Web 72.0

0

fon.jpgGisteren was mijn vader jarig. Hij werd 72. Hij is uitgerangeerd, de toekomst is aan de Web 2.0 generatie. Een jaar of vier geleden ging hij zich maar eens verdiepen in computers. Geen internet nog. Een wit bakelieten telefoon hing nog aan de muur. En een spijkertje er onder waar het bakje hing om een kwartje in te doen. Bij de koffie en gebak gisteren maar eens de status opgemaakt van zijn digitale vorderingen. Hij is aan zijn derde laptop begonnen, mijn moeder aan haar tweede. En nu is hij toe aan FON. Een gastcolumn van Menno van Doorn.

Inmiddels alles wireless. Zijn draadloze koptelefoon sluit hij aan op de iPod. Zo kan hij naar de garage lopen twee blokken verderop. Tante Suus die in Den Haag woont en 91 is belt hij met Skype. Vraag me niet waarom. De hele familie en kennissenkring staat in het Skype adressenboek. Ook kapper Kwinkelenberg staat daar tussen.

Natuurlijk heeft hij Windows Vista. Natuurlijk leest hij computerbladen. En natuurlijk valt hij iedereen hier mee lastig. Mijn vader is een zeer invloedrijk man. Vooral onder de pensionado’s die te vinden zijn in de Goudse koffiehuizen. Gisteren viel hij me lastig met z’n nieuwste snufje en ik schuif dat graag door naar u.

De Fonero wifi-community
buyfonera.jpgHij is lid geworden van een wifi-community die FON heet. Een van de grootste in de wereld. Achter FON schuilen Google, Skype en twee investeringsmaatschappijen. Leden heten ‘Fonero’s’ en wie niet meedoet is een ‘alien’. Een Fonero is ook een router die van jouw internetconnectie een wifi hotspot maakt. De aliens kunnen toegang krijgen tot jouw hotspot als ze daarvoor betalen. En als je een Fonero bent kun je altijd gratis gebruik maken van de wifi spots van de vrienden in jouw community.

fon-450p.jpg 

Je kunt ze op de site van FON makkelijk traceren.

fon-lokatie.bmp

Mijn ouders wonen in de Bellamystraat. Ik ben daar opgegroeid en zie dat om de hoek in de Boelekade een Fonero woont en dat Texaco stations ook Fonero’s zijn. Maar binnenkort zijn er in Gouda een paar bij. Want zoals ik al zei, mijn vader is een invloedrijk man. In zijn paspoort staat digital immigrant. Maar hij spreekt de digitaal beter dan menig digitale autochtoon.

Menno van Doorn is Manager Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van Sogeti.