Cross Media Café: Nieuwe radioproducten

0

Cross Media CaféVanmiddag vond in Hilversum het eerste Cross Media Café van dit jaar plaats. In Studio 3 op het Mediapark hadden zich een kleine 250 mensen verzameld rond het thema Radio. In een serie artikelen aandacht voor alle presentaties. Als extra service zijn (of komen) alle presentaties ook als podcast, via pdf en in Slideshare beschikbaar. In dit eerste deel de lancering van een drietal nieuwe producten: internetradio door Streamit, webradio door Solutions Radio en LUCI software door L1 radio & TV.

Ton van Mil, directeur iMMovator, opent het eerste Cross Media Café van dit jaar. Hij geeft aan dat de cafés ook dit jaar weer gratis zijn, en is blij verrast met de vele belangstelling voor het onderwerp radio.

tonvanmil.jpg

Monique van Dusseldorp is als vanouds weer de dagvoorzitter van het Cross Media Café. Ze geeft aan dat er op het gebied van radio veel gebeurt. Maar radio is last but not least vaak ook een aanjager van veel andere ontwikkelingen.

IP-audio: sfeermuziek en radio via internet

Wim van Dijk van Streamit opent de middag. Streamit heeft haar roots liggen in de hoek van kerkenradio. Vanaf 2004 heeft intenetradio in die markt een aandeel van 38% opgebouwd. Streamit verzorgt ongeveer 60 streams per maand. Het gaat volgens Wim om ijzersterke content en voortdurend groeiende gebruikersgroepen.

wim-monique.jpg

Wat Streamit heeft gedaan is gekeken of men hetzelfde principe ook in andere markten kan toepassen en dat is gelukt. De professionele markt is ongeveer 150.000 outlets groot (horeca, retail, fitness, verzorging etc.). Ook hier is – net als bij kerkenradio – een cost-driver aanwezig. Het tot nu toe veel gebruikte satellietkanaal is erg duur. Daarnaast is er ook een technology driver (KPN’s ALL IP) die deze markt in beweging gaat brengen.

Wat er nog niet was, was een dedicated device. Streamit presenteert daarvoor vandaag een oplossing: de volgende generatie stand-alone IP-audio ontvanger, die in staat is tot 50 kanalen af te spelen en werkt met advanced buffermanagement (“dus geen gehik en gestotter”). Er kan 24 uur zonder storing doorgestream worden en er is in het apparaat beveiliging ingebouwd.

Streamit denkt dat dit apparaat de markt in beweging gaat brengen. Een feature die men nog aan het apparaat toevoegt is de channel service. Met een druk op de knop kun je daarmee eigen url’s activeren. Mede om die reden is het voor de aanbieder van content een beheeromgeving met veel gemak. De markt gaat volgens Wim van Dijk enorm in beweging komen en van een push naar een pull situatie omslaan.

De ontvanger is een echt Nederlands product en Streamit wil deze markt graag met Nederlandse partners openbreken en ontwikkelen. Hij roept deelnemers aan het event op om met hun creativiteit en producten bij hem aan te kloppen. Streamit werkt op dit moment nog vooral samen met aanbieders van achtergrondmuziek. De kosten van deze IP-audio ontvanger bedragen € 199.

Audiobestand van deze sessie via iMMovator site

Radio, maar dan anders!
Karel Raven is een van de mede oprichters van Solutions Radio. De missie: het ontsluiten van gesproken woord op internet. We hebben nu 100 jaar radio, waarvan het overgrote deel analoog. Op dit moment komen we om in de nieuwe formaten, DAB, DRM, DVB en DMB. Het alternatief is internetradio.

digibeet.jpg

Vervolgens komt er een echte ‘digibeet’ het toneel opgelopen. De hamvraag is volgens Karel Raven: hoe dichten we als aanbieders de kloof met deze mensen, een groep die in Nederland circa 4 miljoen mensen groot is. Solutions Radio komt met een alternatief: Het Webbox Media Concept. het toegankelijk maken van informatie zonder pc, verwijzingen naar bronnen die al beschikbaar zijn, een breed aanbod van diensten en het bedienen van gesloten gebruikersgroepen zijn daarbij belangrijke doelstellingen.

