Een roedel honden

0

laguna-hond-2.jpgSinds kort heb ik de ambitie om een roedel honden te kopen. Mijn avatar op Virtual Laguna Beach kwam oog in oog met een prachtig exemplaar. Ik bleek hem voor MTV$ 750 te kunnen kopen. In vier kleuren, nou ja wel allemaal bruin, kan je hem een beetje naar je eigen smaak maken. Gastcolumnist Menno van Doorn was afgelopen week in Media Plaza bij de Second Life sessie en zijn gedachten dwaalden af…

Voor 25 euro heb je vijfenveertighonderd MTV dollars. Zes keer zevenvijfig is vijfenveertighonderd. En zie daar, mijn wens om een roedel honden te bezitten is geboren. Als mijn creditcard gegevens gewoon geaccepteerd waren was ik nu al lang op het strand aan het dollen met mijn beesten. Maar het omwisselen werkt niet en ik zit nu in een ingewikkelde chat met de helpdesk van MTV en de jongens van There die het platform gemaakt hebben over mijn betaling.

Eergisteren was ik in Media Plaza. Daar stond Second Life op het menu. Bart Bockhoudt  vertelde daar dat hij net een wisselkantoor had geopend in Second Life, speciaal voor Nederlanders en Belgen. Vorige maand 45.000 euro omzet, en nog maar net een paar maandjes bezig. Hij heeft al 50 flappentappers in de virtuele wereld staan. Ik vraag “Als ik jou nu 25 euro geef, kun je mij dan 4500 MTV$ terug geven zodat ik mijn roedel honden kan kopen?

laguna-hond.jpg

Natuurlijk wist ik wel dat hij in de linden dollar business zat, maar op de laatste slide stond zijn marketingplan. En daar las ik ‘expansie naar het buitenland’.

Expansie naar het buitenland was dus niet het virtuele buitenland. Bockhoudt wil in SL blijven en diensten aan gaan bieden aan anderen dan Belgen en Nederlanders. Dat noemt hij buitenland. Afijn, de verwarring werd groot en uit de zaal werd nog wat geroepen maar puntje bij paaltje, ik moet het nog steeds zonder mijn honden doen.

Google WorldsLaten we hopen dat de geruchten waar zijn en dat Google in China een avatarversie aan het bouwen is van Google Earth. Dan hebben we tenminste één second life en één munt en geen geklooi met grensoverschrijdend betalingsverkeer. Of laat van mijn part Microsoft het doen met hun Virtual Earth. Als er maar een standaard komt.

vlb-v2.jpgInnovatiemanager bij de ING, Gertjan Kaaij,  presenteerde zijn virtuele Holland. Een financieel instituut dat aan het leren is hoe ze met virtuele omgevingen moeten om gaan. Ik hoop dat ze snel leren en mij gaan helpen in Virtual Laguna Beach met de brandende ambitie om iets met honden te gaan doen.

MTV noemt de stap richting Virtual Laguna Beach en Virtual Hills een ‘leapfrog’. Na mislukte pogingen om MySpace te kopen moest het hippe bedrijf de competitie in één keer op achterstand zetten. En nu hebben ze hun eigen virtuele omgeving die ze voor iedere succesvolle serie op maat kunnen maken. Er bestond al een internet community rond Laguna Beach, alleen die was overal en nergens te vinden. Nu heeft MTV ze naar binnen getrokken en koestert het de aandacht en het geld. Voor 6$ per maand heb je een premiumpakket en dat loopt als een trein. 

Op Mediaplaza horen we van de Vrije Universiteit hoe het zit met onze behoeften. Dr. Frans Feldberg gaat daar dieper op in. We kennen allemaal wel web 1.0 en nu zitten we in web 2.0. Als je die twee tegenover elkaar zet op een glijdende schaal en daar tussen de Maslow piramide plot kom je tot een miraculeus inzicht. Web 2.0 betekent ‘zelfontplooiing’ en in de primitieve lagen van onze behoeften komen we vooral web 1.0 tegen.

vlb2.jpg

’s Avonds meteen maar even de proef op de som genomen op Virtual Laguna Beach. Daar zijn de zichzelf ontplooiende wereldburgers te vinden zeggen mij de zojuist gepresenteerde inzichten van de VU. Rap kom ik aan de praat met een niet onaantrekkelijke Avatar die mij uitnodigt om op een bankje te gaan zitten. Na de gebruikelijke Hey en ru komt het op de factor leeftijd. Zij vraagt en ik antwoord “42”. Daarop volgt “serious” en als ik blijf volhouden ongeloof en nog een keer “serious”. Als ik vraag hoe oud zij is antwoord ze “17”. Ik zie onszelf zitten op dat bankje en we zeggen even helemaal niets. Normaal zou je denken “gadverdamme” wat ben ik hier eigenlijk aan het doen? Ik ben mezelf aan het ontplooien hou ik mij voor. Mijn bankgenoot neemt de benen.

Anderhalve minuut later ben ik aan het zoenen met een Japanse Avatar van dertig die zichzelf al heel erg oud vindt. Ze moet nog niet aan kinderen denken en vindt 42 helemaal geen probleem. Snel zetten we elkaar in onze buddylist. Ik zit boven in de Maslow piramide. Dankzij de VU ben ik dat gaan inzien. Nu alleen de honden nog.

Menno van Doorn is Manager Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van Sogeti.