Van Google Adsense naar affiliate marketing

0

Wat kun je betekenen als kleine speler in de markt?

Dat is wat Jan-Willem Bobbink van vergelijk-mobiele-telefoons.nl bezig houdt. Deze site is de beste nieuwkomer van februari binnen het affiliate marketing netwerk M4N. Oprichter Jan-Willem Bobbink: ‘Ik stond ervan te kijken dat ik de prijs heb gewonnen. Dat had ik niet verwacht, maar een beetje ervaring en testen hebben hier vast geholpen.’ Het verhaal achter de prijswinnende case.

Wat moeten we weten over Vergelijk mobiele telefoons?
mobiele-telefoon.jpgDe site vergelijk-mobiele-telefoons is opgericht in juli 2007 door Jan-Willem Bobbink. Na het afronden van de middelbare school heeft hij voor verschillende bedrijven projecten opgezet op het gebied van zoekmachine marketing. Daarnaast is hij begonnen met het opzetten van zijn eigen vergelijkingssite. Op de vraag waarom hij gestart is met deze site lacht Bobbink: ‘De site heb ik natuurlijk opgestart om inkomsten te genereren.’ Bobbink wil een duidelijk overzicht bieden aan consumenten die specifiek op zoek zijn naar een mobiele telefoon en abonnement. Het doel van de site is om consumenten door te verwijzen naar telecomaanbieders. En natuurlijk om te laten zien wat de markt te bieden heeft. Inmiddels studeert Bobbink Natuurkunde en werkt hij daarnaast aan de site. Hij beheert meerdere sites die eenvoudig van opzet zijn en ook een eigen weblog.

De winnaar van de maand februari vindt het interessant om te zien wat je als kleine speler kunt betekenen. ‘Grote jongens geven vaak honderden euro’s uit aan mediabureaus om hun zoekmachinemarketing te optimaliseren. Eén persoon is daar vaak fulltime mee bezig. Als je daar als kleine speler tussen kan komen, is dat mooi.’

longtail.jpgDe site wordt dagelijks bezocht door 120 personen. Dit aantal is volgens Bobbink nog vrij laag. ‘Dat komt door de specifieke keywords die uit meerdere trefwoorden bestaan, de zogenoemde long tail keywords. Een long tail keyword levert minder bezoekers op dan een basaal zoekwoord maar de click-through ratio voor long tail keywords ligt hoger dan voor short tail keywords. Ik richt me vooralsnog voornamelijk op bezoekers die specifiek op zoek zijn en een combinatie van zoekwoorden ingeven.’

Waarom is er gekozen voor affiliate marketing?
Bij affiliate marketing staat het verbeteren van verkoopresultaten centraal door het uitbreiden van verkooppunten op internet. Een webmaster plaatst links van een adverteerder op zijn of haar website(s). De webmaster of exploitant van een site (affiliate) ontvangt van de adverteerder een vergoeding voor de geleverde bezoeker en vaak nog een extra vergoeding als een consument via die advertentie iets koopt of aanvraagt: zogeheten Performance Based Marketing.
search-engine-marketing.jpg Voordat Bobbink met affiliate marketing startte, werkte hij met Google Adsense. Dit leek hem destijds de simpelste manier. Bovendien was het toen mogelijk om de zoekmachine te beïnvloeden met slechte sites. Nu moet je een site echt bijhouden. Om hoog in Google te komen, willen ze dat je een site regelmatig update. Daarnaast zijn de standaardtarieven in Google laag en heb je dus meer clicks en leads nodig.

Affiliate marketing is voor vergelijk-mobiele-telefoons.nl veel lucratiever dan advertenties via Google of Yahoo. Bovendien weten steeds meer websitebezoekers die googlen wat een advertentie is en wat niet. Via M4N is het mogelijk om deeplinks aan te brengen en die kun je zo verwerken dat het niet lijkt op een advertentie.

Hoe is affiliate marketing aangepakt?
Bobbink is zelf niet actief op zoek naar partners om links te ruilen. Hij wil vooral via het schrijven van goede artikelen met links clicks genereren. Daarnaast maakt hij gebruik van de grote lijst van M4N met partners. Hij merkt hierbij op dat van grote partijen zoals telecombedrijven wel goedkeuring moet worden gevraagd.

Wat is er met affiliate marketing bereikt?
‘Dankzij affiliate marketing zijn mijn inkomsten toegenomen en de kwaliteit van de clicks is goed. Van het totaal aantal bezoekers klikt ongeveer 10 procent door. Hiervan doet circa 5 procent een aankoop. Mijn ambitie is om het aantal bezoekers de komende maanden verder te laten groeien.’

De samenwerking met affiliate netwerk M4N ervaart Bobbink als zeer positief. Vooral de duidelijkheid en transparantie worden geloofd. De statistieken en conversiecijfers zijn toegankelijk en overzichtelijk en de voorwaarden duidelijk. Daarnaast vindt Bobbink dat M4N een groot netwerk met partners heeft.
De ontwikkeling in de affiliate marketing branche die Bobbink nuttig vindt is het detecteren van spam. ‘De kwaliteit van zowel de websites van de affiliates als het promotiemateriaal van de adverteerders neemt hierdoor toe. Dit is gunstig voor beide partijen.’

Wat zijn de toekomstplannen?
pasfotojw.jpg Bobbink werkt nu alleen aan de site maar hij wil in de toekomst gaan samenwerken met co-schrijvers om de roulatie van actuele content zo hoog mogelijk te houden. Hij wil de site verder professionaliseren en uitbreiden, meer links verzamelen en het aantal bezoekers verhogen. Hij ziet nu pas dat het lucratief is om een site te pushen. Hij wil niet alleen long tail maar ook basale zoekwoorden toevoegen. Bovendien wil hij uitzoeken welke zoektermen mensen gebruiken om daar vervolgens op in te kunnen spelen.

Frankwatching in gesprek met Jan-Willem Bobbink, eigenaar van de site vergelijk-mobiele-telefoons