Case gespot: Pocketinfo.nl

0

“Met affiliate marketing komen we op andere ideeën.”

De prijs ‘beste nieuwkomer’ van affiliate marketing netwerk M4N ging vorige maand naar de site Pocketinfo.nl. Dit is een prijs voor de affiliate die in de maand van inschrijving de hoogste omzet heeft behaald.

Wat moeten we weten over Pocketinfo.nl?
De portal Pocketinfo.nl van organisatie Pocketinfo is 7 jaar geleden opgezet, toen nog onder de naam pocketpc-club.nl. Founding father van de site is Wouter Neyndorff. Hij richtte de site op om informatie te bieden over PDA’s, die tot dan toe online niet beschikbaar was. Het resultaat was een overzichtelijke en succesvolle site met content over PDA’s. De bezoekersaantallen namen toe, er kwamen adverteerders bij én ze genereerden inkomsten. Neyndorff breidde de content uit, onder andere met informatie over smartphones, Blackberry en navigatiesystemen. Het onderhouden van de site kostte steeds meer tijd en mede op basis van de inkomsten besloot Neyndorff zich fulltime met de site bezig te gaan houden.

En wat begon als een initiatief tijdens Neyndorff’s studententijd is uitgegroeid tot een gerespecteerd platform met ‘alles’ voor de mobiele gebruikers. Inmiddels werken drie vaste medewerkers fulltime aan de site. Zij worden ondersteund door 8 freelance medewerkers die ongeveer 2 dagen in de week aan de site werken, en door 25 vrijwilligers.

De bezoekers zijn geïnteresseerd in mobiele technologie en voornamelijk op zoek naar productinformatie, objectieve vergelijkingen en productervaringen van anderen. Dankzij het forum is er een community ontstaan, waar kennis en ervaringen worden uitgewisseld.

Een relatief nieuwe manier van informatievoorziening binnen de site is het publiceren van video’s. ‘Met de video’s komen we tegemoet aan de wensen van onze bezoekers’, aldus Neyndorff. ‘Video wordt daarom een aandachtspunt in de nieuwe website die momenteel gebouwd wordt. We hebben de frequentie van het maken van filmpjes opgeschroefd van 1 naar 2 keer per maand. En dat gaat nog vaker worden. Uiteindelijk willen we dat mensen zelf video’s kunnen uploaden.’

De site genereert bijna een half miljoen unieke bezoekers per maand. De helft van de traffic komt binnen via Google. Pieken in de bezoekersaantallen zijn merkbaar rondom Sinterklaas en Kerst. Daarnaast merken ze dat productaankondigingen van bedrijven zorgen voor extra verkeer op de site. Mensen gaan op zoek naar het product, informatie en gebruikerservaringen.

pocketinfo1

Waarom is er gekozen voor affiliate marketing?
Neyndorff is vier weken geleden begonnen met affiliate marketing. ‘Eigenlijk vooral door aanbevelingen van derden. Ik hoorde links en rechts om mij heen dat affiliate marketing zeer lucratief kan zijn. Dus we hebben ons bij verschillende partijen aangemeld. En ook bij affiliate marketing netwerk M4N. We zitten nu nog in de testfase, maar die is zeker geslaagd.’ Als reden voor succes noemt Neyndorff de bijkomstigheid. ‘We genereren inkomsten, maar blijven dezelfde kwaliteit leveren. Het is voor ons belangrijk dat bezoekers het niet als storend ervaren. De objectiviteit van de site en de kwaliteit van de content wordt gewaarborgd, en dat is voor ons het belangrijkste.’

Hoe is affiliate marketing aangepakt?
Neyndorff besloot om het gedeelte van advertentieverkoop grotendeels uit te besteden. Ze werken samen met de organisatie Adfactor. In een klein aantal gevallen verzorgt Pocketinfo.nl zelf advertenties, bijvoorbeeld gesponsorde video’s.

Tot dusver heeft Pocketinfo alleen links geplaatst. En deze links zijn niet diep geïntegreerd in de site. Maar op de nieuwe website die over een paar maanden gelanceerd zal worden gaan ze affiliate marketing uitbreiden. ‘Het plan is niet om een prijsvergelijkingssite te maken, die zijn er al genoeg, maar we willen bijvoorbeeld wel accessoires vergelijken, zoals houders, hoesjes en kabels. We willen dan complete informatie bieden over een product en daar hoort prijsinformatie nou eenmaal bij. Hiervoor nemen we ook links op. Links zijn geen storende factor: bezoekers hebben er geen last van. En het maakt mij niet uit of ze doorklikken. We willen zoveel mogelijk shops in het systeem hebben. Wij willen een vorm van adverteren waar bezoekers niet al te veel hinder van hebben.’

Wat is er met affiliate marketing bereikt?
Toen het warm weer werd, heeft Pocketinfo.nl in zijn nieuwsbrief, een advertentie geplaatst over barbecues. ‘Dit liep verrassend goed, en we gaan dit zeker vaker voor iets heel anders gebruiken. Mede door affiliate marketing komen we op andere ideeën: we willen frequenter de focus op iets anders leggen. Hiervoor moeten we goed in de gaten houden waar affiliates mee bezig zijn. En natuurlijk rekening houden met de doelgroep. Deze bestaat overigens voor het overgrote deel uit mannen, slechts 7 procent is vrouw.’

Wat zijn de toekomstplannen?
Over een paar maanden zal een geheel vernieuwde website van Pocketinfo.nl gelanceerd worden. Binnen deze website is een belangrijke rol weggelegd voor de community. Neyndorff wil dat de community een centralere rol krijgt. Zodat zij voor een groot deel bepaalt welk nieuws op de site komt, en niet de redactie. Daarnaast wil hij de community betrekken bij het produceren van content. Een derde doel voor de toekomst is het realiseren van een snellere manier van informatie-uitwisseling met derde partijen via, onder meer, een API. Ook dat laatste zal een onderdeel gaan vormen van de nieuwe website.

Frankwatching in gesprek met Wouter Neyndorff, eigenaar van pocketinfo.nl