Democratie 2.0: Le campagne du net

0

vlagIk heb vanavond ademloos een uur lang zitten kijken naar ‘Le campagne du net’, een documentaire die werd uitgezonden op het Frans/Duitse cultuurkanaal ARTE. Hoe het web knaagt aan de macht van de mediamagnaten, hoe de burgers via het web de agenda van de verkiezingscampagne bepaalden. Voor degenen die het programma hebben gemist, heb ik goed nieuws.

Ook in Frankrijk ligt tot de dag van vandaag de echte macht bij de massamedia, met op de achtergrond aldaar enkele grote concerns en politieke partijen. Zonder twijfel is ook anno 2007 nog steeds het medium tv dat de grootste groep mensen bereikt. Maar thema’s worden in deze tijd van Web 2.0 heel anders geagendeerd.

Franse vlag

De documentairemakers maken op fascinerende wijze duidelijk hoe de verkiezingscampagne in de afgelopen weken op het net heeft gewoed en in de Franse samenleving haar sporen heeft achtergelaten. Met als boeiend sluitstuk dat op de verkiezingsdag, afgelopen zondag, enkele blogs de verkiezingsuitslag eerder bekend maakten dan volgens de Franse wet toegestaan was. ‘Hoe de blogosfeer de tv versloeg en de spanning er al voor 8 uur af was” (Soirée sans suspense à la télévision, dépassée par la blogosphère), zo kopte de gezaghebbende krant Le Monde gisteren. Het is duidelijk: de regels van het spel zijn definitief veranderd, Democratie wordt Democratie 2.0.

De rol van de klassieke journalistiek was nog nooit zo gering, aldus het commentaar na afloop van de documentaire op ARTE. “Het volk heeft de agenda bepaald, het volk heeft de vragen gesteld.” In de vorige eeuw liet de VS ons zien hoe de democratie onder invloed van tv een ander karakter kreeg. Frankrijk vervult op dit moment de rol van (Europees) gidsland en toont ons de kracht en betekenis van internet (zie in dit verband ook dit twee (!) jaar oude verhaal: De kloof tussen politiek, pers en burgers).

politieke blogosfeer

De documentairemakers stellen zich ook de vraag in hoeverre internet een politiek en democratisch instrument is. De stembussenstrijd van de toekomst tekent zich al duidelijk af: burgers en kranten startten websites en weblogs en deden er uitgebreid en op een heel andere manier verslag van de campagne. Het monopolie van de tv is ten einde, zo stelt men, het spel is nu echt op de wagen. Al hadden de politieke partijen zelf het nog best moeilijk met deze nieuwe vorm van politiek debat.

Zoals gezegd is er goed nieuws voor de mensen die de documentaire gemist hebben. De uitzending is vanaf vanavond een week lang (jammer genoeg slechts een week lang) via de website van ARTE te bekijken. Er is een Duitstalige versie en een Franstalige versie en een speciale blog e-campagne 2007. En hopelijk daarna gewoon via YouTube beschikbaar. Want ook ARTE wiebelt nog wat heen en weer tussen het oude en het nieuwe internet…