Nintendo Wii meest besproken ‘buzz’ van 2007

0

Gisteravond was Pand Noord afgeladen met een honderdtal genodigden om de derde Buzz Awards mee te maken en Frankwatching was daar natuurlijk bij. Voor degene voor wie het fenomeen onbekend is; De Buzz Awards staan voor het meest ‘buzzable’ product van het jaar. Consumenten nomineerden eerder een longlist van 348 unieke producten, welke door een jury terug gebracht werd naar 25 finalisten, onderverdeeld in 8 categorieën.

De jury, bestaande uit: Erwin van Lun (www.mensmerk.nl), Corrie Gerritsma (Bright Magazine), Makkie Mulder (Delicious) en Willem Sodderland (Buzzer) selecteerde per categorie 3 producten voor de shortlist.

Willem Sodderland

In december jongsleden konden de buzzers stemmen op het meest besproken product, waarbij de Nintendo Wii uiteindelijk de overall winnaar bleek te zijn. Van reclamebureau tot bejaardentehuis – in 2007 is iedereen aan het virtuele tennissen geslagen. En nog belangrijker, iedereen praat erover met elkaar. Met maar liefst 25,9 % van de stemmen een meer dan waardige opvolger van de iPod (winnaar in 2005) en Bereik je ideale gewicht van Sonja Bakker (winnaar 2006).

Lange tijd voelde de Wii de hete adem van Hyves in haar nek. Maar uiteindelijk heeft de virtuele community van Nederlandse origine de krachtmeting voor de Buzz Award verloren. In 2005 nog op de 10e plaats geëindigd, in 2006 als 3e en dit jaar dus weer net niet gewonnen. Want 23,2 % van de Buzzers gaf haar stem aan Hyves. Opvallend is dat vorig jaar tijdens de Buzz Awards in de categorie ‘2007’ de Wii al getipt werd als winnaar van de 2007 versie, nog voor men het product had kunnen uitproberen.

2008-254.jpg

Naast het stemmen op de overall winnaar was het ook mogelijk om te stemmen op 8 verschillende categorieën. Winnaars waarin waren in de categorie Entertainment; Alles is liefde, De Dove campagne voor echte schoonheid deed het goed in Mode & Beauty. Met maar liefst 77,2% van de stemmen was dit de meest duidelijke winnaar. Ook La Place deed het goed, zij wonnen in de categorie Horeca & Vrije Tijd. In de groep Publicaties & Nieuws is het Youp van ‘t Hek gelukt om met z’n glossy Youp veel buzz te creëren.

Youp

Als vijfde winnaar kwam Nespresso (Food & Drinks) uit de bus, gevolgd door Hyves (Web & Diensten) en Philips Wake up Light sloot het rijtje in de categorie Binnen & Buiten.

Nespresso

Een overzicht van alle nominaties en finalisten zijn te vinden op www.buzzawards.nl

Accepteer cookies

Dove campagne ‘Echte schoonheid’

Persoonlijk vond ik het volgende kleine detail opvallen; Hyves werd door 26% van de vrouwen op nummer 1 gezet als meest buzzable product van 2007 terwijl dit bij de mannen door slechts 13,4% werd gekozen.

2008-246.jpg

Bij de mannen was de Ninento Wii (30,3%) heeft meest buzzable product tegenover 25,2% van de vrouwen.

De bekendmaking van de prijswinnaars werd op een originele wijze gebracht, waarbij korte interview fragmenten van de genomineerden werden getoond. De fragmenten waren op straat opgenomen, waarbij de doorsnee consument in beeld werd gebracht.

2008-236.jpg

Bij sommige interviews leidde dit tot enige commotie in de zaal. Hier en daar konden de beelden wel wat beter, zeker die fragmenten die tijdens de bekendmaking van de overall winnaar werden getoond. Maar de aanwezigheid van de cabaretier maakte veel goed.

Texas Hold ‘em Poker meest besproken trend van 2007
Waar het in 2006 nog om Sonja Bakker ging, ging het in 2007 over een ‘buzzable’ trend. Achtereen was de top 5 alsvolgt:
1. Texas Hold ‘em Poker,
2. Juicen en verse sapjes,
3. Natuurlijke ingrediënten
4. CO2 neutraal eten, drinken en reizen
5. De Makeover

Een rijtje waarin ik geen opvallende dingen zag en voor de gemiddelde consumenten volger waren deze trends duidelijk zichtbaar het afgelopen jaar.

Wii Fit de ‘buzz’ van 2008?

Als het aan een grote groep consumenten ligt blijft Nintento de ‘buzz’ in de markt. In de voorspellingscategorie ‘2008’ eindigde de Wii Fit (komt in februari 2008 op de markt) met 38,2% van de stemmen ruim bovenaan. De Wii Fit liet hiermee Starbucks (21,9%) en de Illiad E-reader (11,4%) achter zich.

2008-259.jpg

Buzz Awards terugkijken?
Tijdens de avond zijn er ook video opnames gemaakt van de uitreiking. Op www.buzzawards.nl zijn deze terug te zien. De onderscheiding is een initiatief van Buzzer zij willen hiermee zichtbaar maken hoe bepalend de mening van consumenten is voor het succes van producten. Succes in de markt wordt niet bepaald door je marketingbudget of de allerleukste reclamefilmpjes. Maar door de allesbepalende mening van consumenten die producten gebruiken. Word of mouth rules.