Review Nokia N95: Computer de deur uit?

0

nokia_klein.jpgEnkele weken geleden was ik bij Nokia op bezoek om de N95 op te halen voor een nadere inspectie. Zelf prijst Nokia het toestel aan met “it’s what computers have become” en voert het bedrijf een campagne die je sterk doet vermoeden dat Nokia er stevig op in heeft gezet om van dit toestel een succes te maken. Aan ons om te kijken of Nokia haar slogan ook waar kan maken.

Dat je met het toestel kan bellen en kunt sms-en daar maakt Nokia geen woord meer aan vuil, dat spreekt voor zich. Dat er ook een agenda op zit die je kunt synchroniseren met je computer ook daar laat Nokia zich niet over uit. Dat zijn de features die er gewoon in horen te zitten. Wat is dan wel interessant? Zelf ging Nokia aan de slag met deze prachtige campagne over ruimte besparing in de broekzak.

nokia_breed.jpg

Camera
Iedere telefoon heeft tegenwoordig een camera, maar over het algemeen wordt je niet echt vrolijk van de kwaliteit die deze camera’s afleveren. Op Flickr, waarvan de upload software al op de telefoon staat geïnstalleerd, is te zien dat de foto’s van de camera qua kleur en scherpte eindelijk niet meer onder doen voor een normale camera. Naast fotograferen kun je er natuurlijk ook mee filmen en beschikt de N95 over een tweede kleinere camera aan de voorzijde om beeldbellen mee mogelijk te maken.

GPS
Een andere leuke functie is de ingebouwde GPS die in combinatie met de eveneens standaard geleverde kaart van de Benelux er voor zorgt dat je in iedere stad moeiteloos je weg kunt vinden. Mocht je verder weg willen dan kun je kaarten via een internetverbinding gratis op je telefoon zetten. De betaaldienst die bij deze optie genomen kan worden is een voorleesoptie, zodat je de N95 zelfs in je auto zou kunnen gebruiken.

Muziek en video
Verder is deze telefoon (pardon zakcomputer) natuurlijk een multimediamonster. MP3 afspelen gaat moeiteloos, en de telefoon beschikt over een mini-jacket waardoor iedere koptelefoon er in geplugged kan worden. Tevens kan het geheugen tot 2 gig worden opgewaardeerd, zodat de telefoon prima als muziekspeler kan functioneren. Natuurlijk is dat niet alles, want ook op videogebied heeft Nokia de gebruiker behoorlijk verwend. Niet alleen kan de camera met een prima resolutie opnames maken, er kunnen ook externe video’s worden ingeladen waarbij mpeg 4 ondersteund wordt. Dankzij de mogelijkheid van video-out kun je dus films vanaf je Nokia op je tv kijken.

Internet
Als laatste feature nog even de internet-ondersteuning. De telefoon beschikt over een Opera browser waarin je webpagina’s door middel van zoomen op een zelfde manier als om een gewone computer kunt bekijken. Verder natuurlijk wifi-ondersteuning zodat je als je thuis bent, op je eigen draadloze netwerk verder kunt internetten. Internet is verder prima geïntegreerd met de rest van het toestel, zet je foto’s op Flickr, bekijk de laatste mail op je Gmail account, of sla aan het bloggen op je Vox account. Als je het maandelijkse bedrag kunt opbrengen is niets te gek.

Een opsomming van de features en voordelen

  • Prima 5 megapixel camera met video functie
  • Ingebouwde GPS antenne (naast wifi, bluetooth en infra-rood)
  • Prima mediaspeler, met normale koptelefoon ingang en ook video-uitgang
  • Integratie met diensten van derde partijen zoals Google en Flickr

Gelukkig zijn er ook wat nadelen

  • De batterij is bij het gebruik van de vele mogelijkheden snel leeg
  • Het toetsenbord ligt wat verdiept, en het toestel voelt een beetje rammelig aan
  • Met een adviesprijs van rond de 700 euro niet goedkoop
  • Software en bediening komen soms wat vreemd over

Conclusie
Dit is een toestel zoals je er een zou willen hebben. Alles zit er in en alles werkt. Nokia heeft met dit toestel een goed apparaat gebouwd, en te oordelen naar de ontvouwde marketingcampagne zijn ze daar ook zelf van op de overtuigd. Nu nog een betere batterij, nog even doorwerken aan de software en de prijs ietsje omlaag, en niemand meer die nog op de iPhone hoeft te wachten. Desalniettemin lijkt het me verstandig om de computer nog even aan te houden.