Innovatie

GPS op je mobiel: Top 10 diensten op een rij

0

Vorige week maandag was het zover. De specificaties van de nieuwe iPhone werden bekendgemaakt, met GPS! Gelukkig, want hoewel de Iphone 3G al lang op mijn verlanglijstje staat, als er geen GPS in zou zitten was ik erg gaan twijfelen. Want de mogelijkheden van GPS zijn gigantisch. Er komen steeds meer toepassingen gebaseerd op GPS, de zogenaamde location bases services (LBS). Tijd voor een overzicht.

Nulaz.com

Zie waar je vrienden zijn of zoek een leuk restaurant. Je kunt van elke locatie een ‘vriend’ worden en chatten met leden. Op Nulaz.com kun je je locatie handmatig aangeven, via zendmasten en met GPS.

Trackr.nl

Trackr! werd eerder al besproken in de rubriek Gespot. De site biedt veel mogelijkheden zoals geo-fencing en stuurt automatisch updates naar Hyves en Twitter.

Blinn.com

Goede site met real-time tracking. Voor een indruk en filmpjes van Bliin.com hoe je alleen maar op de homepage te kijken.

Dodgeball.com

Dodgeball.com startte in 2004 en is inmiddels overgenomen door Google. Alleen beschikbaar in Amerika en werkt met sms. Geen real-time tracking dus. Maar met Google kan het snel gaan natuurlijk.

Socialight.com

Met Socialight deel je je favoriete restaurants en andere locaties met je vrienden en krijg je automatisch een melding als je in de buurt bent van een leuke locatie. Werkt met ‘digitale post-its’.

Mscapers.com

Mscapers.com is een initiatief van HP. Heb je een geschikte telefoon? Dan kun je met de gratis software games, tours en ‘experiences’ spelen. En je kunt ook zelf een rondleiding of game maken.

Geocaching.com

Schatzoeken met de GPS op geocaching.nl. Op deze site vind je een grote hoeveelheid caches, voor boswandelingen, rondleidingen en hunting.

The Journey & The Journey 2

Het eerste deel van The Journey won de prijs voor meest innovatieve game van het jaar. Deel 2 borduurde voort op het concept en werd groter met meer interactiviteit.

Uncle Roy all around you

Uncle Roy werd in 2003 gespeeld, maar krijgt ongetwijfeld nog een keer een vervolg. Street players liepen met GPS door de stad terwijl Online players door een digitale kopie van de stad liepen. De online spelers konden de straatspelers helpen.

Tourality.com

Nooit meer gewoon joggen. In plaats daarvan neem je het bij Tourality op tegen anderen die eerder dezelfde route liepen. Maar je kunt ook live tegen andere personen spelen of teams vormen.

Heb je ervaring met een van de services of heb je toevoegingen aan het lijstje? Laat maar horen!

Michel Vennema werkt als adviseur webcommunicatie bij internetbureau Isabel.