Verdieping

PWC: Televisie blijft attractief

0

‘Televisie is één van de meest attractieve sectoren in het medialandschap.’ Dat is de stelling die Sander Kranenburg (PWC) op het Cross Media Café in Hilversum deponeert. De stelling wil Sander Kranenburg met behulp van cijfers uit het ‘Global entertainment and media-outlook’ bewijzen.

Televisie is een breed begrip. Daarom geeft Sander Kranenburg in de onderstaande sheet een korte opsomming waar de term televisie allemaal voor kan staan.

televisie volgens van Dale

Maar wat doet de televisiemarkt nu in Nederland?
Sander Kranenburg brengt hierbij een aantal zaken naar voren. Dit zijn advertising, subscription spending, pay-per-view/video on demand en government contribution.

televisie ontwikkeling

  • Advertising: voornamelijk in de ‘even’ jaren zien we daar altijd een explosie, gezien de sportevenementen die er dan zijn. En ook al staan budgetten onder druk, door meer mogelijkheden voor productplacement heeft dit segment toch nog mogelijkheden voor groei.
  • Subscription spending is abonnee-inkomsten (kabelabonnementen, Digitenne-abonnement etc.). Mensen converteren van analoog naar digitaal en zijn bereid daar ook meer geld voor uit te geven. Gemiddeld gaat men van ruim € 16,- naar € 26,- per maand betalen.
  • Pay-per-view/video on demand: wordt nu allemaal mogelijk, waardoor de bestedingen omhoog zullen gaan
  • Government contribution: bijdrage van de overheid, dat is ook in 2011 toch nog een slordige 10%, waarmee ze dus toch een deel van de media- en entertainmentmarkt overeind houden.

Maar geen televisie als er geen consument is die er naar kijkt. Dus wat zijn dan de megatrends waarin de consument centraal staat?

Megatrends waarin consument centraal staat

  • De consument kan zijn tijd, en dus aandacht, maar eenmaal besteden
  • De consument wil relevante content (en advertenties) en is bereid daarvoor te betalen
  • Het tempo van (technologische) verandering wordt bepaald door de consument
  • Technologische ontwikkelingen stimuleren de groei, alhoewel een deel van de groei verschuiving is binnen de sector
  • De rol van de overheid blijft een poos belangrijk

Sander Kranenburg eindigt zijn verhaal met het spiegelen van televisie aan de sector als geheel en aan de economische groei. Televisie blijkt het duidelijk beter te doen.

televisie groei

En met de laatste sheet bewijst Sander Kranenburg dat zijn stelling ‘Televisie is één van de meest attractieve sectoren in het medialandschap’ waar is. Maar daarbij moet je er wel op letten dat de aandacht van de consument vastgehouden moet worden!

Deze presentatie is hieronder via SlideShare door te klikken.


De podcast van de presentatie van Sander Kranenburg is hier te vinden.

Bij PWC vind je Entertainment & Media Outlook towards 2011.