Numerieke domeinnamen: actie vereist

0

Het zal menig marketeer wellicht volledig ontgaan zijn, maar vanaf medio januari 2008 wordt een belangrijke nieuwe categorie domeinnamen door SIDN vrijgegeven: numerieke domeinnamen. Vanaf dat moment kunnen ook nummers als domeinnaam worden geclaimd. Handig voor partijen die in hun merk cijfercombinaties hebben verwerkt zoals 020.nl of 0900-9292.nl. Voor merkhouders is snelle actie vereist.

SIDN biedt een zogenaamde Sunrise periode aan, waarbij merkhouders tot 14 december (a.s. vrijdag dus!) nog de tijd hebben om een aanvraag tot toewijzing van ‘hun’ domeinnaam in te kunnen dienen. Dit geldt voor houders van rechten (merken, handelsnamen) waarbij de aangevraagde numerieke domeinnaam correspondeert met het specifieke recht, mits voldaan wordt aan de volgende regels:

  • de naam die is beschermd door het specifieke recht identiek is aan de aangevraagde numerieke domeinnaam

OF

  • de aangevraagde numerieke domeinnaam is opgenomen in een figuratief of samengesteld symbool dat beschermd is door een specifiek recht (bijvoorbeeld bij beeldmerken), voor zover:
    • het symbool uitsluitend cijfers (of een combinatie van cijfers en één of meerdere koppeltekens) bevat, of
    • het cijferelement duidelijk overheersend is en duidelijk gescheiden of onderscheiden kan worden van het beeldelement.

.nlDomeinnamen mogen cijfers bevatten (010.nl, 12345.nl) of cijfers in combinatie met het koppelteken (0909-1313, 1-1-2.nl etc.). Combinaties van cijfers met letters vallen hier niet onder – deze kunnen immers nu al worden verkregen (radio538.nl).

De volgorde van aanvragen wordt behandeld op basis van een loting indien er meerdere partijen op basis van dergelijke rechten zich hebben aangemeld tijdens de Sunrise periode. Het is dus nog niet te laat, maar snelle actie is wel gewenst.

Meer informatie is te vinden op de site van SIDN.

PS: ben benieuwd wie 0.nl gaat vastleggen. Handig voor combinaties met onderliggende machines: web2.0.nl etc.

Richard van den Boogaard is expert als het gaat om de combinatie omroep en interactie. Sinds 1 februari 2009 is hij zelfstandig adviseur geworden in branded channels. Hiervoor was hij betrokken bij content sharing-projecten voor Rabobank op YouTube, Hyves en Brabants Dagblad.