BloggersBox: 2 mobiele mashups

0

[[image:bloggersbox_copy3.jpg:Bloggersbox:right:1]]Vandaag in de BloggersBox twee berichten over mashups voor mobiele telefoons. Allereerst Mchannel, een soort 'YouTube' voor mobiel, met natuurlijk de vraag of deze service net zo booming wordt als YouTube zelf. Verder een bericht over het vernieuwde My HotSpots waar je eigen locaties aan een groeiende lijst kunt toevoegen.

Mobuild brengt "YouTube" naar de mobiele telefoon

Mchannel is een soort YouTube voor de mobieltjes. Het initiatief, een mashup ontwikkeld door Mobuild, is eind november beloond met Syntens' Innovatie van de week (innovatienetwerk Syntens is een initiatief van Economische Zaken).

[[image:mchannel2.jpg:Mchannel:right:1]]Mobuild levert de technologie om streaming video af te spelen op mobiele telefoons. De Mchannel site valt buiten de provider portal, waardoor de site voor iedereen toegankelijk is. Door de website www.mchannel.info in te voeren op een mobiele telefoon met internet abonnement is het mogelijk streaming video te bekijken en zelf video's via de mobiele telefoon te posten. Dit kan zowel via de site als per MMS.

Mobuild zorgt ervoor dat die filmpjes via elke geschikte telefoon afspeelbaar zijn. Elke telefoon heeft eigen standaarden, waardoor content niet zomaar is uit te wisselen. Mobuild werkt er hard aan om de ondersteuning sterk te verbreden. Net als bij YouTube zal de videodatabse van Mchannel exponentieel groeien doordat andere sites kunnen linken naar video's in de database. Hierdoor kunnen derden de video's op hun site eenvoudig geschikt maken voor de mobiele telefoon.

Internetten via mobiele telefoons en het bekijken van filmpjes op mobieltjes wordt steeds goedkoper. Schattingen geven aan dat de markt van mobiele video-content zal doorgroeien naar 43 miljard dollar in 2010. Meer informatie vind je in het persbericht.

Je persoonlijke hotspots op MyHotspots.nl

Op de Google Maps mashup My Hotspot (en dan bedoelen we hier nu eens geen Wifi-variant) zoek en vind je de locatie van je nieuwe huis, je vakantie, een afspraak, een locatie waar je naar toe wil etc. Maar het geeft ook de mogelijkheid om de door anderen in Nederland en de rest van de wereld geplaatste hotspots te bekijken.
[[image:neeltje_jans.jpg::center:1]]
Hotspots kunnen via een 'tell-a-friend'-optie naar vrienden, kennisen, familie of collega’s gemaild worden. Denk je echter dat de lokatie ook voor andere bezoekers interessant is, dan meldt je de lokatie aan als 'hotspot'. MyHotspots bekijkt dan of de Hotspot opgenomen kan worden in de groeiende lijst met hotspots.

Naast deze mogelijkheden zijn er ook al speciale lijsten met Hotspots. Te denken valt dan aan alle Formule I Circuits en alle voetbalstadions in Nederland. Binnenkort zullen deze lijsten aangevuld worden met alle hotels, campings en golfclubs in Nederland en in een later stadium alle musea, pretparken, etc. MyHotSpots, dat nu twee maanden bezig is, werkt sinds eerder deze week met een nieuw en sterk verbeterd design.