Verdieping

Boekrecensie: Alles over zoekmachinemarketing

0

Het grote belang van zoeken via Google begint bij steeds meer bedrijven en organisaties door te dringen. Immers er valt meetbaar geld mee te verdienen. Wat eens het werkterrein was van ‘mysterieuze’ zoekmachine optimalisatie bedrijven begint nu langzaamaan het etiket ‘volwassen’ te krijgen. Zoekmachine spammers krijgen het moeilijk. En de meerderheid van de SEO professionals delen de mening dat met legale SEO de beste resultaten worden bereikt. En dat is nu precies de centrale boodschap die Keesjan Deelstra met zijn ‘Handboek Zoekmachinemarketing’ probeert over te brengen. Een ‘must have’ voor de online marketeer!

Het belang van zoekmachinemarketing
Het boek begint met een interessante verzameling van feiten en statistieken over zoekmachinemarketing.  Zo vond 81 procent van alle surfers in 2006 dat zoeken via zoekmachines de beste manier was om sites te vinden. En na het opgeven van een zoekopdracht kijkt 41% alleen maar naar de eerste vijf resultaten. Keesjan concludeert terecht dat vooral dit laatste feit schokkend is voor bedrijven en organisaties die op belangrijke zoekwoorden niet in de top 5 staan.

Inzicht in de wijze waarop mensen zoeken, is naar aanleiding van deze feiten dan ook van groot belang. Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Eén van de bekendste is misschien wel de gouden driehoek.

Ook de aandacht die de verschillende onderdelen van de resultaten in Google krijgen, zijn volgens Keesjan interessant.

Bron: Checkit Eytracking Research Report, februari 2007

De verschillende statistieken die worden gepresenteerd in het boek zijn overtuigend genoeg om het belang van zoekmachinemarketing te onderstrepen.

De drie componenten van zoekmachinemarketing
Keesjan onderscheidt drie compontenen voor succesvolle zoekmachinemarketing:

  1. Tekstcomponent
  2. Indexatiecomponent
  3. Populariteitscomponent

De tekstcomponent
In het boek worden uitgebreid verschillende manieren en strategieën beschreven om teksten te optimaliseren voor zoekmachines. Zo zijn de bekende titel tags van groot belang, maar ook koppen en de zoekwoorden die worden verwerkt in de teksten. Ook de manier waarop je de zoekresultaten presenteert in zoekmachines komen uitgebreid aan de orde (welke call for action gebruik je). Het is immers van groot belang om bezoekers te verleiden op jouw resultaat te klikken. Daarbij adviseert Keesjan om voorafgaand aan het SEO traject een uitgebreid zoekwoordonderzoek te doen. Hoe kan ik mij onderscheiden? Waar wordt veel op gezocht? En met welke zoekwoorden kan ik nog goede resultaten behalen in zoekmachines? Het uitgebreide zoekwoordonderzoek is uiteindelijk bepalend voor de inhoud van de teksten die je op je website wilt gebruiken. Het boek staat vol met handige tips en tools om de perfecte tekst te schijven voor zoekwoorden die voor jou van belang zijn. Daarbij blijft het boek echter niet geheel objectief. Keesjan adviseert namelijk ook zijn eigen SEO toolkit (niet geheel gratis) van SEOeffect te gebruiken. Echter, helemaal ongelijk kan ik hem ook niet geven.


De manier waarop zoekresultaten worden gepresenteerd zijn van groot belang om je potentiële websitebezoeker door te laten klikken. In dit geval spreekt het tweede resultaat mij meer aan dan het eerste resultaat.

De indexatiecomponent
Veel websites zijn prima in de browser te bekijken, maar moeilijk te ‘begrijpen’ voor zoekmachine robots. Een website kan dan hele goede SEO teksten hebben, maar toch niet goed scoren in zoekmachines. Het indexatiecomponent is daarom van groot belang om je website ‘open’ te zetten voor zoekmachines (of juist niet). Keesjan gaat hier uitgebreid op in. Verschillende technische zaken komen hier aan de orde. En hoewel dit hoofdstuk een technisch karakter heeft, is het onmisbare kennis voor de online marketeer.

