Sociaal netwerken met je mobiele telefoon

www op mobielSociale netwerken zoals Hyves, MySpace en Facebook zijn niet meer weg te denken van het hedendaagse internet. Door de opkomst en de groei van mobiel internet is het dan ook geen verrassing dat bovengenoemde websites ook allemaal een mobiele variant aanbieden. Een speciaal voor mobiele apparaten geoptimaliseerde versie van de site die het mogelijk maakt om, waar je ook bent, via mobiel internet in contact te blijven met je gehele sociale netwerk. Langzaam maar zeker begint het besef door te dringen dat een mobiele telefoon met internetverbinding een ideaal sociaal netwerk tool is!

Wat maakt de mobiele telefoon dan zo ideaal?
Mobiele AziatenIn tegenstelling tot je laptop of pc heb je je mobiele telefoon vrijwel altijd bij je. Door de snelle UMTS verbindingen en de providers, die tegenwoordig vrijwel allemaal flatfee abonnementen aanbieden, heb je via je mobiele telefoon tegenwoordig vrijwel overal snelle en goedkope toegang tot internet.

De technologische ontwikkelingen van de mobiele apparaten zorgen ervoor dat de gebruikerservaring van mobiele internetters telkens beter wordt. Uiteraard draagt het feit dat moderne mobiele telefoons over het algemeen volwaardige multimediakanonnen zijn hier ook een steentje aan bij.

Van mobiele telefoon tot multimedia kanon

De mobiele telefoon verandert telkens meer in een echt multimediakanon

Ontwikkelingen op het vlak van social computing via de mobiel
Social computing via mobiel internet ontwikkelt zich grofweg op drie manieren:

 1. Ten eerste zijn er de grote sociale netwerken die vrijwel allemaal een voor mobiel geoptimaliseerde variant van hun site aanbieden.
 2. Ten tweede worden er allerlei applicaties ontwikkeld die het mogelijk maken om de sociale tools die je op het gewone internet gebruikt ook te gebruiken vanaf je mobiele telefoon.
  • FringFring is een gratis tool die je op je mobiel in een keer laat zienwelke van je Skype, MSN Messenger, ICQ, Google Talk, Twitter, AIM & Yahoo! contacten er online zijn. Via Fring kun je met al deze contactpersonen chatten, bellen (VoIP) en kun je bestanden met je contactpersonen uitwisselen.
  • Shozu is een tool die ervoor zorgt dat je de foto’s, video’s en teksten voor blogs, die je maakt met je mobiele telefoon automatisch tegelijk kan uploaden naar bijvoorbeeld Flickr, YouTube, Blogger etc. ShozuMocht je een telefoon met ingebouwde GPS hebben dan kan Shozu zelfs automatisch de locatiegegevens toevoegen aan foto’s waardoor ze automatisch aan jouw Flickr maps worden toegevoegd.
 3. De derde, en meest interessante ontwikkeling, is het ontstaan van sociale netwerken die zich speciaal richten op de mobiele telefoon en de technische mogelijkheden die de mobiele telefoon biedt. Hieronder zal ik een aantal voorbeelden bespreken.

Live streamen van video met Kyte.tv
Kyte.tv is een sociaal netwerk waarin de mobiele telefoon een wel zeer centrale rol speelt. Via Kyte.tv kun je met je mobiele telefoon ‘multimediashows’ creëren waarin je tekst, foto’s, audio en video met elkaar kunt combineren. Dit houdt in dat je eerder opgenomen filmpjes en foto’s kan delen met je netwerk, maar je kunt bewegende beelden ook live uitzenden. Tijdens de (live) video broadcast kun je direct chatten met de personen die op dat moment jouw show bekijken. Het contact met jouw kijkers kan op meerdere manieren. Je kunt chatten door middel van tekst berichten, maar ook door middel van audio (VoIP) en door middel van video. Alle shows die jij opneemt met Kyte.tv kun je met een druk op de knop plaatsen op andere sociale netwerken waar jij lid van bent. Kyte.tv is een zeer interactief netwerk waarin de combinatie van video en de mobiele telefoon de hoofdrol speelt.

