Verdieping

Geen AdSense maar Common Sense

0

Racend onder de ochtendzon meldt Menno enthousiast, dat Google omgevingsgeluid kan interpreteren, om je vervolgens van alles aan te smeren. Ja zeg ik, zeker dat ‘Ambient Audio Contextual Content’-gedoe. Gekscherend bedenken we samen:

  • om wat voor geluiden het zou kunnen gaan;
  • tot welke aankopen je dan zou kunnen worden verleid;
  • en hoe killing dat zou kunnen zijn voor je relatie.

Lachen man, maar volgens mij is dat hele webad-gedoe grote kul.

Ik krijg altijd volstrekte onzin naast Gmail voorgeschoteld, ik ga nooit ergens op in, en storende vensters klik ik allemaal direct weg. Buiten horen we elke speld vallen, na mijn doodsteek voor ‘Het WebAdvertentieModel’. Op tv hetzelfde trouwens: een film op SBS moet wel heel goed zijn, wil ik er voor gaan zitten. Erger me namelijk scheel aan alle reclame, ga die dan becommentariëren; en dat vindt Danah Boyd weer een ramp.

clicks2.jpgDie avond komt ze doodmoe binnen. JayBee, begint ze, wist je dat het grauw zich doodklikt op het web, maar bijna geen cent verspijkerd? En dat tweeverdieners amper klikken, maar wel vanwege webads hun portemonnee omkeren? Grappig man – het einde namelijk van ‘Het WebAdvertentieModel’.

Zonder op haar in te gaan kom ik met mijn eigen story; relatietechnisch uiteraard het stomste wat er is. Weet je schat, wat jij nou zegt, dat is in de kern precies wat ik vanmorgen tegen Menno zei.

Zal wel, bitst ze. Ik heb er zelf weken op zitten analyseren. Tja, zeg ik, da’s nou weer typisch vrouw. Want soms is een beetje introspectie in een rationeel mannenhart meer dan genoeg.

Met een dodelijke blik rijst ze uit de loveseat en aanvaardt haar wijn. Klets, de gootsteen in, jas aan, doeiiii, en beng. Dat was Danah, maar gelukkig leeft mijn dure glas nog.

Later kijk ik op haar weblog en lees daar wat ze zei:

“Wealthier users are more likely to spend money online, but they are less likely to click on ads. Poorer users are more likely to click on ads, but not likely to spend money online except in a few verticals.”

adsenseExactemento, maar what’s new? Arme lui zijn natuurlijk koopjesjagers en verwende tweeverdieners hebben om te beginnen alles al, en hebben natuurlijk dat hele web niet nodig voor aankopen, die ze het liefst impulsief in Antwerpen, Boston, Berlijn of Naarden-vesting doen!

Toch besluit ik te bellen: om met de deur in huis te vallen met haar eigen quote, en haar vervolgens de lucht in te prijzen. Dat werkt. Even later hangen we bij haar op de bank, slobberen mijn unoaked Chardonnay en loeren naar SBS. Tijdens de reclame vindt ze me erg stil, maar ik vind dat ze dat wel heeft verdiend.

De volgende ochtend voer ik een serieus gesprek over ROI Engagement Mapping in combinatie met de acquisitie door Microsoft van het Israëlische YaData. Aan het eind breng ik mijn voorval van de vorige dag te berde. ‘Misschien toch wat meer Common Sense in plaats van AdSense’, concludeer ik geveinsd peinzend.

Meer weten . . . ?

Ambient Audio Contextual Content

Who clicks on ads?

Microsoft Engagement Mapping

Google’s Gamble