Online marketing

The MeMix: places, devices & activities (2)

0

The MeMix“Ik ben al een tijd op zoek naar een model waarin het (media-) gedrag van mensen te vangen is”. Dat schreef ik in het najaar van 2005 en de eerste versie van The MeMix zag het daglicht. Met de reacties van destijds in mijn achterhoofd en nog eens extra geïnspireerd door een model van Isobar dat de stadia in internetgebruik beschrijft ontstond gisteravond een nieuwe versie van The MeMix: my places, my devices and my activities”.

De eerste versie van The MeMix introduceerde ik hier op de blog in een artikel dat op 8 oktober 2005 verscheen. Eerst even een citaat uit dat bewuste verhaal.

“Met de MeMix probeer ik mensen, plaatsen, apparaten en activiteiten modelmatig aan elkaar te koppelen. Ik wilde een model waarin de mens centraal zou staan. Het gaat om Mijn mix (“The MeMix”) waarbij mensen afhankelijk van de stemming en prioriteiten die ze hebben en de plek waar ze zijn bepaalde devices kiezen om specifieke activiteiten te doen.”

The Memix vs. 1

Je moet het model als een serie draaischijven zien, die los van elkaar kunnen bewegen. In de kern bestaat The MeMix uit een viertal schijven:

  • Me: De mens staat centraal. Voor mens mag je klant, medewerker, consument, burger etc. invullen.
  • My places: Hij/zij kan zich op een aantal plaatsen bevinden. Thuis, onderweg, op het werk en in openbare ruimtes.
  • My devices: Op die plaatsen gebruikt hij/zij apparaten die in toenemende mate met internet verbonden zijn.
  • My activities: Hij/zij voert met die apparaten een grote diversiteit aan activiteiten uit die het leven vergemakkelijken.

In eerste instantie had ik de activiteiten in een viertal groepen ingedeeld: managen, ontspannen, werken en winkelen. Daarbij had ik het gevoel dat vooral managen en werken erg dicht tegen elkaar aan lagen en misschien ook wel een groep zouden kunnen zijn.

Uit de reacties op de eerste versie kwam ook een sterk gevoelde behoefte om in het model ook iets van de rijkheid van de interactie neer te leggen. “De mate van interactie tussen gebruiker, medium en eventuele medegebruikers.” Anderen zochten een relatie met de behoeftenclassificatie zoals Maslov die in zijn beroemde behoeftenpiramide heeft neergelegd.

Toen ik in Slideshare (An introduction to Online Media) stuitte op de slight Stages in Internet use (slide 58) viel alles ineens op zijn plek.

Stages in internet use

In dit activiteitenmodel van Isobar wordt een indeling in een drietal groepen activiteiten gemaakt:

  • Communication / Community
  • Information / Research / Everyday tasks
  • Entertainment / Personal Expression

Wat mij betreft een duidelijke verbetering in vergelijking met de eerder gehanteerde vierdeling. Erg sterk is verder de dimensie waarin de mate van betrokkenheid wordt uitgedrukt. Activiteiten worden namelijk onderscheiden in:

  • Basic (blauwe cirkel)
  • Experienced (groene cirkel)
  • Enthusiast (buitenste witte cirkel)

Voegen we beide modellen samen, dan ontstaat The MeMix (second edition).

The MeMix

Hoewel ik over deze versie geen contact met Isobar heb gehad, leek het me toch netjes om hun naam erin te vermelden.

En net zoals de vorige keer ben ik natuurlijk benieuwd naar de reacties op deze nieuwe MeMix! Op naar versie 3 😉