Buzz Awards 2006: wie volgt iPod op?

0

[[image:buzz2006.jpg::right:0]]De nominaties voor de tweede editie van de Buzz Awards zijn begonnen. De zoektocht naar het meest besproken of gebuzzde product van 2006 is in volle gang en de eerste bezoekers op de Buzz Awards site hebben al ruim 250 unieke producten en diensten genomineerd. Het is alleen al erg inspirerend om gewoon eens door de overzichten met genomineerde initiatieven te bladeren.

Maar natuurlijk missen er nog erg veel buzzable producten. Bezoekers van de site www.buzzawards.nl  hebben tot en met Sinterklaas (5 december) de kans om het voor hem/haar meest besproken product van 2006 te nomineren en maken dan kans op een uitnodiging voor de uitreiking van de Buzz Awards en op een gloednieuwe TomTom: de nummer twee uit de competitie van 2005. Naast het nomineren van producten en diensten kan ook een oordeel worden gegeven over de buzzability van andere nominaties. Door middel van een poll kan ook worden aangegeven welke producten uit het buitenland in Nederland een succes kunnen worden.

Een aantal nominaties zijn redelijk voorspelbaar, zoals ‘Komt een vrouw bij de dokter’ van Kluun, NRC.next, Google Earth of  ‘De Wereld draait door’. Opvallender zijn Schiphol Weddings en het Sonja Bakker dieet, dat concurreert met de ‘Weg met de Weegschaal’ variant. Maar ook de 15 kg ambachtelijk geslachte koe van boederij Tupker, de mascara van Etos of het fascinerende Book Crossing: je laat ergens een boek achter en kunt vervolgens volgen waar jouw boek naar toe reist. Ook hoog buzzable zijn Web 2.0 sites als YouTube en skoeps.nl. Bezoekers met een voorspellende blik kunnen in de categorie 2007 ook toekomstige spraakmakers nomineren zoals de veelbesproken potentiële iPod-killer Microsoft Zune, de Ebook reader van Sony en de Nintendo Wii.

[[image:categorie_copy1.jpg::center:0]]

Via dit overzicht kun je snel doorklikken naar elk van de categorieën:

  • Entertainment (CD’s, films, games, theater, cabaret, dans, orkesten, operavoorstellingen, boeken, tijdschriften, concerten, festivals…)
  • Mode & Beauty (kleding, accessoires, crèmepjes, sieraden, lipgloss, scheermesjes, geurtjes, behandelingen…)
  • Horeca & Vrije Tijd (restaurants, clubs, kroegen, bars, pretparken, winkels, warenhuizen, sportclubs, saunas…)
  • Electronica & Gadgets (huishoudelijke apparaten, ekectronische speeltjes, MP3-spelers, mobiele game/telefoon/video, stofzuigers, gadgets, gadgets en nog eens gadgets…)
  • Publicaties & Nieuws (kranten, blogs, nieuwssites, opiniebladen, columns, nieuwssites…)
  • Food & Drinks (drankjes, snacks, smaken, maaltijden, verpakkingen, etenswaardigheden, cocktails, snoepjes en meer…)
  • Web & Diensten (on- en offline diensten, Web communities, zwembad voor dieren, fotos op internet, insecten ui Thailand, betalen met je mobiele telefoon…)
  • Binnen & Buiten (meubels, lampen, verf, accessoires in huis, design, tuingereedschap, fietspomp, opblaasbare kapstokken en de laatste hobby-spulletjes…)
  • 2007 !

In januari zal de winnaar van 2006 tijdens een event bekend worden gemaakt. De Award die de winnaar ontvangt zal zelf ook op een buzzable manier tot stand komen. 32 studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten gaan hun creativiteit los laten op het ontwerpen van de Buzz Award 2006, waar op de Buzz Awards site op kan worden gestemd.

Hieronder nog eens de Top 20 van 2005 (zie ook Buzz Awards 2005).

[[image:top20.jpg::center:0]]

De moeilijkste taak is weggelegd voor de jury die uit de vele nominaties een definitieve short list moet kiezen. Deze jury bestaat ondermeer uit Richard de Booij, directeur van POSTV en oprichter van Wannahaves, Makkie Mulder, hoofdredacteur van VT Wonen, Jempi Moens, trendwatcher en innovatie specilialist en Willem Sodderland, initiatiefnemer en oprichter van marketingbureau Buzzer.

De Buzz Awards zijn een initiatief van Buzzer, het Word-oouth Marketing bureau dat duizenden consumenten (ik begreep van Willem Sodderland dat er inmiddels zelfs al tienduizend Nederlanders zijn aangesloten) kennis laat maken met nieuwe producten die vervolgens via mond-tot-mond hun weg naar de markt vinden.