Online marketing

Hoger management en de macht van ‘sociale media’

0

Vandaag stuitte ik op een onderzoek van TNS Media Intelligency/Cymphony dat onder 71 marketingdirecteuren in Amerika, Canada en Frankrijk was gehouden. Het ging over de macht van ‘social media’ en hoe bedrijven hiermee om (willen) gaan.

De volgende insteek stond centraal in dit onderzoek (How leading brands are unleasing the power of social media):

  1. Consumenten hebben een zekere controle over merken via social media, maar hebben bedrijven dit al geaccepteerd?
  2. Hebben bedrijven al ontdekt hoe blogs, fora, netwerksites en videosites werken?
  3. Welke rol heeft social media in de huidige marketingstrategie?

onderzoek.jpgOp de vraag: ‘Welke van de volgende verklaringen past het dichtst bij uw persoonlijk standpunt op het potentiële effect dat sociale media op uw business zal hebben?’ zegt 49,3 % dat het op directie-niveau gevolgd moet worden en dat een deel van het marketingbudget hiervoor gereserveerd moet worden. Dat is best aardig. Bijzonder vind ik echter de 2 andere uitkomsten.

belangrijk-450p.jpg

Bijna 30% vindt het een revolutionaire kans voor het bedrijf dat met een zekere mate van urgentie aangepakt moet worden. En dit versus de 21% die vindt dat het wel gevolgd moet worden maar dat er eigenlijk geen budget voor vrij gemaakt hoeft te worden.

Gelukkig heeft 30% enigszins laat, maar alsnog het licht gezien. 21% zou naar mijn idee ontslagen moeten worden van zijn of haar functie. In de huidige wereld kan je social media niet meer wegdenken en zou het een onderdeel moeten zijn van elke marketingcampagne en/of -actie.

De volgende vraag is: ‘In hoeverre denkt u dat social media over 5 jaar belangrijk is?’

5-jaar.jpg

Als ik deze 2 vragen aan elkaar probeer te koppelen lijkt het erop dat de 21% die wil social media wil monitoren, denkt dat de invloed toch gering blijft en dat er daarom geen reden is om geld uit te geven. De andere 18% denkt waarschijnlijk dat het hier om een hype gaat.

Gelukkig komt TNS met een statement: Social media is tegenwoordig geen modewoord meer. Het moet als middel meegenomen worden in de planning en evaluatie. Social media wordt steeds belangrijker voor de uitvoering van de strategie van een bedrijf. Marketeers moeten de kenmerken van sociale media dus leren en gaan toepassen.

Om welke redenen zou men dan social media inzetten?

redenen-gebruik-450p.jpg

Uit dit antwoord blijkt dat social media hier voornamelijk als strategisch instrument wordt gebruikt om de insight van de consument te leren kennen, 21% wil het inzetten voor het krijgen van brand-awareness, 18% om de consumentenloyaliteit te verhogen en 14% om de corporate reputation te verhogen. Belangrijke doelen dus met hogere percentages dan het aantal ‘gelovigen’.

Bij de vraag of men wil ranken wat de bronnen of kansen zijn voor social media krijgen we de volgende resultaten:

ranking-450p.jpg

65% wil analyseren wat de consument beweegt, 45% wil graag belangrijke bloggers overhalen om over hun product te schrijven en 62% gelooft dat je ‘Word of mouth’marketingcampagnes ofwel virale campagnes zo uit de grond stampt: ‘Doe mij maar een viral’.

Als we dan komen bij de barrières ofwel redenen om tot op heden nog tegen het gebruik van social media ‘aan te hikken’

barriere-450p.jpg

weet iedereen wel een reden te verzinnen… Van gebrek aan geld, tot gebrek aan ‘experience’ en ‘proven models’. Tja, je moet je als hoger management toch ergens achter verschuilen.

Ik schrik niet meer van deze resultaten, maar ik vind het wel SCHRIKBAREND!!! In deze huidige wereld en huidige tijd moet het hoger management iemand in huis halen die verstand heeft van social media en het inzetten ervan. Gebrek aan kennis is een slappe reden, gebrek aan bewezen modellen ook.

De 4 p’s zijn allang niet meer heilig en in een wereld waar er elke seconde 3 blogs bij komen, waar communities als Hyves, LinkedIn, YouTube, etc met de dag groeien kan en MAG je niet achterblijven. Hier geldt het motto ‘Wie niet waagt, wie niet wint’ en zie maar eens te winnen als je denkt dat we hier met een hype te maken hebben.

Het goede nieuws is dat er nog genoeg werk te doen is. Laat dat nou niet het overtuigen van het hoger management zijn, maar vooral met je handen in de social-media-klei aan de slag!

Een laatste vraag uit het onderzoek die ik jullie hier zeker niet wil onthouden is de vraag: ‘Als bedrijven nu speciaal een hoger managementfunctie in het leven zouden roepen om de lange termijn kansen van social media te beheren, welke naam zou deze functie dan krijgen?’

jobtitels2.jpg

Het lijstje hierboven is lang. Bij een aantal zet ik vraagtekens (bijv bij Voice of the Customer), bij andere wat minder. Maar volgens mij moet er niet nagedacht worden over de naam van een dergelijke functie, maar wel hoe je social media binnen jouw bedrijf omarmt en hoe je zo snel mogelijk de kansen gaat benutten.