Geen verschil tussen virtuele en werkelijke wereld

meisjeEr is geen verschil tussen de virtuele wereld en de werkelijkheid. Dat is waar Jurriaan van Rijswijk (van Game Entertainment Europe) vandaag op de Emerce Update over ‘Gamevertising’ spreekt. Als je vanuit die gedachte redeneert, dan is de vertaling naar gamevertising ook makkelijker te leggen.

Jurriaan van Rijswijk begint met een voorbeeld in de adverteerderswereld. Daar is het bewezen dat je wel degelijk games kan inzetten om de verkoop van auto’s te beinvloeden. De adverteerder vond dat best verrassend; het effect was duidelijk hoger dan men ingeschat had!

conversie

En let wel: de ingame-advertisingindustrie of gamevertisingindustrie is nog niet heel groot. Maar wél een met enorme potentie! Over 5 jaar zullen de advertentieomzetten waarschijnlijk zitten op het niveau van radio/tv! Als we kijken naar de inschatting van eMarketer (april 2007) dan zien we dat het bedrag kan oplopen naar bijna 2 miljard dollar!

game advertising spending

We zien ook om ons heen dat er veel overnames zijn: Microsoft nam bijvoorbeeld Massive over en Google nam Adscape Media over. Google geeft hierbij aan als reden:

‘In-game advertising is an area where we believe Google could add a lot of value to users, advertisers and publishers. Adscape Media’s technology and talented team are a great addition to Google’s current advertising solutions for advertisers and publishers.’

Maar hoe kijkt de markt nou tegen gamevertising? In onderstaand filmpje is dit te zien.

http://www.youtube.com/watch?v=PHa-it1WPwA

Dit kun je mooi afzetten tegen hoe consumenten tegen gamevertising aankijken, in dit filmpje is te zien dat dit nogal anders is!

http://www.youtube.com/watch?v=5tP2ipTlb6Q

Ondertussen wordt er veel onderzoek gedaan naar gaming. Als je kijkt naar de tijdsbesteding van een jongere dan zie je dat er op de momenten dat jongeren naar school gaan grote gaten vallen.

tijdsbesteding

En dat is bijzonder, want waarom zou je ook niet die tijd gebruiken om ze met games lesstof over te brengen. Leren is eigenlijk het herkennen van een patroon. En als je een patroon herkent, dan komt er endorfine vrij waardoor je happy gaat voelen. Leren kan dus vergeleken worden met lol hebben! En een ideaal middel hiervoor is dus games.

Echter om een grotere game-industrie op te bouwen, is het wel belangrijk dat je infrastructuur goed werkt. Jurriaan van Rijswijk gebruikt hier als voorbeeld Korea. Daar heeft de overheid tussen 1995 en 1997 overal glasvezel neergelegd! Daardoor is de online-game-industrie groot geworden. In 2005 was de omzet 2,5 miljard, maar voor 2008 wordt de digital content industry geschat op 12 miljard dollar!

DC industry korea.

Omdat de markt in Korea al zo groot is, en er dus al heel veel prima games zijn ontwikkeld, exporteert Game Entertainment Europe deze games vanuit Korea. Om investeerders en adverteerders te laten zien wat de mogelijkheden zijn, heeft Game Entertainment een trailer gemaakt. Dit filmpje geeft een prachtig beeld weer van de hedendaagse mogelijkheden.

We spreken bij deze games over het algemeen over ‘Massive Multiplayer Online Games’ (MMOG). Deze games worden door mensen over de hele wereld tegelijk gespeeld. Een mooi voorbeeld van een spelsituatie is het inmiddels beroemde filmpje Leerrrrroooyyyy uit World of WarCraft. Je ziet in dit filmpje een aantal ‘guilts’ overleggen hoe men door ‘de ruimte hiernaast’ heen gaat komen. De ‘leiders’ overleggen hoe ze dit kunnen aanpakken en met deze strategie gaan ze aan het werk. Eén van de gamers (Leroy) is echter AFK (away from keyboard). Als hij terugkomt en als ‘een kip zonder kop’ gaat rondrennen leidt dat tot heftige reacties…
http://www.youtube.com/watch?v=LkCNJRfSZBU

