The Daily NRC. En de invasie van andere talen.

0

Nrc.nl is afgelopen donderdag begonnen met de Engelstalige website nrc.nl/international. Deze richt zich (volgens een stukje op de multimediaspread van de nrc.next) op buitenlanders die geen Nederlands kunnen lezen maar wel van de  kwalitatief hoogstaande onderzoeksjournalistiek van NRC’s beste journalisten willen genieten. Elke dag zal er een selectie gemaakt worden van Nederlandse onderwerpen met grensoverschrijdend belang. Nrc.nl/international biedt ook een discussieforum.

NRC en Amerika
Voor dit grootse project werkt nrc.nl samen met Spiegel Online, gelieerd aan het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Die site beschikt al over een uitgebreide Engelstalige sectie (sinds 2004) en onderhoudt op haar beurt partnerschappen met Internationale publicaties als de International Herald Tribune, BusinessWeek en The New York Times. Nrc.nl mag in haar handjes knijpen. In Amerika stoppen veel kranten met het dagelijks verschijnen. Ze richten zich op een online-format en verschijnen nog maar 1 keer per week, als ze al verschijnen.

De internetredactie
Het gaat voorlopig om een experiment. Heel arbeidsintensief is het niet. Wat vertalen van Nederlandse termen en de pagina kon live. Twee Britse journalisten die DutchNews.nl (de tweede partner) hebben opgezet en ervaring hebben bij o.a. de BBC, nemen de vertalingen en eindredactie voor hun rekening. De internetredactie bepaalt welke stukken er vertaald worden in overleg met de redacteuren.


Meer talig
Het regionale dagblad Twentsche Courant/Tubantia brengt samen met de Westfalische Nachrichten en Grafschafter Nachrichten een Duits-Nederlandse krant uit. Deze krant telt maar liefst 32 pagina’s. De bijzondere krant wordt vandaag in een oplage van 406.000 exemplaren bij abonnees van de eerdergenoemde dagbladen bezorgd. Het gaat om een eenmalige uitgave.

PoPolsku
PoPolsku heet het Poolstalige weekblad dat sinds februari dit jaar verschijnt. Een gratis krant in tabloidformaat speciaal voor Polen die in Nederland werkzaam zijn. PoPolsku, Pools voor ‘op zijn Pools’, wordt in een oplage van 50.000 exemplaren verspreid als gratis krant. In Londen is het succes van de Poolse kranten al langer een feit. De krant heeft ook een website (popolsku.nl uiteraard) waar Polen elkaar online kunnen ontmoeten en informatie kunnen vinden over banen.

Zie ik hier een trend? Onder het kopje: nieuwe titels, beperkte oplages? We zullen zien… Volgende week: de krant in Denemarken. En in Amerika.

Floor Drees schrijft exclusief voor Frankwatching een serie over de toekomst van de dagbladen, onder de titel Dag blad. Op haar website kun je terecht voor meer beeldmateriaal en tussentijdse updates.