De player van Solutions Radio is geschikt voor livestreams, podcasts en audiofiles. Toepassingen waar men onder meer aan denkt zijn de inzet van de player als hulpmiddel voor bejaarden en gehandicapten, abonneeradio, thuisstudie, muzak (= in-store-music) en je eigen online radiostation. In de VS zijn er inmiddels al meer dan 3.000 mensen die via een analoge telefoonlijn en hun webradio apparaat naar Russische of Griekse programma’s luisteren. Ook veel ‘thuiskerkers’ in Nederland, VS en Canada doen dat.

Solutions Radio heeft met de AVRO afgesproken dat hun themakanalen via de Webbox voor AVRO-leden beschikbaar komen. Een tweede personage komt vervolgens het toneel op: iemand die visueel gehandicapt is.

Met de blindenbibliotheek is afgesproken dat ook hun assortiment via de Webbox aangeboden gaat worden. Er zijn 300.000 officieel geregistreerde blinden waarvan er overigens maar 30.000 maar lid van zijn de vereniging. Karel Raven laat een programma horen en demonstreert hoe eenvoudig het apparaat te bedienen is.

Hij laat als laatste de programmagids zien, waar uitzendingen van Libelle tot en met Playboy in worden aangeboden. Dat laatste voorbeeld leidt in de zaal tot de nodige hilariteit, hoe zou je nu een centerfold aan blinden voorlezen…

Hij vertelt vervolgens nog dat de de blindenbibliotheek 55.000 luisterboeken heeft. De vraag (ook voor hem) is of die boeken in de toekomst ook aan andere doelgroepen mogen worden aangeboden. De prijs van het apparaat is € 199. Naast deze aanschaf is er ook nog een abonnementsprijs (en -structuur) voor de content nodig.

Audiobestand van deze sessie via iMMovator site

Nieuws voor het oud is – LUCI software voor de journalist

Lucas Vroemen, manager Techniek bij L1 Radio-TV, gaat in op de andere kant van het proces, het maken van radio. L1 heeft 28.000 bezoeken op de site per dag, als er wat gebeurt zijn dat er al snel 40.000. Dat betekent dat mensen dus meteen op de hoogte willen zijn. De groeimarkt voor L1 is internet. De traditionele radio- en televisiekanalen zitten al aan hun top. Een andere groeimarkt is civil journalism / burgerjournalistiek oftewel user generated content.

lucasvroemen.jpg

Wat daarvoor nodig is, is kleine draagbare apparatuur, eenvoudig te bedienen en met mogelijkheden om multimediale content te produceren. Men werkt met een smartphone van E-TEN waarmee audio, tekst, foto’s en lage resolutie video kan worden vastgelegd en opgestuurd (live IP stream). Een apparaat met een reset knop, zoveel mogelijk fool proved.

Vervolgens komt de (nieuwe) LUCI Live software aan bod, software die ook door de BBC wordt gebruikt. Hiermee kan streaming tegen hoge kwaliteit over IP netwerken worden uitgevoerd. Een uitgevoerde proef gaf als resultaat een boost in zowel kwaliteit als kwantiteit. Je hebt hiermee heel snel het nieuws, er kan zelfs live verslag worden gedaan. De BBC heeft in haar project ook 15 setjes aan het publiek gegeven en het blijkt dat deze combinatie de publieksbijdragen enorm stimuleert. Het pakket (software) kost € 170, het apparaat kost tussen de € 200 en € 3.000. De mensen van Technica Del Arte (Joost Bloemen) geven na afloop van de presentatie nog een live demo.

Audiobestand van deze sessie via iMMovator site

Vervolgens is er nog een korte round up waarbij Monique van Dusseldorp een rondje vragen aan alle drie de sprekers doet. In het boek The Third Wave werd in 1980 al beschreven dat iedereen een eigen radiostation zou krijgen, aldus Karel Raven. Wim van Dijk geeft aan dat er wel degelijk geld te verdienen valt met dit soort initiatieven. Karel valt hem daarin bij. Het gaat niet om de publieke markt, maar om allerlei niche markten die nu open liggen. In feite dus een soort Long Tail voor audio.