Verdieping

Estafettecolumn: Techniek is voor mensen bedoeld

0

estafettecolumnOp 19 mei schreef Jacqueline Fackeldey hier haar artikel over 10 types van technologie-gebruikers. Helemaal in de traditie van het sociale web deed ze een oproep aan de Frankwatching-bezoekers om hun digitale levensstijl hier te delen. ‘Wat doen jullie met welke technologie en waarom?’ Op die oproep reageerden zo’n twintig mensen. Vandaag het verhaal van Rudolf Jan Heijink.

“Deze column is mijn verhaal naar aanleiding van het artikel van Jacqeline Fackeldey over een typologie van technologiegebruikers. Laat ik beginnen met de feiten. Ik ben Rudolf Jan Heijink, 52 jaar en een echte techneut van huis uit. Zo’n type dat als kind al blij is met een kapotte radio. Deze moet dan direct volledig gedemonteerd worden om te kijken wat er in zit. Niet zo gek dat ik na de middelbare school elektrotechniek gestudeerd heb.

ponskaart

In 1973 mocht ik voor het eerst iets met computers doen. Het college Algol 60 werd afgesloten met enkele praktijkopdrachten, die er uit bestonden dat ik een programma op ponskaarten mocht intypen. Dit mocht je dan in een kast leggen en enkele uren later vond je in diezelfde kast een dikke stapel papier met het resultaat. Voor mij is informatica magie en exacte wetenschap tegelijk. De fascinatie dat instructies die je opschrijft leiden tot een programma dat min of meer doet wat je wilt, fascineert mij nog steeds.

Op dit moment heb ik een leuke baan als productmanager bij een telecombedrijf. Technische kennis vind ik nog steeds een zegen om de wereld te begrijpen, maar veel van mijn collega’s kunnen prima zonder technische achtergrond functioneren.

ICT vind ik nog steeds leuk, maar anders dan vroeger ben ik kritisch over waar ik me in wil verdiepen. Bijvoorbeeld, mobiel internetten doe ik niet, hoewel ik wel enige tijd een i-mode telefoon heb gehad. Wel heb ik een MP3 speler en digitale televisie. Ook heb ik sinds een jaar een weblog, waarbij ik zelf de layout van de site heb aangepast. Ik kan dat doen dankzij mijn kennis van PHP en MySQL.

Fiets en trein, geen auto nodig

Vorig jaar heb ik een flink deel van de kerstvakantie gebruikt om te leren werken met PHP en MySQL. Ik doe dat vooral omdat het erg leuk is. Dit jaar ben ik, na jaren C++ programma’s geschreven te hebben, begonnen om .NET en C# te leren. Ook voor de lol en om een beetje bij te blijven… Internet speelt daarbij een onmisbare rol, vooral community sites zoals The Code Project vormen een uitstekende aanvulling op de formalistische en gebrekkige documentatie van Microsoft.

The Code Project

Wat mij – nu ik zelf ouder wordt en niet meer alles kan en wil bijhouden – steeds meer bezig houdt, is hoe we als samenleving ervoor kunnen zorgen dat ook mensen die in de categorieën 9 en 10 (Indifferents en Off the network) die Jacqeline benoemt aangesloten houden. Met name ouderen hebben moeite om alle veranderingen bij te houden. Het gaat daarbij ook om zaken die we heel gewoon zijn gaan vinden als Pinnen en een treinkaartje uit de automaat kopen.

Uit onderzoek weten we dat ouderen op zich nog heel goed kunnen leren, maar op een andere manier dan jongeren. Bij ouderen is het zaak om goed aan te sluiten bij bestaande ervaring en nieuwe dingen te relateren aan het bekende. Ik zie hier mooie kansen voor samenwerking tussen marketeers, psychologen en onderwijskundigen. Op internet heb ik vanuit die invalshoek nauwelijks informatie gevonden. Bijna alle sites gaan over omgaan met ziektes of om ouderen langer aan het werk te houden.

Als uitsmijter mijn score: ik val onder de Connectors volgens het testje waar Jacqueline naar verwijst. Zelf houdt ik het op een mix van Lacklusters veterans en productivity enhancers.”

Deze gastcolumn is geschreven als reactie op een oproep van Jacqueline Fackeldey in haar column 10 Gebruikerstypes: wie doet wat met technologie?