Als reactie op dit soort situaties zien marketeers op hun beurt natuurlijk weer allerlei kansen, zoals hieronder valt te zien.

afk

Maar behalve fictieve zaken, vinden er in virtuele werelden ook veel écht belangrijke gebeurtenissen plaats. Zoals bijvoorbeeld stilstaan bij de Londen Everquest…

everquest

Ingame-advertising is belangrijk en Game Entertainment Europe onderzoekt nu nieuwe mogelijkheden. In de onderstaande sheet zie je dat men aan het onderzoeken is wat gamers misschien wel meer willen doen naast het spelen van het spel:

in game

Een interessant rijtje en als het zover komt, dan is de virtuele wereld net zo gewoon geworden als de normale wereld. En dat maakt het gamevertising weer een stuk makkelijker!

De volledige presentatie van Jurriaan Rijswijk is hier via SlideShare te bekijken:


De presentatie is ook helemaal te zien via Youtube:

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , .

Reacties

 1. Ik Marketing Student en gamer kan me hier behoorlijk in vinden. Het grappig van ingame advertising is dat het in mijn beleving de game wereld zelfs echter maakt.
  Als ik een game speel die zich afspeelt in een grote stad verwacht ik dat daar fastfood ketens en kleding zaken zitten. In die zin zou ik persoonlijk die promotie uitingen in games absoluut niet erg vinden eigenlijk meer een verbetering van de omgeving.

 2. Sterk verhaal, compleet en overzichtelijk. Tks!

 3. Leuk artikel, ik mis alleen de nieuwe informatie. De laatste tijd zijn er weinig nieuwe baanbrekende onderzoeken of cijfers te vinden over de markt. En iedereen blijft hameren op die 2 miljard van e-marketer. De gebruikte grafieken en tabellen ben ik best vaak tegengekomen.

  “Maar hoe kijkt de markt nou tegen gamevertising? In onderstaand filmpje is dit te zien.” dit filmpje staat onderhand al een jaar op Youtube. Ik scan Youtube regelmatig maar kan weinig nieuws vinden.

  Leroy van WoW blijft leuk om terug te zien, WoW is een geliefd spel voor marketeers, denk aan de ads van Microsoft (Visual studio) en Toyota (te vinden op mijn site).

  Tijden veranderen voor in-game advertising, vroeger betaalde de game ontwikkelaars licentie kosten aan merken als Gatorade om hun merken terug te laten komen in hun games. Omdat dit in hun optiek het realisme zou verhogen, tegenwoordig betalen de merken de game ontwikkelaars om in een game te mogen staan. Geweldig toch? Als het merken zijn die passen bij de game dan draagt het volgens mij alleen maar bij aan een realistischer spel.

  Ik kan er zelf helaas niet bij de gamevertising event zijn maar ik hoop echt van harte dat er wat nieuwe cijfers, onderzoeken en producten worden gepresenteerd.

 4. Eens met Harvé dat reclame en games goed samen kunnen gaan. Zelf speel ik met regelmaat de Battlefield series en Crysis. Het belangrijkste is dat de reclame de juiste tone of voice heeft, in het spel past en niet wordt opgedrongen. Zo zou het mij niet storen als ik als training 2 minuten blokjes cola moet schieten in een game. Maar als ik 1 seconde naar een advert MOET kijken is het voor mij al negatief. Reclamemakers zouden dus in het ontwikkelingsproces van een game moeten deelnemen en zorgen dat de reclame strookt met het spel. Genoeg win-win situaties te vinden. Het is natuurlijk een vermenging van realiteit met virtueel maar daar kun je juist leuke dingen mee doen! stel je voor dat je bijvoorbeeld de custome made kleding van je avatar echt kunt bestellen (evt. vanuit het spel).

 5. of wat dacht je van bijvoorbeeld een game waar weer eens waardevolle informatie uit een virtuele PC moet worden gehaald. Staat er een ipv een random kastje een mooie iBook die je echt moet gebruiken om op zoek te gaan naar de geheime file.. Meer reality in de game met serieuze reclamepotentie..

