Hoe verdien je geld met crossmediale formats?

0

Wat is het businessmodel achter crossmediale formats. Dat was de burning question op iMMovator’s Cross Media Café op 8 mei 2008 ‘Geld verdienen met crossmediale formats’. In dit artikel doen we verslag van de presentatie van Erik Jan Gelink over Geld verdienen met Cross-media.

Erik Jan Gelink begint met het feit dat hij ooit ijsjesmarketeer was. Dat was in een tijd waarin de mediawereld nog overzichtelijk was: je wist welke media er waren en wat je er ongeveer mee kon bereiken. De digitalisering zorgde echter voor het fenomeen ‘Atomized Media’ ofwel een enorme fragmentatie van media. Wat heeft dit voor invloed op de advertising?

Om die vraag te beantwoorden neemt Erik Jan ons mee in het Future Exploration Network model.

Future of media

Naar aanleiding van dit model is er een aantal zaken zichtbaar:

  • Er vindt een shift plaats van ‘oude content’ naar een nieuwe mix van inzet van media. De gebruiker krijgt steeds meer zelf controle.
  • Er ontstaan nieuwe vormen van advertising. Hierbij worden de revenuen belangrijker. De nieuwe media zijn beter meetbaar en daardoor is beter te volgen wat de effecten zijn.
  • De distributiemix breidt enorm uit en daarmee wordt de vraag: ‘Welk medium zet ik in voor welke boodschap?’ steeds belangrijker.

Daarnaast hebben we ook te maken met het fenomeen ‘mediafragmentatie’. In het verleden waren er relatieve weinig media. En de toenmalige media kregen relatief veel aandacht. In de huidige tijd is de hoeveelheid aandacht echter sterk afgenomen. Mensen moeten kiezen wat ze kijken/consumeren. Aandacht is dus een schaars goed. Er wordt om gevochten.

In het verleden waren er ook maar een paar partijen die content konden produceren en was er aandacht genoeg. In de huidige tijd kan echter iedereen produceren en is aandacht een probleem. Het is dus de uitdaging om de hoeveelheid aandacht te verhogen!

Erik-Jan Gelink

Dat zou je kunnen doen door:
1. Meer te toeteren – hogere budgetten
2. Betere content te maken – aandacht verdienen
3. Inzetten van crossmediale middelen – aandacht verhogen

Mensen verwarren ook vaak multimedia – dezelfde boodschap met verschillende middelen – en crossmedia – elk medium z’n eigen boodschap, maar wel aansluitend op elkaar.

Erik Jan vertelt over zijn tijd bij de Telegraaf. Hier hadden ze een Crossmedia Platform waarmee men naar bedrijven toe ging om crossmediale voorstellen te doen. Het voordeel voor bedrijven is dat je dan meerdere boodschappen kunt wegzetten en een veel grotere doelgroep kan aanspreken.

Exploratie

Maar op welke manieren kun je nu geld verdienen met het inzetten van crossmediale middelen?

Indirect

  • Verhoogde effectiviteit van marketing budget
  • Vergroting van de positieve merkattitude
  • Bouwen van een database met profielen

Direct

  • Sluiten van (gesloten beurs) partnerships
  • Exploitatie van database met profielen:
    • rechtstreekse verkoop
    • (premium) diensten aanbieden (i.s.m. derden)
    • memberships op (premium) diensten
    • targetted advertentieverkoop
    • opt-in-data verkopen aan derden (tricky)

Erik Jan sluit zijn verhaal af met een paar aandachtspunten waar je aan moet denken als je crossmediale middelen wilt inzetten. Wees altijd relevant. Kijk in welk medium welke boodschap moet staan. Werk zoveel mogelijk samen met andere partijen van andere mediamiddelen, dan wordt je boodschap sterker. En als laatste: experimenteer, experimenteer en experimenteer. Als je geen nieuwe combinaties uitprobeert, dan weet je nooit wat wel werkt en wat niet!

De volledige presentatie van Erik Jan Gelink is hieronder te zien:


In het Mediacentrum komen de podcasts en presentaties van dit Cross Media Café beschikbaar. Dit artikel is eveneens gepubliceerd op de iMMovator site.