschenen Nederlandse uitgave van het boek en ik zie er naar uit hem op zowel de VIP-avond (dinsdag 28 november) als de congresdag (woensdag 29 november) te mogen ontmoeten.

"Het concept dat Chris Anderson beschrijft raakt businessmodellen in veel sectoren en gaat aan de haal met de aloude economische wijsheid dat 20% van de producten voor 80% van de omzet zorgen. Voor iedereen die bezig is met businessstrategie, marketing en sales ligt er een prachtige uitdaging te wachten." Exclusief voor bijzondere relaties van Media Plaza zullen er op de VIP avond ruim 130 gasten aanwezig zijn die de kans krijgen om in gesprek te gaan met Chris Anderson. Charles Groenhuijsen zal gastheer van de avond zijn. Om in de stemming te komen hier alvast Chris Anderson's presentatie van The Long Tail in Second Life.

Mocht je niet tot de gelukkigen behoren en Chris Anderson toch willen zien, dan is de congresdag van Marketing3 op woensdag 29 november een goed alternatief. In Anderson's presentatie zal 'het einde van de 80-20 regel' centraal staan. 

[[image:alainthys.jpg::right:1]]Behalve Anderson geeft dan ook Alain Thys acte de presence. Hij zal in zijn verhaal I am the media uiteenzetten door hoe mensen steeds meer zelf de media bepalen. In zijn meest recente posting The YouTube Side of Life op de Marketing & Strategy Innovation Blog attendeert hij ons op een montage van 10 minuten die een uitstekend beeld geeft van wat mensen zoal over zichzelf op YouTube zetten.

Meer achtergronden over 'I am the media' vind je onder meer bij het project Media Morgen van de Vlaamse VRT.

[[image:ilya.jpg::right:1]]In “Playing for Real” spreekt Ilya Vedrashko (hij noemt zich emerging media strategist, zie ook zijn blog) over de virtuele wereld waar reclame vandaag nog slechts beperkt is, maar morgen miljardenbusiness wordt. Elke marketeer moet zich volgens hem daarom nu al oriënteren in de ‘World of Advercraft’ en nadenken hoe in de toekomst zijn merk relevant kan worden voor mensen die meespelen in games en andere virtuele werelden.

[[image:gamesbrandsplay.jpg::center:1]]

Vedrashko heeft afgelopen september zijn Master thesis Advertising in Computer Games online gezet, deze is op Games Brands Play te downloaden (pdf). Een korte samenvatting vind je op The Daily Graze.

[[image:merkx.jpg::right:1]]Op de congresdag zal ook een tweetal cases gepresenteerd worden, waaronder de case Belle.nl. Dit is de formule van Orange voor vrouwen en Marco Merkx van Orange Nederland zal er dieper op in gaan. In Belle.nl staat 'fashion, phones & lifestyle' centraal. Merkx zal ervaringen en resultaten presenteren die Orange heeft opgedaan bij het benaderen van vrouwen op internet.

[[image:belle.nl.jpg::center:1]]

De laatste spreker op de congresdag is Stefan Engeseth. Hij is CEO van Detective Marketing (blog) en auteur van de marketingbestsellers “One” (download hier hoofdstuk 1, pdf) en “Detective Marketing: Creative Common Sense in Business”. Hij zal in zijn verhaal "One: A consumer revolution for business" spreken over hoe bedrijven beter met consumenten kunnen samenwerken, dan dat ze zich wapenen tegen de macht van de consument. Door met consumenten samen te werken kunnen beide (bedrijven èn consumenten) profiteren van de consumentenrevolutie.

[[image:stefan-engeseth.jpg::center:1]]

De congresdag zal fgesloten worden met een discussie onder leiding van dagvoorzitter Alain Thys en uiteraard de gebruikelijke borrel.

[[image:logo-200.jpg::right:1]]Dag 3 (donderdag 30 november) is de Praktijkdag interactieve marketing en branding en Marinanne Herbert van Media Plaza is die dag dagvoorzitter. Op deze dag staan onder meer de sessies De perceptie van anderen: beeldvorming over merken op internet (Arie den Boon, directeur Daphne), Brandgagement (door creatief generalist Carl Mangold, ook bekend als blogger bij Marketingfacts) en een brandingcase van Antoinette Hoes (MediaMonks, vorig jaar was Antoinette zelf nog actief als eventblogger voor Marketing3). M4N, ze kwamen laatst hier nog in de BloggersBox voorbij, sponsort de case Waarde van branding versus sales in de Long Tail (bijvoorbeeld Babyplaats.nl, zie voor meer Nederlandse Long Tail sites hun Affiliates pagina). Verder lijken ook Advertising 2.0 (Insites), Community Driven Innovation: The wisdom of the crowds (Favela Fabric) interessant. Indira Reynaert van ExistenZ en Crossmedialog.nl (ook vaker hier op Frankwatching te gast) presenteert de praktijkcase Qport.

[[image:boekwinkeltjes.nl.jpg::right:1]]Dag 4 (vrijdag 1 december) is de Praktijkdag interactieve marketing en direct selling onder voorzitterschap van Rob Punselie (die overigens daarnaast zowel op dag 3 als dag 4 ook spreker is). Op deze laatste dag van Marketing3 onder meer de presentatie Mobile banking, marketing & selling van Willem de Jager, adjunct directeur mCommerce & Business Development bij Rabobank Nederland. Ik ken hem als een zeer boeiend spreker en vermoed dat hij ook uitgebreid zal ingaan op het afgelopen maandag gelanceerde Rabobank mobiel bankieren (zie ook mobiel.rabobank.nl). Verder die dag ook onder meer The long tail of online marketing door Daisycon. In het bijzonder wil ik ook aandacht vragen voor Eric Kaizer van Boekwinkeltjes.nl, de Nederlandse Long Tail op boekengebied die de niche-markt volledig ontsluit. Eric ken ik behalve als directeur van Boekwinkeltjes.nl ook als collega. Bij Boekenwinkeltjes.nl bieden meer dan 2600 deelnemers 1,6 miljoen boeken aan, zowel tweedehands als nieuw.

Inschrijven voor Marketing3 kan op de registratiepagina van de Marketing3 blog. De praktijkdagen (30 november en 1 december) zijn voor iedereen gratis toegankelijk (maar dan wel vooraf inschrijven!). Wat mij betreft graag tot binnenkort op Marketing3!