AIDS via je memorystick

0

AIDS-virus op je computerEen virus tegen AIDS. Het klinkt een beetje als een sponsorloop voor invaliden, inbreken tegen moord en eten voor Afrika. (Dat laatste wordt gek genoeg aan de lopende band georganiseerd door allerlei serviceclubs en lekker-maatschappelijk-verantwoord- een-goed-doel- steunen-zelfbevlekkingsverenigingen. Maar dat terzijde.) Virusbestrijder Sophos laat weten een wormvirus te hebben ontdekt dat informatie over AIDS verspreidt. De worm, genaamd W32/Liar VB-A, plaatst een html-bestand op je computer dat een waarschuwing tegen de gevaren van AIDS bevat. Daarnaast zoekt de worm naar externe opslagmedia zoals diskettes en memorysticks om zo andere computers te kunnen besmetten. Het virus is, zo meldt het html-bestand, niet schadelijk voor de computer.

AIDS-virus op je computer

Het zou me niets verbazen als dit virus een hoax is. Een reclamestunt van Sophos. Maar stilletjes hoop ik dat dit virus de nieuwste viral van het AIDS-fonds is. Dat zou een stunt zijn waar de donorshow van BNN bij in het niet valt.

Ongekende mogelijkheden voor marketing

Stel je eens voor. Een internetvirus als nieuwste vorm van viral marketing. De mogelijkheden zijn enorm. Een farmaceutisch bedrijf dat een virus de wereld instuurt dat zich na middernacht activeert en een reclame laat zien voor slaappillen wanneer je nog tot laat achter de computer zit. Of de nieuwste viral van Heineken: alle servers van de wereld besmetten met een worm die zo rond borreltijd een mp3-bestand afspeelt met daarin de vraag: Biertje? Dat noem ik pas ‘Serving the world’. Al deze virussen zijn, uiteraard, niet schadelijk voor uw computer.

AIDS 2.0: eerder al virus over AIDS verspreid

Het is niet voor het eerst dat het AIDS-virus opduikt op de computer. Je zou het W32/Liar VB-A- virus daarom ook wel AIDS 2.0 kunnen noemen. In 1989 verspreidde Dr. Joseph Popp een floppy disk met informatie over AIDS onder meer dan 20.000 mensen. De trojan horse die op dit virus stond, vernietigde alle data op geïnfecteerde computers wanneer zij niet voor een bepaalde datum geld stuurden naar een postbus in Panama.

Ransomware: gijzel je nietsvermoedende donateur

Ik hou mijn hart vast voor het moment dat marketeers ontdekken dat ze dit soort ‘ransomware’ kunnen inzetten om hun product aan de man te brengen. Het zou de dagbladen uit het slop kunnen trekken. ‘Neem nu voor 1 augustus een abonnement op de Volkskrant, anders wissen we uw harde schijf.’

Meer over dit AIDS-virus?

Het persbericht van Sophos
Een nieuwsbericht op Nu.nl