Innovatie

Forrester: van vast naar mobiel breedband?

0

Sinds 2007 is de verkoop van mobiele breedband USB modems enorm gegroeid. Worden vaste verbindingen in rap tempo vervangen door mobiele? Moeten aanbieders van vaste breedbandverbindingen zich zorgen maken? Het Forrester onderzoeksrapport “Mobile Broadband USB Modems Take off in Europe” geeft een forecast.

Er werd in de afgelopen tijd meer dan eens beweerd dat vaste breedbandverbindingen binnen 5 tot 10 jaar voorbij gestreefd zouden zijn door een mobiele equivalent (zie bijvoorbeeld hier). Aanbieders van vaste breedbandverbindingen worden in meer of mindere mate onrustig van dit soort berichten. Het aanbod van mobiele verbindingen groeit snel. Tel daarbij op dat ongeveer 32% van de online consumenten in Europa van plan is om in de komende zes maanden van ISP te wisselen, en iedereen begrijpt de bezorgdheid van de strategieafdelingen van aanbieders van vaste breedbandverbindingen.

De vraag is eigenlijk: Is de behoefte van consumenten naar mobiliteit zo groot dat vaste breedbandverbindingen straks niet meer zullen worden afgenomen? Forrester deed onderzoek en op basis daarvan voorspellingen en aanbevelingen voor aanbieders van vaste breedbandverbindingen.

Trends en ontwikkelingen

De onderzoekers signaleren vier trends en ontwikkelingen:

1. HSDPA neemt toe

Het eerste dat Forrester opmerkt, is dat de beschikbaarheid van HSDPA netwerken toeneemt. HSDPA staat voor High-Speed Downlink Packet Access (ook wel 3G+), wat een protocol is voor de mobiele telefoon. Begin 2008 heeft een gemiddeld Europees netwerk ongeveer het bereik van 40% tot 60% van de nationale bevolking.

2. Meer laptops

Forrester heeft ook data over laptop penetratie in Europa. In 2007 was dat 38%.  Deze trend zal groeien, verwacht het onderzoeksbureau, aangezien 12% van de consumenten aangaf een laptop te willen aanschaffen in de komende zes maanden, terwijl maar 5% aangaf een PC te willen kopen. Omdat laptops nou eenmaal makkelijk mee te nemen zijn, vergroot deze ontwikkeling het potentieel voor mobiel breedband.

3. Consumenten willen onderweg internettoegang

Forrester heeft data verzameld (European Technographics) die een sterke groei laat zien van het gebruik van Wi-Fi netwerken buitenshuis. 30% van Europese online laptopeigenaren is regelmatig online op een andere plek dan thuis. In 2006 was dat nog 24%. De  mensen die inderdaad online gaan buitenshuis, zijn ongeveer 2 uur per week langer online dan de laptopeigenaren, die alleen thuis online gaan.

Een interessant plaatje in het rapport geeft aan waar men zoal draadloos online gaat en hoe dat veranderd is in 2007 ten opzichte van 2006.

Figuur: Consumer Awareness And Use Of Wi-Fi Hotspots Grows (bron: Forrester Research, Inc.)

Op vrijwel alle plekken gaan consumenten vaker draadloos online.; op het werk, in hotels, publieke hotspots, school, vliegvelden enz.

4. Snelle adoptie van mobiele Breedband USB modems

De verkoopcijfers van mobiele USB modems zijn indrukwekkend. In Finland bijvoorbeeld was in 2007 de totale verkoop van mobiele breedband meer dan €400.000. {link}  In Oostenrijk vormen mobiele breedbandverbindingen 28% van de (mobiele en vaste) breedbandmarkt en 57% van nieuwe breedbandgebruikers. De meerderheid van de verkoop wordt gedaan op de consumenten markt.

Voor- en nadelen van mobiel

Het rapport geeft vervolgens een dat mobiele USB modems op het eerste gezicht concurreren met het vaste breedbandaanbod als het gaat om de prijs, vooral competitief zijn in markten waar geen ‘naked’  DSL (m.a.w. zonder de verplichting van een vaste lijn) wordt aangeboden en wijdverspreide toegang bieden, zonder dat de consument hoeft te zoeken naar een hotspot

Maar mobiel blijft inferieur aan de vaste breedband ervaring, aldus Forrester. Er zijn daarvoor verschillende redenen aan te wijzen. Zo zijn er zijn veel verborgen kosten bij een mobiele verbinding (bij overschrijden ‘fair use’ drempel en ook in het buitenland), komen de snelheden niet in de buurt van die van vaste verbindingen (2 Mbps tot 3 Mbps, incidenteel 7 Mbps, tegenover 100 Mbps) en is de gebruikscapaciteit die wordt aangeboden bij mobiel veel lager dan bij vast (3 GB vs. 20 GB per maand). Maar ook de ontvangst binnen is vaak slecht en laptops zijn nog steeds in de minderheid.

Creators, Churners en Late adopters

De onderzoekers voorspellen 37 miljoen nieuwe Europese mobiele breedbandverbindingen tegen het einde van 2013 (in 2008 waren dat er 3 miljoen).  Deze 40 miljoen mobiele breedbandverbindingen representeert 10% van de Europese bevolking. Deze groep bestaat uit ongeveer 10,6 miljoen Creators (consumenten die zowel vast als mobiel breedband gebruiken), 9,4 miljoen Churners (consumenten die overstappen van vast naar mobiel) en 17 miljoen Late Adopters (consumenten die nieuw zijn op de breedbandmarkt en direct met mobiel breedband aan de slag gaat). Deze laatste groep zal de grootste zorg zijn voor aanbieders van vast breedband.

Conclusies Forrester

Mobiel breedband zal impact hebben op vast breedband, maar mobiel zal vast niet voorbijstreven in de komende vijf jaar.

Figuur: Forecast: Western Europe Total Consumer Broadband Market, 2008 To 2013 (bron: Forrester Research, Inc.)

Vaste breedbandverbindingen (fixed only) zullen het grootste deel van de breedbandmarkt blijven beslaan, in 2008 is dat 88% maar dat percentage zal dalen naar 67% aan het einde van 2013 (83 miljoen vaste breedbandverbindingen). Mobiel breedband (mobile only) zal snel groeien, van 1,5 miljoen gebruikers eind 2007 tot 28 miljoen in 2013. Vast in combinatie met mobiel zal de kleinste groep blijven. Eind 2008 zullen zo’n 4 miljoen breedband consumenten zowel vast als mobiel hebben, tegen 2014 zal drie keer zoveel zijn (12 miljoen).

Een degelijke analyse en een interessant rapport. Je vraagt je toch altijd af hoe zeker zo’n forecast nou is, maar ik denk dat Forrester met deze studie een hel eind in de goede richting komt. De veranderingen zullen geleidelijk gaan en het geschetste scenario lijkt me realistisch.

Het onderzoek “Mobile Broadband USB Modems Take off in Europe” is bij Forrester te koop.