Innovatie

Help, een klant op mijn corporate website!

0

Hoe bedien je klanten succesvol op je corporate website, zorg je dat zij een voorkeur hebben voor jouw merk en dat ze op de juiste plek terechtkomen? De klant krijgt op corporate websites nog maar weinig aandacht. Een gemiste kans. De corporate site kun je goed strategisch inzetten als corporate marketing instrument. Een aantal voorbeelden en tips uit de praktijk om dit te doen.

Corporate websites zijn traditioneel gericht op investeerders, analisten en journalisten en werkzoekenden om hen te informeren over de resultaten van de onderneming. Wordt de financiële wereld goed en volledig op de hoogte gehouden van de strategie en de resultaten van de organisatie en staan de laatste vacatures op de website, dan lijkt alles in orde. Eén doelgroep mist daarbij vaak de boot: de klant. Die komt er bekaaid vanaf: komt die per ongeluk op de corporate site, dan kan moet hij het doen met een lap tekst over de visie op de producten en diensten van het bedrijf. Na wat zoeken vindt hij nog een linkje naar een product- of een landensite. Jammer, want ook een corporate website biedt een enorme kans om een voorkeurspositie te bewerkstelligen bij klanten en potentiële klanten. Het is daarnaast ook een goede manier om leads te genereren voor de business. De corporate website kan dus wel degelijk een rol hebben in de resultaten van een onderneming. In de praktijk ziet Jungle Minds dat ondernemingen steeds meer de kans grijpen om klanten te benaderen op de corporate website.

Je kunt de onderstaande stappen volgen om je klant te verleiden en naar de juiste plek door te sturen.

1. Onderzoek: wie komt er op de site?

Klinkt simpel, maar zorg dat je weet wie er op de corporate site komen. Als je ontdekt dat 30% van je bezoekers klant of potentiële klant is, dan is dat een prachtige kans om die aan je te binden. Met een online enquête kun je eenvoudig het profiel van je bezoeker achterhalen. Houd ook rekening met verschillende profielen. Een werkzoekende kan ook een klant zijn. Maar het kan ook zijn dat je een ‘verdwaalde’ klant aantreft, die je zo snel mogelijk op de goede plek wil zien te krijgen.

2. Onderzoek: wat wil de klant?

Ga vervolgens na wat jouw klanten precies willen weten over jouw bedrijf. Wat zijn hun algemene behoeften, wat weten ze over jouw bedrijf vanuit nieuws, campagnes of andere uitingen. Wat zijn speerpunten die je als organisatie kwijt wilt? Bij internationale multinationals is het moeilijk een algemene deler te vinden die specifiek genoeg is om te triggeren. Vaak zijn producten of diensten verschillend per land, terwijl corporate websites vaak internationaal georiënteerd zijn. Met gebruikersonderzoek, usability tests of focusgroepen kun je gedetailleerde informatie krijgen over de wensen en verwachtingen van de bezoeker. Met een online enquête kun je bezoekredenen vaststellen, bijvoorbeeld websitebezoekers willen nieuws, marktinformatie of algemene productinformatie of willen weten op welke locaties een onderneming gevestigd is. Soms is contactinformatie de belangrijkste wens. Dan is het zaak te zorgen dat contactinformatie prominent aanwezig is, zonder dat de perswoordvoerder of de IR-contactpersoon overspoeld raakt met call centre vragen.

Nokia nodigt bezoekers van de corporate website uit om contact op te nemen op de homepage.

Direct contact met Nokia voor klanten, IR en Pers

3. Ontwikkel een strategische visie op corporate marketing

Als je hebt vastgesteld dat er voldoende potentieel is en dat je zicht hebt op wat je stakeholders willen, zorg dan dat je een ‘corporate marketingstrategie’ ontwikkelt. Wat is je visie op klanten op een corporate website? Zorgen dat ze direct contact opnemen met een accountmanager of ze zo snel mogelijk doorverwijzen naar een relevante business site? Wat moet een klant minimaal hebben meegekregen bij het verlaten van de corporate site? Waar zit je onderscheidend vermogen als organisatie en hoe kun je dit voor klanten relevant maken? Bepaal daarnaast ook concrete doelstellingen, bijvoorbeeld:

  • Leadgeneratie voor de business (aantal bezoekers dat naar business sites gaat, maar ook opbrengsten per lead)
  • Direct sales
  • Aanmeldingen voor events
  • Kostenreductie (verlaging service /handlingkosten)
  • Branding (welke merkwaarden moeten top of mind zijn)

Hiermee kun je harde resultaten tonen, waarmee de opbrengsten van de corporate website goed zichtbaar zijn. Dit is ook belangrijk voor de interne rechtvaardiging van de corporate website: het levert iets op in plaats van dat het ‘alleen maar geld kost’.

4. Vertel je corporate story

Laat het verhaal achter de onderneming zien, de corporate story. Waar staat de onderneming voor en wat maakt het onderscheidend? Siemens doet dit al direct op de homepage met een opvallende video visual van een case study van de stad Londen. Met concrete voorbeelden én resultaten laat Siemens zien hoe zij bijdraagt aan het behalen van de milieudoelstellingen van de stad door onderzoek naar het effect van technologische ontwikkelingen in het openbaar vervoer. Wie meer wil weten, kan het onderzoeksrapport downloaden of laten opsturen en de press special bekijken met onder andere podcasts en foto’s. De combinatie van het beeld met concrete voorbeelden en resultaten maakt dat het verhaal van Siemens zal blijven hangen bij klanten van siemens.com voordat ze naar een business-onderdeel gaan.


Prominente multimediale visual op siemens.com met concrete voorbeelden en resultaten

5. Bied de klant de juiste route

Niet iedereen zal zin of tijd hebben om een video te bekijken, zorg dat wie direct door wil naar een business-onderdeel dat ook snel en makkelijk kan. Thomson Reuters doet dit door een uitgebreide business ingang aan te bieden naast de traditionele corporate onderdelen.


Uitgebreide business-ingangen op thomsonreuters.com

UBS biedt direct op de homepage verschillende typen klanten de mogelijkheid om door te gaan in het menu aan de linkerkant of een client login aan de rechterkant.

Direct naar de juiste informatie bij UBS

Een product finder is ook een alternatief voor snelle doorverwijzing. Klanten van het Spaanse bouwbedrijf Abertis zien met de interactieve product finder direct waar de onderneming snelwegen, vliegvelden of parkeergarages heeft aangelegd. Zo kunnen ze direct zien of Abertis in hun land of regio actief is en wat ze precies hebben gedaan. Ook vanuit online branding oogpunt is een product finder handig. Je laat zien waar je allemaal actief bent en je kunt dit ook nog verrijken met beeld door rich internet.

Interactieve product finder van Abertis

Op verschillende manieren is het mogelijk om klanten te bedienen op een corporate website. Jungle Minds ziet het traditionele onderscheid tussen corporate en marketing doelgroepen vervagen. In de praktijk lijken ze goed naast elkaar te kunnen bestaan en krijgen klanten meer aandacht in een corporate omgeving. De corporate site krijgt daardoor niet alleen meer impact, maar levert ook een concreet rendement op. En de klant? Die wordt direct goed geholpen, en daar doe je het toch uiteindelijk voor.