Online marketing

Proximity Marketing: oproep voor onderzoek

0

Proximity Marketing is de afgelopen tijd meerdere malen besproken op Frankwatching en andere weblogs. Is het niet in het nieuws door ontwikkelingen op de markt (bijvoorbeeld de inzet van bluetooth), dan is het wel omdat er een boek (Proximity Marketing, Toine van der Heijden) over wordt geschreven. Vandaag hier een oproep van student Rik ten Wolde om mee te doen aan zijn online enquête over dit onderwerp.

Vooral proximity marketing via Bluetooth zou een ‘killer application’ kunnen zijn met veel eigenschappen die de consument zou moeten aanspreken. Het is namelijk goedkoop, meteen door veel mensen te gebruik, location-based en makkelijk te combineren met andere marketinginstrumenten zoals narrowcasting en klassiekere billboardreclames. Maar waarom zijn de campagnes die Bluetooth implementeren dan nog zo schaars?

Dat is voor mij, masterstudent MarketingCommunicatie aan de Universiteit Twente de voedingsbodem geweest om een afstudeeronderzoek te doen naar proximity marketing via Bluetooth. Welke factoren spelen een rol om te bepalen of de consument de boodschap die naar hun mobieltje wordt verzonden gaat accepteren?

Behalve dat dit een vraag is waar marketeers graag het antwoord op willen weten, is dit ook een interessante wetenschappelijke vraag. De laatste tijd word er ook in de wetenschap veel aandacht besteed aan Location-Based Services en de factoren die hier op van invloed zijn.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Zo wordt onderkend dat vertrouwen en waargenomen risico een invloed kan hebben op de gebruiksintentie. Maar natuurlijk speelt ook waargenomen nut een rol bij deze beslissing. Echter, de belangrijkste relatie die onderzocht wordt in mijn afstudeeronderzoek is die tussen persoonskenmerken en de waargenomen privacy. Heeft het type persoon dat wordt geconfronteerd met proximity marketing invloed op de waargenomen privacy van die persoon? En beïnvloed dit dan weer de beslissing om de marketing te gaan accepteren?

Voor dit onderzoek is er een online enquête uitgezet op internet, die te vinden is op https://bluetooth.xfl.nl. Ik wil de lezers van Frankwatching dan ook om medewerking vragen aan mijn onderzoek en doe hierbij een oproep om de enquête in te vullen. Dit kost tussen de 5 en 10 minuten van je tijd en je zult mij en de voortgang van het onderzoek er flink mee helpen!

Alvast bedankt voor je medewerking!

Rik ten Wolde

Rik ten Wolde is masterstudent MarketingCommunicatie aan de Universiteit Twente