Kyte.tv op mobiele telefoon

Nokia Growth Partners, de ‘private-equity and venture capital’-tak van Nokia ziet potentieel in Kyte.tv en investeert in deze tool

Next2friends
Ook bij Next2friends speelt de mobiele telefoon een hoofdrol. Next2friends.com is een sociaal netwerk waar je alles kunt doen wat je van een sociaal netwerk kunt verwachten. Je kunt er een profiel aanmaken, foto’s en filmpjes uploaden en je kan je vrienden zoeken en met ze in contact komen.

Next2friends

Next2friends gaat echter een flinke stap verder dan de gemiddelde sociale netwerksite. Zij bieden namelijk een aantal spectaculaire diensten speciaal voor de mobiele telefoon. De drie belangrijkste services van deze netwerksite die mobiel gebruik zo interessant maken zijn:

 1. Live streaming video en video messaging
  Net als op Kyte.tv is het op Next.2friends.com mogelijk om via je mobiel live video uit te zenden van wat jij op dat moment aan het doen bent. Tevens kun je natuurlijk eerder gemaakte filmpjes doorsturen naar je netwerk.
 2. Next2friends Tag
  Daarnaast biedt dit netwerk je de functionaliteit die de ‘Next2friends Tag’ heet. Deze functionaliteit maakt gebruik van Bluetooth. Eerst stel je een profiel op waarin je aangeeft wat je leuk vindt, wat je niet leuk vindt, wat je lievelingseten is, wat je eventuele eigenaardigheden zijn, etc. Zolang jij je Bluetooth en deze applicatie aan hebt staan, zoekt je telefoon automatisch of er gedurende de dag mensen in jouw buurt komen die ook gebruik maken van dit sociale netwerk en deze applicatie. Mocht dit het geval zijn, en mocht jouw profiel overeenkomen met dat van de andere gebruiker, dan krijg jij online achteraf automatisch een melding over de gebruikers die jij (zonder dat jij dit hebt gemerkt) bent tegengekomen. Het is dan aan jou om te bepalen of je door middel van een online berichtje contact wenst op te nemen met deze gebruikers.
 3. Ask-a-friend
  Stel je voor, je loopt door de stad en je ziet twee paar schoenen staan waarbij je denkt: “Die zou ik allebei wel willen hebben”. Helaas heb je maar geld voor 1 paar en kun je zelf echt niet kiezen. Met de ask-a-friend functionaliteit krijg je direct antwoord van al je vrienden, of als je echt onzeker bent, dan stel je de vraag aan de hele Next2friends netwerk. Door van beide paren schoenen een aparte foto te maken creëer je direct een online poll voor je vrienden, of het hele netwerk. Zij krijgen een melding op hun mobiel of pc. Door het invullen van deze poll krijg jij direct feedback over de voorkeur van jouw vrienden en vriendinnen.

Next2Friends

Next2friends breidt de mogelijkheden van sociale netwerken uit met specifieke mobiele toepassingen

Loopt.com
Als je Loopt installeert op je mobiele telefoon, dan verandert je telefoon in jouw sociale kompas! Deze tool richt zich vooral op contacten met je echte goede vrienden en is helemaal gericht op gebruik via een mobiele telefoon. Wat doet Loopt? Loopt verzamelt gegevens over waar jij bent en waar je vrienden zijn. Je kunt handmatig je locatie opgeven of Loopt dit laten berekenen (op basis van GPS of locatie ten opzichte van zendmasten).

Jouw gegevens worden vervolgens door Loopt op de kaart gezet. Je Loopt-vrienden weten dus altijd waar jij bent en andersom (uiteraard kun je het programma ook uitzetten als je je liever een keer incognito beweegt). Jij kunt zelf informatie toevoegen over wat je aan het doen bent, of waar je naar onderweg bent. Ook is het mogelijk om boodschappen en foto’s naar je Loopt-buddies te sturen. Aan deze berichten wordt automatisch jouw locatie gekoppeld. Handig als je even snel wilt afspreken bijvoorbeeld. Loopt stuurt je, als je dat wilt, ook berichtjes als je vrienden dicht bij je in de buurt komen.

Tevens kunnen jij en je vrienden plekken op de kaart aangeven, die volgens jullie de moeite waard zijn, voorzien van commentaar. Zo kun je bijvoorbeeld restaurants of bars die je vrienden aanbevelen zelf verkennen. Overigens is Loopt helaas nog niet buiten de Verenigde Staten beschikbaar. In Nederland bestaat er overigens wel een leuke tool die er ook voor zorgt dat je je vrienden op deze wijze kunt volgen, al zijn de functionaliteiten iets minder uitgebreid. Deze vind je terug op www.trackr.nl.

