Het Bureau 2.0

0

In m’n hoofd had ik deze column zaterdag al geschreven op Texel. Het resultaat van een wandeling door natuurgebied De Slufter en een paar glazen van het frisse lokale bier (skuumkoppe, let niet op de naam, gewoon lekker opdrinken). Het zou een stevige oproep worden om naar SocialStrategyTalk te komen op 22 mei. Maar toen las ik “Voskuil is dood” op pagina 101 van teletekst.

Het bureauJ.J. Voskuil is schrijver van ‘Het Bureau‘. Het is pakkende literatuur, maar tevens het beste managementboek uit mijn boekenkast. Een objectievere kwalificatie is ‘het allerdikste’ managementboek. Met zo’n pagina of 5.000 en zeven delen is dat moeilijk te verslaan. Het laatste deel heet – hoe toepasselijk – ‘De dood van Maarten Koning’, Voskuils alter ego. Hij gaat niet dood in dat laatste deel, maar sterft op vrijwel iedere pagina in alle andere delen aan alles wat de organisatie, Het Bureau, met hem doet.

Het Bureau 1.0

In de ogen van Voskuil leven we binnen organisaties in een schijnwereld. Achter schijnbare zinvolle werkzaamheden verbergen mensen hun behoefte aan aandacht, erkenning en macht. Samenwerken lijkt te binden en zinvol te zijn, maar eindigt over het algemeen in een drama. En wat in eerste instantie zinvol lijkt, blijkt achteraf verkwiste energie. Als Voskuil (Maarten Koning) ‘s avonds thuis komt bespreekt hij wat hij meemaakt op het Bureau met zijn vrouw Nicolien. Onder het genot van een blokje kaas en een glas jonge jenever eindigen deze scènes meestal met het advies van Nicolien om ontslag te nemen.

Het Bureau 2.0

Hoe anders is het frivole beeld dat samenwerken via internet oplevert. Organisaties crowdsourcen hun innovaties bij elkaar door iedereen die aan het internet vast zit te vragen om input. Burgers worden door politici geconsulteerd en dat geeft een verdraaid goeie twist aan onze democratie! Kortom: samenwerken via een draadje is ok! Het Bureau 2.0 is zoveel leuker dan het bureau 1.0, want:

  • Social software maakt je bedrijf socialer
  • Internet maakt werken leuker
  • Je hoeft niet samen te werken, alleen je mening te geven

Stevige oproep

Jeff Howe De dood van Voskuil houdt me bezig. Net als SocialStrategyTalk dat VINT op 22 mei organiseert samen met Creativecrowds. De stevige oproep luidt: Jeff Howe (foto) van Wired komt spreken over zijn nog te verschijnen boek ‘The Rise of Crowdsourcing‘ (zie ook zijn blog). Niet te missen! Want Howe is voor het eerst in Nederland en hij is de uitvinder van crowdsourcen. En Menno Bouwes, plaatsvervangend directeur wetgeving van het Ministerie van Justitie, spreekt over crowdsourcen van wetgeving. Dertien ministeries, zo heeft onze regering besloten, gaan via internetconsultatie de burgers meer invloed geven op nieuwe wetgeving.

SocialStrategyTalk

SocialStrategyTalk gaat over samenwerken via draadjes. Om uw bedrijf socialer te maken. De stevige oproep om vooral 22 mei te komen blijft staan. Maar de dood van Maarten Koning doet me twijfelen. Is Het Bureau 2.0 echt de oplossing? Verdwijnen onzinnige werkzaamheden dankzij het werken via draadjes. Versterkt internet de solidariteit in organisaties en is het de oplossing voor onze democratie?

Kom 22 mei en vertel het me.

Menno van Doorn voert de directie over het Verkenningsinstituut Technologie (ViNT), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en is en co-auteur van ‘Me The Media‘, een boek over de revolutie in media.