Verdieping

Sociale media – sociale redacteuren

0

redacteurenVan wie is een verhaal, waar kan ik reageren en krijg ik ook een reactie terug? Factoren die het verschil maken tussen hoe redacteuren traditioneel bezig waren en hoe hun publiek meer en meer vindt dat ze nu bezig zouden moeten zijn. Socale media brengen ons sociale redacteuren.

Van oudsher is de belangrijkste opdracht van een redacteur ‘het organiseren van een publicatie’, waarbij een drietal hoofdtaken te onderscheiden zijn:
• het schrijven van tekst en het afwerken van die tekst tot kopij die in productie genomen kan worden;
• het verwerven van beeldmateriaal en het aansturen van de vormgeving;
• het organiseren van het totale proces van idee tot publicatie
Bron: Handboek Redactie (Sdu uitgevers, 2005).        

redacteur

Maar de media zijn in een hoog tempo aan het veranderen. Kranten, bladen, sites en andere publicaties zijn steeds meer tweerichtingsverkeer. Teksten verschijnen behalve in print ook online en de lezer (luisteraar, kijker etc.) is meer en meer op zoek naar contact. Media zijn socialer aan het worden, ontwikkelen zich van media naar social media.

Ik durf te beweren dat de attentiewaarde van publicaties waarop je niet kunt reageren een stuk lager ligt dan voor publicaties waarop dat wel kan. Nog even los van het feit dat lezers zich soms gewoon echt irriteren aan het feit dat ze niet kunt reageren of op een andere manier met de mensen achter een verhaal in contact kunnen komen.

De mens achter de redacteur gaat er toe doen en dat betekent dat het vak van de redacteur aan het veranderen is. De redacteur nieuwe stijl gaat als mens van vlees en bloed in dialoog met zijn publiek. Ik zie het al staan in het nieuwe functieprofiel: ‘het aangaan van een dialoog rondom de publicatie’.

Inmiddels zijn er voorbeelden te over als het gaat om deze nieuwe generatie redacteuren. Een freelance redacteur die een blog als thuisbasis gebruikt en zijn artikelen via een online service publiek maakt. Een freelance journalist en tekstschrijver die via een blog zijn expertise op het vlak van vormgeving, typografie en kunst etaleert. Een journalist en redacteur die schrijft op een blog bij een dagblad en op haar site een persoonlijke biografie heeft staan. Een adjunct hoofdredacteur EénVandaagvan een dagblad die à titre personel op een blog de dialoog opzoekt. Verslaggevers van een tv-programma die bij reportages met hun e-mailadres in beeld komen en in een blog schrijven over het nieuws achter het nieuws.

De geest is uit de fles: de nieuwe sociale media brengen ons sociale redacteuren. En sociale redacteuren maken op hun beurt weer (nieuwe) sociale media. We leven in een interessante tijd.

Deze column is eveneens gepubliceerd op de site van communicatiebureau JCM Context.