Case gespot: BesteConsumentenKoop.nl

0

De overzichtelijke consumenten vergelijkingssite

Vergelijkingswebsites zijn vaak onoverzichtelijk en geven niet meteen de gewenste informatie. Het uitgangspunt van BesteConsumentenKoop is een website in de lucht te brengen, waarin de klant en de eenvoud van de website centraal staat. Daniel Hulsebosch, eigenaar van BesteConsumentenKoop.nl, aan het woord.

Wat moeten we weten over BesteConsumentenkoop.nl?
BesteConsumentenKoop is nu precies een jaar geleden gestart met de website. De ondernemers achter het initiatief waren op dat moment al actief met het informeren van particulieren over consumentenzaken. Dankzij de achtergrondkennis en de ervaring van de initiatiefnemers op het gebied van Witgoed/Bruingoed, Elektronica, Verzekeringen en Internet waren zij ervan overtuigd te weten waarnaar de particuliere consument op zoek is.

Op de website van BesteConsumentenKoop.nl vindt de bezoeker alle informatie over een product op één enkele pagina, waardoor elke generatie ‘internetter’ eenvoudig een vergelijking kan bekijken van de best geteste producten. Zo vind je er onder andere de ‘Beste Koop’ van de Consumentenbond van producten als wasmachines, wasdrogers en stofzuigers, maar ook sim only-abonnementen, babyproducten en verzekeringen. De producten worden weergegeven met een cijfer dat afkomstig is van consumentenreviews van het hele internet.

Het uitzonderlijke van BesteConsumentenKoop is dat zij de bezoekers de gelegenheid geeft een vraag te stellen aan de Klantenservice. Deze Klantenservice gaat voor de consument op zoek het juiste antwoord of gaat op zoek naar producten die zijn afgestemd op de vraag van de klant.

Waarom is gekozen voor affiliate marketing?
Daniel Hulsebosch heeft in de maanden juli en augustus veel aandacht en middelen besteed in het nauwkeurig onderzoeken van de achtergronden van zijn bezoekers. Waar komen mijn bezoekers vandaan, welke aankopen hebben ze gedaan en hoeveel tijd nam het in beslag voordat de aankoop werkelijkheid was. Interessante vragen, maar nog essentiëler in het onderzoek van Hulsebosch was het vinden van het antwoord op de vraag: ‘Via welke zoekwoorden zijn de bezoekers, die uiteindelijk een product hebben gekocht, op onze website terechtgekomen?’

Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek zijn Hulsebosch en consorten gaan investeren om de, in potentie zeer grote, doelgroep nog beter te bereiken. Uit het onderzoek kwam naar voren dat adverteerders die extra service bieden, zoals gratis bezorgen, of gratis plaatsen van het gekochte, tot wel vier keer beter scoren dan adverteerders die dit nalaten of er niet aan denken.

Hoe is affiliate marketing aangepakt?
Voordat de site van BesteConsumentenKoop werd ontworpen, heeft Hulsebosch alle denkbare webwinkels aangeschreven met de vraag of ze met zijn bedrijf wilden samenwerken op basis van een vast bedrag per geleverde bezoeker (CPC). Het aantal reacties was teleurstellend, maar er was er wel een bij die Hulsebosch aanraadde zich aan te sluiten bij een affiliate netwerk.

Hulsebosch wist op dat moment niet precies wat dat inhield. Het resultaat van zijn onderzoek was echter dat hij zijn website met geringe middelen kon opzetten en zich aanmeldde bij verschillende affiliate netwerken. Dit leerde hem de effecten van het fenomeen affiliatemarketing. Deze kennis gebruikt hij nu voor de nieuwe website.

Wat zijn de toekomstplannen?
Half oktober zet BesteConsumentenKoop haar nieuwe website online. Daar vindt je alles wat er nu ook al is, maar er zijn tegen die tijd nog meer categorieën en producten dan nu het geval is. De website wordt grafisch en technisch veel beter opgezet. De informatie over de kenmerken van de producten worden uitgebreid. Ook vind je van de meeste producten een productfilm op de websitepagina.

Tips voor startende affiliates:

  • Blijf continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
  • Onderzoek uitgebreid het (koop)gedrag van je bezoekers met behulp van een statistiekenprogramma, bijvoorbeeld ‘Google Analytics’.
  • Geef concrete informatie aan je bezoekers en verwijs ze direct door naar de juiste informatie of producten.
  • Houd het overzichtelijk. Vraag anderen wat ze van je website vinden en doe wat met die informatie.
  • Geef de moed nooit op. Als het niet lukt focus je dan op een klein deel van je idee en breid dit langzaam uit.

Frankwatching in gesprek met Daniel Hulsebosch, eigenaar van BesteConsumentenKoop.nl. Daniel heeft in augustus de Boompjesprijs gewonnen, een prijs voor de partnersite van affiliate marketing netwerk M4N die de beste resultaten heeft geboekt.