De populariteitscomponent
Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Het tekstcomponent en het indexatiecomponent zijn zaken die je in eigen hand kunt houden. Bij het populariteitscomponent ben je afhankelijk van anderen. Wel kun je hier zelf actief aan meewerken. Het gaat dan o.a. om pagerank (en hoelang pagerank het nog gaat volhouden) en het verkrijgen van de juiste links van andere websites. In het boek worden uitgebreide manieren beschreven om aan de juiste links te komen. Interessant is ook linkbuilding 2.0. Keesjan beschrijft onder dit thema hoe je je eigen website kunt optimaliseren met behulp van social media, zoals LinkedIn, Hyves en eKudos.


In je profiel op LinkedIn kun je een rijtje met favoriete sites opgeven. Veel mensen weten niet dat je de tekst van de link zelf kunt bepalen (anchor tekst). Klik hiervoor op ‘Edit’ en kies in het uitklapmenu voor ‘Other:’. Nu kun je zelf een anchor tekst opgeven (meestal bestaande uit belangrijke zoekwoorden) wat een positief effect heeft op de positie van de betreffende sites in zoekmachines.

Naast optimalisatie in de natuurlijk zoekresultaten gaat Keesjan in zijn boek ook uitgebreid in op de betaalde zoekresultaten, zoals Google Adwords en Yahoo Search Marketing. Ook de verschillende vormen van zoekmachinespam en hoe je dit kunt voorkomen, komen uitgebreid aan bod. Je moet er immers niet aan denken dat je met het verkeerde bureau in zee gaat en daardoor gestraft kan worden met een lagere positie in bijvoorbeeld Google.

Conversies meten en verbeteren
Alles valt te meten. En dat maakt zoekmachinemarketing juist zo interessant. Keesjan beschrijft in zijn boek verschillende tools om resultaten en vooral conversies te meten. Eén van de bekenste is Google Analytics, maar ook IndexTools van Yahoo en adCenter Analytics van Microsoft komen aan de orde. Interessant om hierbij te vermelden is dat ook IndexTools gratis gaat worden (waarschijnlijk eind 2008). Google Analytics en Adcenter Analytics (alleen na aanmelding en toewijzing door Microsoft) zijn dat nu al. IndexTools is echter een webstatistiekenpakket dat volgens professionals Google Analytics op allerlei gebieden zal gaan overtreffen.

Universal search en andere ontwikkelingen
Zoekmachines ondergaan grote veranderingen. De manier waarop Google haar resultaten presenteert, vertonen naast gewone zoekresultaten soms ook plaatjes, kaarten of YouTube video’s. Dit heeft ongetwijfeld gevolgen hoe mensen omgaan met zoekresultaten. Ik ben benieuwd of de ‘golden triangle’ het dan nog vol gaat houden. Na het lezen van het ‘Handboek Zoekmachinemarketing’ zul je dan ook niet voor eens en altijd zoekmachine professional blijven. De ontwikkelingen volgen elkaar in een hoog tempo op en Keesjan adviseert dan ook verschillende online bronnen bij te houden om de concurrentie voor te blijven. Zoekmachinemarketing is niet een eenmalige activiteit, maar een structureel proces.


YouTube video’s in de zoekresultaten van Google

 


Kaarten in de zoekresultaten van Google

Dompertje
Nog even over conversie gesproken, toch één kritische kanttekening. De gratis versie van de SEO toolkit van SEOeffect vertoont op het gebied van conversie een aantal problemen. Wie zich hiervoor probeert aan te melden krijgt resoluut een foutmelding. Hmm, was dat even een domper na het lezen van zijn boek? Ik troost me echter met de gedachte dat Keesjan het waarschijnlijk te druk heeft om voldoende aandacht te besteden aan www.seoeffect.com. Immers, het huis van de schilder zit vaak ook niet al te best in de verf…

Het ” van Keesjan Deelstra is te bestellen voor €29,90 via https://www.searchmarketing.nl/koop-het-boek-nu-online.html.

Titel: Handboek Zoekmachinemarketing
Auteur: Keesjan Deelstra
Uitgever: Van Duuren Media
Jaar: 2008
Nummer: ISBN-13: 9789059403598
Mediatype: Boek (311 pagina’s)
Prijs: € 29,90
Bestellen: Managementboek.nl via Searchmarketing.nl

Pascal Selles is online marketing consultant bij Hayona waar hij bedrijven en organisaties begeleidt en ondersteunt bij o.a. zoekmachine optimalisatie.