 6. @Sas Dat soort “product placements” worden inderdaad al met enige regelmaat toegepast in games als Splinter Cell. Persoonlijk vind ik dat ook een erg leuke vorm van game advertising.

  Het draagt bij aan realisme… en is in die zin in mijn ogen zeker niet storend.

  Waar staat -=SAS=- trouwens voor?

 7. Quote: GameAds @ 13:57
  “Waar staat -=SAS=- trouwens voor?”

  Vraagt iemand die zelf blijkbaar ook liever anoniem blijft.. :-)

 8. Neehoor, ik reageerde hiervoor onder mijn eigen naam Peter Davelaar

  GameAds is mijn website en een beetje promotie is nooit verkeerd dacht ik zo. Tevens had ik de link in mijn vorige naam verkeerd erin gezet.

  GameAds is een game advertising weblog, ik verdiep me al geruime tijd in de ontwikkelingen die in dit artikel beschreven zijn.

  -=SAS=-, vertel :)

 9. Aha.. ik zal zo even kijkje nemen op je site.. ik vind het ook een interessant onderwerp namelijk..

  S.A.S. zijn mijn initialen.. 😉

 10. Geen verschil tussen virtuele en werkelijke wereld wordt niet echt sterk onderbouwd, zelfs als je vanuit de gedachte van gamevertisement denkt, lijkt me dat nogal een hoogdravende stelling.

  Verder meen ik me te kunnen herinneren dat uit “onderzoek” bleek dat gamers zich tijdens het spel vooral bezig houden met de goals die de game met zich mee brengt, en behoorlijk reclame blind zijn?

  Meer slideshows en opinies in dit artikel: Serious Gaming, Serious Bussiness?

 11. Jordie van Rijn |

  Ik ben naar de Emerce Update geweest afgelopen dinsdag. Ik denk dat het een aardige inleiding was in de games en bijbehorende marketing / advertising. Third party met name, want vergeet niet, commerciële games zelf hebben natuurlijk ook een aardig marketing budget.

  De grote ontbrekende factor was eigenlijk games met en voor de mobiel. Dit is waarschijnlijk een groeimarkt, met name als we het over de snack-size gaming hebben (even snel tussendoor een paar minuutjes gamen).

  Het was wel grappig om te zien dat de sprekers het onderling ook nog niet helemaal met elkaar eens zijn.
  Zo gaf Maarten Brands van W!Games in zijn redelijk kritische presentatie aan dat het op dit moment niet heel erg interessant is om via online dynamische content te gaan billboarden binnen games. Terwijl Mark van Dijk van Microsoft daar juist zijn gehele presentatie aan wijdde.

  Over het algemeen een interessante middag geweest, helemaal voor de “noobs” binnen de games of marketing.

 12. @Jordie, wat ik uit je comments haal is verdeeldheid en weinig nieuwe informatie. Of werden er juist ook eyeopeners voor de wat gevorderden in de game advertising industry gepresenteerd?

  Groeten Peter.

 13. @Jordie, er komen nog een paar artikeltjes over deze middag. Ben het wel met je eens dat er weinig schokkends te melden was… (maar niet iedereen is natuurlijk even bekend met deze wereld)

 14. Jordie van Rijn |

  @GameAds: Ik zou je aanraden om zelf de youtubes en presentaties even te bekijken op de Emerce site. 😉

  Een hoop wat er gezegd werd is zeker interessant en er zitten in potentie een aantal mooie eye-openers in (bijv Jan Willem Huisman die over boodschap in de spelregels spreekt) Zoals zovaak is het belangrijk om eruit te halen wat voor jou van belang is. (relevantie? relevantie!).

  Wellicht is het op dit moment voor de meeste marketeers nog niet zo interessant om daadwerkelijk in-game te adverteren. Maar games zijn wel een manier om mensen actief bezig te laten zijn met een merk en kan op die manier met name op gebied van branding en lange termijn merkgevoel erg sterk gebruikt worden.

 15. Goed verhaal!
  Bedankt!

 16. Ik kan er zelf helaas niet bij de gamevertising event zijn maar ik hoop echt van harte dat er wat nieuwe cijfers, onderzoeken en producten worden gepresenteerd.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!