Loopt & Trackr op mobiel

Laat je vrienden weten waar je bent met Loopt en Trackr

Functionele magie
In een eerder artikel refereerde ik al aan de woorden die Tomi T Ahonen sprak tijdens het Mobile Monday Event van 24 september 2007: “Create Magic”. Uit de verschillende reacties van de lezers kwam heel duidelijk één boodschap naar voren: Zorg ervoor dat de gebruiker ook echt wat aan nieuwe mobiele applicaties en websites heeft. Een boodschap waar ik het helemaal mee eens ben. Ik denk dat bovenstaande voorbeelden een mooie doorvertaling naar mobiel internet zijn, van de niet te miskennen behoefte om je op sociale netwerken te begeven.

Mochten jullie nog mooie voorbeelden van nieuwe mobiele concepten zijn tegengekomen, dan zou ik het uiteraard fantastisch vinden als jullie die met me zouden willen delen!

Sjoerd Mesker is marketing consultant bij internet adviesbureau Jungle Rating. Hij is auteur van het Finest Fifty E-commerce boek.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , .

Reacties

 1. Gaaf artikel en zeer hedendaags. Ik ga binnenkort de links bekijken die je geeft en kijken of ik wat serieuze vragen kan bedenken.

  Compliment!

 2. Vanuit de “speelplaats” van geniale nerds worden ongetwijfeld straks ook echt belangwekkende applicaties bedacht. Hou ons op de hoogte!

 3. Mooi overzicht, sta te popelen om alles te testen!

 4. Kyte is fantastisch. Wij verslaan er voor onze website regelmatig live optredens en festivals mee (zoals te zien op http://www.kyte.tv/ch/8294-eclectro). Het werkt erg makkelijk, en het is erg leuk om te zien en te horen dat mensen realtime reageren, zowel in beeld als in tekst.

 5. Mobiele (sociale) Marketing begint langzaam maar zeker vorm aan te nemen. Ik ga ze zeker binnenkort eens bekijken!

 6. Gaaf artikel! Prachtig overzicht van de recente applicaties. Er is er overigens nog eentje die pas onlangs in trial is gegaan, namelijk IYOUIT (http://www.iyouit.eu). Wil ik jullie niet onthouden. Heeft buddies, en leert je gedrag. Interfaces naar flickr, genereert een blog, en kan ook twitteren op basis van gebeurtenissen die door IYOUIT automatisch gedetecteerd worden (je bent weer thuis, komt op het werk, bent op de sportschool, komt een buddy tegen). Enige nadeel is dat het alleen op een Nokia series 60 draait :-).

 7. Ik gebruik Trackr nu een week en ik ben zeer enthousiast. M.b.v. alerts krijg ik een mailtje wanneer een van mijn vrienden gaat reizen. Op het kaartje zie ik real time hem bewegen, met snelheid. Veel mensen reageren toch negatief: dat wil je toch niet? Maar ja, het zijn toch je vrienden en de GPS kan uit hoor 😉 Ik denk dat het groot gaat worden.

 8. Leuk overzicht Sjoerd,wat denk jij van http://www.xolo.tv ?

 9. @Albert: Ik ken hem nog niet goed, maar zal hem meteen eens even bekijken. Bedankt voor de tip!

  @Henk: Ook jij bedankt voor de tip, ga iyouit ook meteen even bekijken!

 10. Geen dank Sjoerd. Ik denk een van de leukste initiatieven in dit domein.

 11. Service2Media is bezig met een applicatie voor KPN die hetzelfde en meer doet als LOOPT, namelijk de Buddyfinder:

  http://www.telecompaper.com/nl/article.aspx?id=16439

 12. is hyves de enige nederlandse website voor op je mobiel of zijn er nog meer? dat ask a friend idee van next2friends vind ik trouwens een leuk idee, handig voor als je niet kan kiezen!

 13. Goede info.

  Ik ben benieuwd wat zakelijke netwerksites (zoals LinkIn) op dit moment in het mobiele internet doen?

 14. Al die verschillende sociale netwerken zijn leuk maar deze is pas echt goed http://www.skwint.nl deze site gaat net iets verder als hyves

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!