Online marketing

Op vakantie: Waar blijft Reizen 2.0?

0

travel-20.jpgIk heb gisteravond mijn vakantie geboekt. Het was letterlijk wat je zegt last minute. Ik hoorde gisteren ergens op de radio voorbij komen dat de nieuwste trend is dat je weer boekt via het reisbureau. Omdat de tijd begon te dringen en ik toch in de stad moest zijn, was de stap naar het reisbureau snel gemaakt. Het werd een interessante reiservaring.

glijbaan.jpgDe jongens hebben het dit jaar voor het zeggen, dus het verlanglijstje was kort: zwembad met glijbaan, zee en wat sportmogelijkheden. Ik had zelf eigenlijk alleen een voorkeur voor een accommodatie met goede internet faciliteiten. Tja, dat heb je met zo’n website die nooit gesloten is. Maar zowel mijn kinderen als ik gebruiken internet ook erg voor onze ontspanning. Bij hun is het even een uurtje tussendoor gamen, bij ons alle drie is het dat we graag ook af en toe even met onze vrienden (m/v) chattouroperatorlogos.jpgten.

Ik ben van het zoeken en boeken op internet gewend dat je op de ene site beter geholpen wordt dan de andere, dat zal iedereen herkennen. Maar als ik bij een reisbureau ben, dan verwacht ik op de een of andere manier dat ze me kunnen helpen om sneller mijn weg te vinden in het grote aanbod. En inderdaad, de professionele medewerkster van het reisbureau wist heel snel en vaardig haar weg te vinden in de jungle van systemen.

Want een jungle was het wel. Om te beginnen grappig om te zien dat de traditionele reisbureaus direct toegang hebben tot elkaars systemen. D-Reizen, Neckermann, Arke, OAD alles is te bekijken. Behalve de systemen van de online reisbureaus, die zijn blijkbaar niet aangesloten bij het netwerk. Je vraagt je af of dat nog van deze tijd is.

Maar het zijn wel losstaande systemen. Dus mijn reisadviseur was soms erg druk met het alsmaar invullen van persoonlijke gegevens (naam, geboortedatum etc.) om tot een prijsberekening te komen. Overigens daar had ze haar eigen routine in ontwikkeld: nog nooit zoveel v-tjes voorbij zien komen. Jammer, want daar zijn tegenwoordig wel andere alternatieven voor te bedenken.

brochure.jpgMijn volgende verbazing was dat we al heel snel in het zoekproces de vakantiebrochures op tafel kregen. Want zoek maar eens op glijbaan of internet als dat niet als zoekterm in het systeem is ingevoerd. Dan is het toch wat sneller en gemakkelijker om gewoon in een brochure te gaan bladeren en pagina voor pagina alle foto’s te scannen op de aanwezigheid van een glijbaan.

Zoeken op internet is al helemaal feest. Soms staat er ergens het woordje internetruimte of wordt gesproken over internetmogelijkheden. Eenmaal was er zelfs internet op de kamer (maar dat hotel was natuurlijk al wekenlang volgeboekt…). Overal is netjes aangegeven dat er TV is, maar internet op je kamer dat is nog zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat is jammer, want internet staat tegenwoordig meer dan ooit voor ontspanning en contact met je vrienden en familie kunnen onderhouden en wanneer is dat nou leuker dan juist op vakantie. Gat in de markt?

Je begrijpt het al, het werd uiteindelijk toch – gedwongen door sluitingstijd – toch concessies doen. Zwembad en zee was geen probleem, dat soort informatie was volop beschikbaar. Wel een glijbaan, gekozen op basis van de foto in de brochure, maar geen internet op de kamer. Wel een internetruimte, maar zonder informatie over aantal pc’s, openstelling en kosten. Misschien nu toch nog even op zoek naar een betaalbare mobiele internetkaart in het buitenland (Turkije), iemand suggesties?

Maar wat er bovenal ontstond was een gevoel dat Web 2.0 nog zoveel voor deze markt kan (en zal) gaan betekenen. Want ik wil, ik zie, ik voel dat het anders kan.

wikipedia-150p.jpgWat zou het mooi zijn als er een Wikipedia zou zijn met daarin beschrijvingen van alle vakantieaccommodaties. Maar dan wel een Wikipedia in een soort database format, zo’n beetje als bij eBay of Marktplaats. Ik kan me voorstellen dat, net als bij Wikipedia, een aantal vrijwilligers binnen niet al te lange tijd in staat is om een grote verzameling kenmerken in een soort tag format te digitaliseren. Als er behoefte is om nieuwe tags toe te voegen (denk aan mijn voorbeelden glijbaan en internet) dan zou dat heel gemakkelijk moeten kunnen.

triptags-150.jpgEen groep mensen zou hierin dus het voortouw kunnen geven Maar ik kan me ook voorstellen dat een commerciële partij (reisbureau 2.0) of de branche hierin het voortouw neemt. Net zoals ik me kan voorstellen dat hotels, campings, parken er belang bij hebben om hun informatie zo goed mogelijk te houden. Als zo’n initiatief eenmaal op gang komt, is het voor hun extra kanaal waar ze mogelijk ook tijd in stoppen om data te verbeteren of aan te vullen als daar aanleiding toe is.

Naast deze basisinformatie over de accommodatie is er de informatie over beschikbaarheid en prijs. Aantal en soort kamers, bezettingsgraad en prijs in specifieke periodes. Hier ligt de intermediaire rol van het reisbureau zoals we dat nu kennen. Dit is ook de informatie waarin de eigen toepassingen van de reisbureaus (vooralsnog) onmisbaar zijn.

logozoover-150p.jpgTot slot zijn er de ervaringen van vakantiegangers. Dat wat we allemaal delen op sites als Vakantiereiswijzer en Zoover. Eventueel nog aan te vullen met ervaringen over de streek, tips voor uitstapjes en activiteitenkalenders.

Wat zou het mooi zijn als er bouwstenen zouden zijn waarbij er met open code (API) wordt gewerkt. Als er nieuwe reisservices zouden ontstaan waarin via mash ups, bijvoorbeeld per land, per soort vakantie, per doelgroep, informatie uit verschillende services wordt samengevoegd.

Het zou toch mooi zijn als we als Nederland hierin het initiatief zouden kunnen nemen. Een club vrijwilligers, een groep ondernemers, de branchevereniging het maakt me eigenlijk niet zoveel uit. De doelgroep van deze nieuwe service lijkt me de wereld, dat is een markt die vele malen interessanter is dan de Nederlandse reismarkt. Wie is er ook toe aan de TravelPedia* 2.0? En wat zou die nog meer moeten bevatten?

* TravelPedia bleek een bestaande site te zijn, vanaf 1998 al vind je er allerlei statische landeninformatie. En TravelBay.com wordt het ook niet. Maar er zijn er gemakkelijk nog een paar te bedenken…

Deze column wordt eveneens gepubliceerd op de site van communicatiebureau JCM Context.