How to

De opkomst van de tag cloud (look-a-like)

0

tagcloudIedere popster die doorbreekt krijgt look-a-likes. Inmiddels heeft de tag cloud ook look-a-likes en lijkt dus doorgebroken op het wereld wijde web. Of beleeft hier niet de artiest, maar de look-a-like zijn doorbraak?

De tag cloud

De originele tag cloud is een wolk van woorden. De woorden zijn labels (tags) die gebruikers geven aan content, zoals een product, plaatje, foto of blog. Veelgebruikte tags worden opvallender getoond (groter en/of vetgedrukt). Na het aanklikken van zo’n tag surft de bezoeker naar een pagina met gerelateerde content (gerelateerd omdat ze dezelfde tag hebben gekregen). De tag cloud is dus een visuele representatie van het gebruik van tags op een website en dient als een alternatieve vorm van navigatie.

Del.icio.us

Del.icio.us toont een lijst met tags waarbij de grootte de populariteit aangeeft

Look-a-like

Steeds vaker denk ik ‘wow, tag cloud!’, maar blijk ik mij even later vergist te hebben. Zo lanceerden vorige week Nuon en Hema nieuwe websites. Geheel volgens de web 2.0 tradities tonen beide websites woordenwolkjes. Bij Nuon is dit een klein genuanceerd wolkje met gerelateerde producten op enkele productpagina’s (met name bij Natuurstroom). Bij Hema gaat het rigoureuzer. Hier lijkt de tag cloud verworden tot homepage.

Nuon

Nuon biedt gerelateerde producten aan via een tag cloud in de rechterkolom

Hema

De nieuwe homepage van Hema met tag cloud

In tegenstelling tot de originele tag cloud is de woordenwolk van Hema of Nuon echter niet het resultaat van labellende bezoekers. In die zin is er niets ‘web 2.0’ aan.

De voordelen van de tag cloud look-a-like

Er komt dus geen gebruiker aan te pas, en toch zijn er een aantal goede redenen om de tag cloud look-a-like in te zetten:

  • Het ziet er ‘web 2.0’ en dus ‘cool’ en ‘modern’ uit.
  • Zoals meestal is de look-a-like goedkoper dan het origineel. Zo geldt ook voor de tag clouds. Originele tag clouds vergen een investering in een systeem om bezoekers content te laten labelen en om deze labels te verwerken tot een woordenwolk. Bij tag cloud look-a-likes volstaat een aanpassing in het CMS om de wolk (regelmatig) handmatig aan te kunnen passen.
  • Een zelf opgestelde tag cloud biedt mogelijkheid om te sturen op cross selling. Bezoekers kunnen verleid worden door de tag cloud om een kijkje te nemen bij gerelateerde producten. De marketeer kan sturen op bepaalde tags door deze prominenter weer te geven.
  • Je zelf opgestelde tag cloud kan helpen voor je zoekmachine optimalisatie (zoals Nuon gedaan lijkt te hebben). Zorg dan dat de individuele tags wel zichtbaar zijn voor zoekmachines.

En zolang de originele tag cloud maar bekender is dan de look-a-like, heb je wellicht de schijn van een user generated web 2.0 functionaliteit mee.

Wie heeft aanvullende ervaringen met deze tag cloud look-a-likes? Zien consumenten de verschillen tussen de originele en look-a-like tag clouds?