Cross Media Café: Pitch presentaties jonge bedrijven

0

Cross Media CaféHet thema van het Cross Media Café van dinsdag 13 maart was Radio. In dit tweede verslag een samenvatting van de vijf verschillende pitch presentaties van jonge bedrijven. Achtereenvolgens krijgen TIMonline, AV Coach, vZine, DJ TRX en PIEK! de kans om zich in een verhaal van vijf minuten te presenteren. De presentaties zijn wederom als Slideshare en in audio beschikbaar.

TIM-online: Next Generation Research Radio Formats & Playlists
Marcel Vlietstra,

Als eerste komt Marcel Vlietstra zijn verhaal presenteren. Hij is van TIMonline (TIM = TV en radio Impact Meter), heeft veel ervaring met radioformats en met het realtime onderzoeken van de populariteit van formats, playlists, sponsoring en product placements. Dat onderzoeken gebeurt door luisteraars tijdens het luisteren een soort schuif te laten bedienen. Met deze methode wordt een zeer gedetailleerd beeld verkregen van het effect van uitzendingen.

Hij demonstreert de toepassing door een uitzending van Yorin FM te beoordelen. Dit kan bij formats bijvoorbeeld op aspecten als lengte items, emotie presentatoren, boodschapoverdracht, koopintentie e.d. Commercials en sponsoring hebben weer hun eigen key drivers.

AV Coach: Techniek vs. mensen

Annemarie Vis

Vervolgens komt Annemarie Vis van AV Coach (site in aanbouw) aan bod. Zij coacht radiomensen, ze probeert het beste in mensen naar boven te halen. Ze begint met het voorbeeld van de presentator met spreekangst (“Je houdt het niet voor mogelijk!”). Door coaching is dat allemaal uiteindelijk toch goed gekomen: oefenen, diepteinterviews, gesprekken en ga zo maar door. Wat daarbij erg helpt is dat Annemarie Vis zelf ook radiomaker is. Ze kent de feel, weet hoe het wereldje in elkaar zit.

Vervolgens licht ze kort toe hoe het is om met groepen te werken. Daarbij staat de bedrijfscultuur erg centraal, de waarden en de normen. Waar sta je voor, wat is je basis vanuit waar je werkt. Neem herkenbaarheid, waar tone-of-voice een voorbeeld is, of het soort gasten dat je in de uitzending haalt. Samenvattend: techniek is belangrijk, maar mensen maken mede het succes, waarbij coaching een waardevol instrument kan zijn.

vZine, The world at your ear
Jorij Abraham

Jorij Abraham, oprichter van vZine, begint met de vraag hoeveel mensen in de zaal één mobiel (100%) of twee mobieltjes 10%) hebben. We kunnen dus duidelijk niet zonder mobiel. vZine is een voice magazine dat je afluistert waar en wanneer je dit uitkomt. Ze zijn onder meer met dating, soaps en shows bezig. vZine is een platform, zit niet in de business van content, maar bieden het aan partijen aan die met content een bepaalde doelgroep willen bereiken. Het werkt met het in bulk versturen van voice mail ook met e-mails en RSS-feeds.

De website vZine.nl zelf is niet zozeer een consumentenplatform, maar vooral de plaats waar je je kunt afmelden (hetgeen onder meer KPN erg belangrijk vindt). Dat kan heel simpel door je 06 nummer in te voeren. Aanmelden kan op de sites van de aanbieders, dus bijvoorbeeld op de site van AT5, Nu.nl, Onderweg naar Morgen etc. Het voordeel van de formule: het mobieltje ligt erg dicht bij het hart, letterlijk en figuurlijk. Men is op dit moment bezig met een pilot die in januari gestart is. Op 1 mei wordt die pilot afgesloten en er doen zo’n 1000 mensen mee. Zo’n 300 daarvan luisteren naar Onderweg naar morgen, de meeste mensen luisteren naar minimaal twee formats. Meedoen aan de pilot kan (gratis) door je aan te melden bij Jorij Abraham. vZine is momenteel in gesprek met een financiële instelling die eens per vijf weken hun ‘passieve beleggers’ een beleggingssuggestie wil gaan doen. De kosten hiervan zullen onder de kosten van een sms-bericht liggen.

DJ TRX en Danceradio.fm
Fried Broekhof

Fried Broekhof is oprichter van DJ TRX. Men is een klein jaar bezig en heeft nu zo’n 70 à 80 producers onder contract. Via 40 tot 50 downloadsites wordt er muziek aangeboden. De producers kunnen zien via welke sites er hoeveel verkocht wordt en welke muziek goed scoort. DJ TRX werkt cross mediaal: de eigen site, print, events (vier keer per jaar release party), radio en mobiel.

Vandaag is de dag van de commerciële lancering van Danceradio.fm, persoonlijke radio waarbij rekening wordt gehouden met (inderdaad) persoonlijke voorkeuren. Je kunt ook je eigen kanaal publiceren en met anderen delen. Het kanaal is volledig geïntegreerd met de DJ TRX site (momenteel 1.200 tracks online). Binnenkort komt er ook een eigen shop op Danceradio.fm.

bSites: meta search voor muziek

bSites

De laatste pitch is van Sander Lee en Selby Gildemacher van PIEK! Zij presenteren bSites, een meta search engine voor muziek. Zaken als artiestennaam, tracknaam etc worden via deze search engine boven water gehaald. De site combineert dus alle informatie van andere sites. Op de ene as staat de bron, bijvoorbeeld YouTube, Amazon of Wikipedia en op de andere as staat de track, de artiest etc.

bSites

Bands en labels kunnen via hun website communiceren met luisteraars van nummers. Men heeft al contact met de VPRO om mogelijk samen te gaan werken.

Audiobestand van deze sessie via iMMovator site