iTV case: Sterren dansen op het IJs

0

Het was al eind augustus aangekondigd tijdens het PresRed Seminar van Chellomedia op Picnic. Vanavond gaat het gebeuren – de eerste grote Nederlandse TV-show waarin een interactieve televisie-applicatie wordt verwerkt gaat dan live op SBS6. Kijkers via UPC Digital kunnen rechtstreeks via hun afstandsbediening stemmen op hun favoriete deelnemer. Ook kunnen kijkers eerdere uitzendingen terugkijken via UPC On Demand.

Bij de vorige serie uitzendingen van Sterren Dansen op het IJs konden kijkers al stemmen via de vaste telefoon en per SMS. Daar komt nu stemmen via interactieve televisie bij. Met een druk op de rode knop op de afstandbediening van de UPC MediaBox opent een interactief scherm, waar de kijker zijn favoriete deelnemer kan selecteren. Vervolgens voert de kijker zijn pincode in om te stemmen. De afrekening vindt dus plaats via de UPC Digital rekening.

De tv-stemmen worden opgeteld bij de stemmen die via de vaste telefoon en per SMS binnengekomen. Als de tv-kijker ook kans wil maken op een prijs laat hij via een volgend scherm zijn telefoonnummer achter. Net als bij vaste telefonie en SMS betaalt de kijker € 0,60 per stem. Het is voor het eerst in Nederland dat kijkers gedurende 8 weken tijdens 16 grote live shows van een dergelijke ‘rode knop’ toepassing gebruik kunnen maken. De applicatie werd ontwikkeld door UPC’s zusterbedrijf Chello Interactive.

Screenshot iTV applicatie Sterren Dansen op het IJs

Aflevering gemist
Kijkers met digitale televisie van UPC kunnen straks nog eens bekijken hoe zangeres Sita seizoen 2 van Sterren Dansen op het IJs heeft gewonnen. Via de recent gelanceerde UPC On Demand dienst is de vorige finale gratis te bekijken. Ook iedere nieuwe aflevering kan na uitzending op elk gewenst tijdstip met de afstandsbediening worden aangevraagd, inclusief pauze- en rewind-functie. Ruim 500.000 huishoudens beschikken over digitale televisie van UPC. Allemaal kunnen ze gebruiken maken van de mogelijkheid afleveringen te bekijken via UPC On Demand.

Doorbraak
Met de rode knop op de afstandsbediening worden kijkers actief bij het kijken naar hun favoriete programma’s. Ze kunnen stemmen bij spelshows, meedoen met quizzen en prijsvragen en extra informatie opvragen. Diederik Karsten, managing director van UPC Nederland, verwacht op korte termijn een doorbraak van interactieve televisie in Nederland: “Net als video on demand verandert de rode knop de manier waarop we televisie kijken. Niet alleen steeds meer programmamakers zien dit in, maar ook reclamemakers en adverteerders.” UPC verwacht samen met Chello Interactive het komende jaar nog meer interactieve tv-programma’s en commercials te zullen helpen ontwikkelen en doorgeven.

Jeroen Verbeek, directeur Interactieve Media SBS: “We geloven in de combinatie van televisie en interactieve media. Interactieve media bieden de mogelijkheid op individueel niveau nieuwe contactmomenten te creëren. Daarom is SBS voortdurend bezig om voor zowel consumenten als adverteerders nieuwe en interessante interactieve toepassingen te ontwikkelen. Deze test met UPC past in dat streven.”

Meer informatie: Sterren dansen op het IJs op SBS 6
Vanaf vrijdag 26 oktober wekelijks om 20.30 uur: live ijsdansshow
Vanaf zaterdag 3 november wekelijks om 21.45 uur: live uitslag