De Media & Entertainment Innovation Awards

0

De media en entertainment-industrie is bij uitstek een industrie waar innovatie één van de drivers is van succes. In een hoog tempo volgen ideeën elkaar op, soms zeer succesvol, soms weer snel uit de markt verdwenen. De (nog steeds groeiende) opkomst van informatietechnologieën en explosieve digitalisering dragen hier aan bij. Media en entertainment organisaties staan continu voor de keuze tussen inbreng van nieuwe media of voortborduren op bestaande wegen.

Vanwege de groeiende mogelijkheden en interesse in user-generated content worden traditionele media bedrijven steeds meer gedwongen om te innoveren, aldus een eerder uitgebracht onderzoeksrapport van Accenture, waarbij meer dan 100 decision-makers in media en entertainment bedrijven wereldwijd zijn geïnterviewd.

beyond the hype

Dit onderzoek laat zien dat 62% van de beslissingsnemers in de M&E industrie het inzetten van ‘new platforms’ ziet als de sleutel naar verdere groei en succes, gevolgd door ‘new content’ (31%). Online en mobile worden hierbij gezien als de voornaamste ‘platforms’. Kritiek voor toekomstig succes zijn, volgens de executives die participeerden in de studie, ‘digital readiness and a future technology roadmap’. Alleen het transformeren van de eigen organisatie naar de verwachte toekomstige (digitale) ontwikkelingen, stelt bedrijven in staat de innovaties te volgen, te adapteren en te initiëren.

De interactie met de consument speelt niet alleen in de media industrie een steeds belangrijkere rol: adverteerders krijgen steeds meer mogelijkheden om zo optimaal mogelijke feedback te krijgen over aangeboden reclame. Uit een ander Accenture onderzoek, gericht op de toekomst van digital advertising, blijkt dat 97% van de 70 meest vooroplopende adverteerders verwacht dat adverteren meer interactief wordt en dat de ruim driekwart van deze bedrijven van mening is dat adverteren meer op performance gestuurd gaat worden. Meer over dit onderzoek in mijn volgende post.

Innovation Awards
Aanstaande donderdag reikt tijdens een door Accenture georganiseerd Innovation Seminar een vakjury de Innovation Awards uit aan topbedrijven en concepten in de Nederlandse Media & Entertainment markt. De awards zijn geïnitieerd om innovatie in de markt te erkennen en te stimuleren. Innovatie is één van de drivers van High Performance. Het Accenture Institute for High Performance Business geeft een interessant overzicht van studies in diverse markten en gebieden, bijvoorbeeld specifiek voor de Media & Entertainment industrie.

Blauwe TulpHet initiatief draait om het inventariseren van innovatieve concepten en bedrijven in de Nederlandse Media & Entertainment markt, waarbij aan het beste innovatieve concept en het meest innovatieve bedrijf de Blauwe Tulp Award uitgereikt wordt.

De Media & Entertainment Innovation Awards zal een jaarlijks terugkerend initiatief worden, wat volgend jaar niet alleen in Nederland, maar in de gehele Benelux wordt uitgedragen.

Aanloop naar het seminar
In augustus dit jaar is het initiatief gestart met een onderzoek naar innovatie en de criteria die aan een succesvolle innovatie zijn verbonden. Bedrijven konden de afgelopen maanden inschrijven voor deelname. In totaal zijn 101 concepten aangemeld. De longlist van aangemelde concepten ziet er interessant uit, en geeft een goed beeld van wat er speelt in de M&E markt in Nederland. Waarschijnlijk heb je wel wat voorbij zien komen in verscheidene nieuwsberichten en op BNR Nieuwsradio(beluister de radiospot hier onder kopje Pers) of de webportals van FD, Bright en MediaFacts.

deelnemers innovation awards

Nominaties
Inmiddels zijn de genomineerden bekend gemaakt;

RAI Live! is een narrow casting systeem dat in de Amsterdam RAI dynamisch content kan plaatsen op 700 beeldschermen. Locatie specifieke content kan worden geplaatst waardoor de informatievoorziening optimaal is.

rembrandt

Rembrandt, all his paintings is een collectie met levensechte kopieën van alle schilderijen van Rembrandt. Het is uniek dat alle schilderijen tegelijk ten toon worden gesteld omdat dit met originelen niet haalbaar is.
Sellaband geeft artiesten de kans om een album op te nemen door fans te laten investeren in het budget om een studio te kunnen huren. Als een band € 50.000 heeft verzameld, dan wordt het album gerealiseerd, en de winst verspreid over alle partijen.
SYNC.nl geeft online informatievoorziening een nieuwe dimensie door op basis van persoonlijke voorkeuren een online magazine te genereren.
Tour de France nieuwsportal geeft alle nodige realtime informatie m.b.t. de Tour de France op één website, welke is geoptimaliseerd voor mensen die aan het werk zijn.

sijthoffDe nominatielijst bevat verschillende soorten succesvolle innovaties, maar allen zijn succesvol en hebben veel potentie. De genomineerden krijgen op 29 november op het Innovatie Seminar de gelegenheid om hun concept toe te lichten, waarna de Awards worden uitgereikt door een vakjury met o.a. Theo Huibers (Thaesis), Willem Sijthoff (FD, BNR) en Michel Mol (NPO).

Stem mee
Welk bedrijf is volgens jou het meest innovatief binnen de Media en Entertainment industrie? Welk concept verdient volgens jou de prijs? Je kunt meestemmen voor de publieksprijs op: https://www.innovation-awards.nl/publieksprijs/

Aanmeldingen voor het seminar zijn heel hard gegaan, maar je kunt je inschrijven en wie weet komen er nog plekken vrij. Ik zal er in ieder geval voor zorgen dat een ieder die zich aanmeldt de presentaties van die dag toegezonden krijgt. Verder zal ik voor een mooie reportage zorgen op Frankwatching.