Inkt kruipt waar het niet kruipen kan

0

25 Augustus 2008 viel het volgende op Secondsight.nl te lezen: Dagbladsites groeien verder. Hoogstwaarschijnlijk een klap in het gezicht van de journalist op leeftijd die vorige week dinsdag bij mij in de trein naar Rotterdam Centraal zat. Die beklaagde zich over het tanende aantal woorden dat hij vuil mocht maken aan zijn stukjes.

Internet is populair!
De cijfers zijn van Cebuco en spreken voor zich. De sites van dagbladen hebben in het eerste halfjaar van 2008 een forse stijging gerealiseerd in het aantal bezoekers. Het bezoek aan de online kranten is ten opzichte van een jaar eerder is zelfs met 38% gestegen. Maandelijks brengt 47% van de Nederlanders (ouder dan dertien jaar) een bezoek aan één of meer dagbladsites. En daarbij bleef het bezoek niet beperkt tot een luttele pagina.

Rijk en online. En nu.nl.

De groeiende populariteit van dagbladsites is in alle doelgroepen terug te vinden. Senioren maken een inhaalslag en zoeken vaker het nieuws op. Zo ook mijn lieve moeder, hoewel nog geen senior, maar wel wat internetgebruik betreft. Zij vraagt mijn zusje of mij vaak genoeg iets op te zoeken op ‘de site’. Alsof het internet maar uit 1 pagina bestaat. Nou ja, Google komt dichtbij de alleenheerschappij…

Mannen brengen vaker dan vrouwen een bezoek aan de dagbladsites (20 keer per maand). De frequente bezoekers zijn 20 tot 49 jaar. Zes van de tien personen uit deze groep leest met grote regelmaat de online krant. Hoog opgeleide, welgestelde internetter’s zijn bovendien vaker op dagbladsites te vinden dan personen met een laag inkomen of lage opleiding. Lezen zij alleen de achterflap van Nu.nl?

De online dagbladen zijn niet alleen in bereik gestegen, ook de frequentie van bezoeken neemt toe. Bereikscijfers van nieuwssites die niet aan dagbladen gelieerd zijn, waaronder Nu.nl laten zien dat ook hun bezoekersaantallen stijgen.

Prima leesbaar
Lezers van zowel papier als beeldscherm geven aan dat ze dagbladsites en online kranten een prima aanvulling op de gedrukte krant vinden. In hun functie zijn de kanalen dus complementair en zorgen zij voor een sterkere beleving van het dagblad.
Bron: Cebuco

Waarom lopen de oplage cijfers van dagbladen dan wel terug? Internet als voornaamste concurrent aanwijzen is wel erg makkelijk.

Papier geeft een stukje vertrouwen
Nu beginnen magazines online en komen bij succes, lekker vertrouwd, uit op papier. Inkt kruipt waar het niet kruipen kan. Namelijk stiekem in de bloedvaten van alle (online magazine) makers. De Duitse uitgever Bertelsmann brengt binnenkort een geprinte Wikipedia uit. Een selectie van 50.000 lemma’s uit de online encyclopedie verschijnt volgende maand in druk. Ilse Media was haar tijd vooruit qua experimenteren met tijdschriften gebaseerd op websites. Ilse is onderdeel van uitgeverij Sanoma. Websites liften mee op het succes van de papieren ervaring van Sanoma. Eind vorig jaar startte Kieskeurig.nl met een papieren editie. Met een oplage van 1,1 miljoen exemplaren, die verspreid werden onder Sanoma-abonnees.

Steeds vaker gaan alleen blaadje-praatje niet meer op. Een totaalpakket van even(emen)t, blad en website wordt steeds vaker de basis. Papier verstevigd een titel, een merk. En het geeft een stukje vertrouwen.

Floor Drees schrijft exclusief voor Frankwatching een serie over de toekomst van de dagbladen, onder de titel Dag blad. Op haar website kun je terecht voor meer beeldmateriaal en tussentijdse updates.