Online marketing

Krantenblogs VS verdrievoudigen bezoek

0

PersHet aantal mensen dat een kijkje neemt op een van de tien top krantensites in de VS is in 2006 verdrievoudigd. Daarnaast zorgden deze bezoekers voor gemiddeld meer bezoeken op deze sites. in Nederland lijkt niets aan de hand te zijn, maar schijn bedriegt.

Onderzoek, volgens Nielsen/Netratings (pdf), wijst uit dat het aantal unieke bezoekers aan blogs, gerelateerd aan de grootste krantensites, steeg tot 3,8 miljoen in december 2006 ten opzichte van een jaar eerder toen er 1,2 miljoen waren. Amerikaanse nieuwsorganisaties vragen steeds vaker aan hun reporters om te schrijven voor ‘nieuws’ blogs en daarmee te concurreren met de informele nieuwsgaring op het web.

Het is één van de technieken die gebruikt worden om lezers aan boord te houden in de zee van competitieve informatiestromen van het internet.

‘Aangezien Web 2,0 een belangrijk middel is geworden voor de consument, keuren de traditionele uitgevers interactieve forums zoals blogs goed’, zegt Carolyn Creekmore, directeur van Media Analytics, Nielsen//NetRatings. Het is eigenlijk een logische stap voor de online kranten, waarbij het reagerenop een blogposting eigenlijk niets anders is als het schrijven van een brief aan de redacteur’.

newyorktimes-v2.jpg

De nieuws-blogpagina’s s zorgden voor 13% van de totale bezoeken aan de krantensites in afgelopen december. Dit in vergelijking met 4% van een jaar eerder. Het overall totaal aantal bezoekers steeg met 9% tot 29,9 miljoen. 60% Van de bezoekers van de krantensites zijn mannen. Wanneer je specifiek naar de bezoekers aan blogpagina’s kijken is dit zelfs 66%!

man.jpgCreekmore: ‘Mannen zijn over het algemeen vaker early adopters en daarnaast enthousiastere nieuwslezers. Maar ondanks dat maken vrouwen wel bijna de helft uit van de actieve internetpopulatie en mogen we verwachten dat zij in de nabije toekomst een significantere rol zullen gaan spelen in de blogconsumptie.

De top krantensites in de VS (december 2006) zijn de New York Times, met 13.2 miljoen unieke bezoekers, dan gevolgd door Gannett Co.’s USAToday.com met 9.1 miljoen unieke bezoekers en Washington Post met 7.6 miljoen bezoekers).

En Nederland? De meeste nieuwssites doen niets of vrijwel niets met blogs of de blogs hangen er op de site maar wat bij (zoals hier en hier). Alleen Nu.nl lijkt het spel in de vingers te krijgen en weet via erg geraffineerde eentweetjes tussen Nu.nl en NU Z de content van blogs steeds beter uit te nutten. Notabene met de content van anderen (bloggers) en niet die van de eigen redactie.Nu.nl

Nu Z? Dat is toch die nieuwssite die pas in mei 2006 van start ging en nu al in de Top 20 van Nederlandse nieuwssites staat? En Nu.nl? Dat is toch die nieuwssite die in de afgelopen anderhalf jaar haar bezoekersaantal van 3.050.000 naar 4.000.000 zag groeien (terwijl nummer 2 stabiliseerde op 3.000.000). Hoe zou dat nou toch komen? En dan te bedenken dat het nog zoveel beter kan.

Het zijn gouden tijden voor user experience experts.

Geïnspireerd door: Nielsen//NetRatings (pdf) en Reuters. Zie ook Henk Blanken.