Verdieping

10 gotspes voor Godsbloggers

0

Op de “Godsblog” conferentie van vorige week in Kensington, kwamen religieuze leiders bij elkaar om de vrede in hun blogosphere een beetje te bewaren. Verontrust door de uiterst agressieve communicatie op de Godblogs kwam de Evangelische Alliantie met de 10 geboden voor vroom bloggedrag. Hier zijn ze. En bloggers… scoor u zelve:

  1. Gij zult uw blog niet voor uw integriteit plaatsen
  2. Gij zult geen idool van uw blog maken
  3. Gij zult uw schermnaam niet gebruiken door in anonimiteit te zondigen
  4. Hou de Sabbat in ere door een dag per week niet te bloggen
  5. Eer uw mede bloggers boven uzelf en schenk geen overdreven aandacht aan hun fouten
  6. Gij zult iemand anders eer, reputatie of gevoelens niet vermoorden
  7. Gij zult het web niet gebruiken om seks te bedrijven of in je hoofd toe te staan
  8. Gij zult iemand anders content niet stelen
  9. Gij zult geen valse getuigenis afleggen tegen een mede-blogger
  10. Gij zult uw buurmans blogranking niet nastreven. Wees tevreden met uw eigen content

Het schijnt zo te zijn dat het er op de christelijke blogs nogal aan toegaat. De vraag is of dat erg is. In open-source-communities is elkaar een beetje bashen al jaren bon ton. Misschien gaat het er op de reli-blogs erger aan toe. Maar of een moderne versie van Mozes leefregels virtueel vandalisme tegen gaat betwijfel ik.

Afijn, kennelijk is het allemaal erg genoeg om er een conferentie voor te beleggen.

In het persbericht van 29 september staat dat het allemaal wel een beetje “tongue in cheek” is. Dat zegt een van de initiatiefnemers Krish Kandiah, executive director van Churches in Mission. Andrew Keen zei van zichzelf ook dat je hem niet helemaal serieus moet nemen. Maar er is een verschil tussen “niet helemaal” en “helemaal niet”.

Father I’ve sinned
Ik heb in ieder geval gezondigd tegen gebod 8 als ik hier niet snel vermeld dat het verhaal op Times Online staat. Maar of ik de bloghel zal ontlopen betwijfel ik. Overigens teert Times Online wel erg op het persbericht. Nee dat is geen kritiek(!), en dus niet in strijd met gebod nummer 5. En ik zou zeker niet zoveel hits willen hebben als dat krantje, anders ben ik in strijd met gebod nummer 10. Maar nu lieg ik. Maar dat staat niet op de lijst van tien. Of zou het gebod 3 zijn? Ik denk dat ik maar eens seks in m’n hoofd ga toestaan. En daarna snel naar de virtuele biechtvader.

Menno van Doorn voert de directie over het Verkenningsinstituut Technologie (ViNT), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en is en co-auteur van ‘Me The Media‘, een boek over de revolutie in media.