Cross Media Café: The Future of Games

0

Gaming in de mixGistermiddag was ik te gast op het Cross Media Café in Hilversum. Dit initiatief van het iMMovator Cross Media Network stond ditmaal helemaal in het teken van games. Om precies te zijn: games in de mix. Een van de keynotesessies werd gegeven door Mark Overmars, onderzoeker bij het Institute of Information and Computing Sciences van de Universiteit Utrecht. Hij gaf een uitstekend overzicht van de belangrijkste trends in gaming. “Gaming is a way of life,” aldus Overmars.

Voor een zaal met zo’n 150 deelnemers verzorgde Mark Overmars, een van de gezichtsbepalende Nederlandse sprekers op het vlak van gaming, het openingsverhaal. Hij deed dat op een vakkundige manier en met autoriteit.

Mark Overmars

Hij begon zijn verhaal met de stelling dat er nogal wat misverstanden zijn over wie er zoal games speelt. Om wat van die misverstanden weg te nemen: de gemiddelde leeftijd van gamers is 30 jaar, 35% – 40% ervan is vrouw en shooters zijn niet de meest gespeelde games (games als Mario, sportgames, racegames scoren hoger). Games zijn langzamerhand televisie aan het verdringen als belangrijkste tijdverdrijf. Voor de opkomst van tv waren spelletjes al een geliefd tijdverdrijf, tv heeft dat in de afgelopen decennia tijdelijk verdrongen, maar gaming komt stap voor stap dus weer terug. Voor veel kinderen is gaming al belangrijker dan tv. “Gaming is a way of life,” aldus Overmars.

serious gamingEen andere kant van gaming is serious gaming, we hebben het dan onder meer over toepassingen in het onderwijs, voor training, besluitvormingstrajecten e.d. De reden om games hiervoor toe te passen zijn bijvoorbeeld motivatie, het feit dat je games kunt aanpassen, het gegeven dat ze direct feedback geven en dat je ze altijd kunt gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de zorgwereld, in een situatie dat alle verpleegkundigen opnieuw getraind moeten worden. Die tijd hiervoor is niet altijd te vinden, behalve in de nachtdienst waarin verpleegkundigen relatief weinig te doen hebben. Juist dat is dan een ideaal moment voor training via games.

Vervolgens gaat Overmars in op de belangrijkste trends. De eerste is dat er steeds meer technologie beschikbaar is om content automatisch te laten genereren. Bijvoorbeeld dat je automatisch met behulp van Google Earth een game in Utrecht kunt laten spelen.

Zoetermeer bouwt in Second Life

De omgekeerde kant is een trend richting user generated content, waarbij de gebruiker zelf de content van een game creëert. Eigen auto’s ontwerpen, eigen karakters ontwerpen en ook de virtuele wereld van Second Life. Al ziet hij dat laatste vooral nog als een hype. Een andere lijn is dat mensen hun eigen games ontwerpen, zoals dat kan bij YoYo Games, een sociaal netwerk voor mensen die hun eigen games ontwikkelen. Hij is zelf overigens betrokken bij dat initiatief.

Wii

Een volgende trend is fysieke interactie. Gamers zitten niet alleen stil achter hun computer, maar spelen bijvoorbeeld ook op een dansmat (Dance Dance Revolution) of zijn met hun Wii via allerlei bewegingen erg fysiek bezig. “Over een paar jaar win je alleen nog maar een computergame als je fysiek in een goede conditie bent!”

brain machine interactionEen andere trend is dat je games rechtstreeks met je hersenactiviteit aanstuurt, de zogenaamde brain machine interaction. Dat kan op dit moment al. Er is in Nederland net een groot project hiervoor gestart (heette dat nou BrainGame?).

Een trend is ook Location Based Gaming, het gebruiken van positie informatie in de game. Dat speel je via PDA’s met GPS. Een van de voorbeelden is van De Waag, frequentie 1550, dat zich deels afspeelt in Amsterdam anno 1550. TNO heeft een prijs gewonnen met een andere game (Triangler) waarin je met je team een driehoek maakt en probeert anderen te vangen.

Het mengen van games en andere media en devices is een volgende trend. Games die je op je console maar ook op je mobiele telefoon speelt, games waarin tv en gaming gecombineerd worden en games waarbij real-life events en virtual events gemixed worden. Bij dat laatste beïnvloeden die twee werelden elkaar. Bijvoorbeeld games waarin je iets kunt winnen wat je dan bij de echte McDonalds kunt besteden.

AGSAan het einde van zijn presentatie geeft Overmars nog een pitch van een minuut over AGS: Center for Advanced Gaming and Simulation. Zie verder www.gameresearch.nl.

De belangrijkste conclusies, zo besluit Overmars zijn verhaal:
– games zijn een belangrijk onderdeel van het leven
– serious games zullen een flinke impact krijgen
– de toekomst zal ons nog meer, nu nog moeilijk voor te stellen nieuwe mogelijkheden bieden
– we staan pas aan het begin van een revolutie

Hieronder vind je de sheets van zijn presentatie (deze versie is klikbaar).

Dit is een bewerkte versie van een verslag dat eerder op de iMMovator site verschenen is. Meer verslagen van het Cross Media Café (editie Games in de mix) vind je hier:

  • Seth van der Meer: Wii is Wii in de Nederlandse Gameindustrie?
  • De pitch sessie: zes sprekers, elk vijf minuten
  • Interview met spelletjespionier Mark van Berkel
  • Casestudies TV en games
  • Jeroen Elfferich: De toekomst van Play Along games
  • Op de iMMovator-site komen van vrijwel alle presentaties ook podcasts en pdf-versies beschikbaar.