Inspiratie, Verdieping

Oproep voor onderzoek Word-of-Mouth

0

[[image:wom-logo.jpg::right:1]]Vanavond had ik een ongelooflijk leuk en inspirerend etentje met een aantal pioniers uit de gezondheidszorg. Wat kunnen enthousiaste mensen in een paar uur tijd toch veel ideeën genereren (en ook nog een hoop plezier kunnen hebben…)! Om die reden vandaag had ik vandaag even geen tijd voor een eigen artikel. Maar wel aandacht voor een vraag van Boris Nihom, student Communicatiewetenschap en Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Boris wil afstuderen op het gebied van Word-of-Mouth en dan in het bijzonder op het vlak van financiële dienstverlening. En daar kan hij onze hulp bij gebruiken.

In het onderzoek van Boris staat het volgende vraagstuk over WoM centraal:

Hoe kan je als bedrijf richting geven aan wie er wat over je bedrijf, merk of product zegt? En zijn deze processen ook pro-actief in te zetten voor het bereiken van de marketing- en communicatiedoelstellingen? Met andere woorden: is Word-of-Mouth te coördineren en zo ja, hoe?

Boris wil in zijn onderzoek beargumenteren dat de 'likelihood to recommend' afhankelijk is van drie factoren:

  • de houding tegenover het bedrijf, merk of product
  • de status van de persoon
  • de toegang van die persoon tot communicatiekanalen

Met andere woorden, hij gaat er van uit dat positieve WoM wordt verspreid door mensen die een relevante boodschap willen en kunnen verkondigen. In alle wetenschappelijke onderzoeken over WoM die tot nu toe bekend zijn, is steeds een van deze drie factoren onderzocht. Maar een geïntegreerd model, waarin de relatieve importantie van deze factoren onderzocht wordt is niet eerder opgesteld.

De onderzoekspopulatie zal bestaan uit Nederlandse ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf en het onderwerp van het onderzoek is financiële dienstverleners in het algemeen en banken in het bijzonder. Deze onderwerpkeuze is theoretisch van belang, omdat er in het onderzoek naar Word-of-Mouth nog opvallend weinig over de dienstensector bekend is. De reden voor de populatiekeuze is, dat ondernemers in de regel een zeer kritische groep vormen, voor wie bepaalde beslissingen erg belangrijk kunnen zijn. Vaak hebben zij intensief onderling contact, waardoor de relatieve importantie van Word-of-Mouth hoog is. Bovendien is ook de business-to-business markt binnen het WOM-onderzoek een onderbelichte sector.

Ik denk dat Boris met een prima onderzoek bezig is! En ik ben zelf ook erg benieuwd naar wat de resultaten van het onderzoek zullen zijn. Om een representatief onderzoek te krijgen, is het echter wel nodig dat er voldoende mensen zijn die de onderzoeksvragen beantwoorden. Dus graag nodig ik jullie uit om 10 minuten van jullie tijd te besteden en aan zijn onderzoek mee te werken. De vragenlijst is te vinden op de site van de Universteit: Vragenlijst MKB en Financiële Dienstverleners.

Ik zal Boris vragen om er straks – als de resultaten bekend zijn – er hier op terug te komen. Deal?

En over dat inspirerende etentje nog dit: ik verwacht eigenlijk dat MartijnJan of André er nog wel wat over zullen schrijven. 😉