Gespot

Site gespot: Plein66

0

Online social network-omgeving voor D66-ers

Wat doet Plein66?
Plein66 is een social networking en kennisdelingsomgeving voor mensen die actief zijn voor D66. Het combineert een soort van Facebook, collectieve blog, social bookmarking, document management en een slim forum tot een ontmoetingsplaats en samenwerkingsomgeving voor leden van D66.”

Waarom Plein66?
Plein66 is opgezet om (raads)leden van de partij die in het land actief zijn, met elkaar in contact te brengen en kennis te laten delen. Stel: je bent bezig op lokaal niveau een motie te schrijven over Schiphol, dan is het handig om in contact te komen met een (raads)lid dat in een andere gemeente rond Schiphol met hetzelfde onderwerp bezig is. Of juist met iemand die op dit gebied expert is. Maar hoe vind je die? De leden van D66 kunnen op Plein66 terloops in contact komen, of gericht zoeken naar mensen met bepaalde competenties.

Elke gebruiker bouwt een dynamisch expertprofiel op, dat een balans vormt van zijn statische CV, een dynamische trefwoordenwolk van onderwerpen waarover hij bijdraagt aan discussies, afgezet tegen de mate waarop andere mensen hem waarderen en zijn bijdragen volgen. Daarmee vervangt het traditionele kenniskaarten of ledenlijsten. Een tweede belangrijke peiler van Plein66 is dat leden zelf heel eenvoudig groepen kunnen vormen, waarin ze naar keuze publiekelijk of besloten dieper op specifieke onderwerpen in kunnen gaan.”

Hoe werkt Plein66?
“De filosofie van Plein66 is het dorpsplein, waar je terloops met elkaar aan de praat raakt. En waar raak je dan over aan de praat? Er kunnen documenten of bookmarks naar online nieuwsberichten of artikelen gedeeld worden, er is een slim discussieforum dat vragen en antwoorden bij elkaar brengt en er kan collectief geblogd worden. En door deze informatie niet als platte informatie of files te tonen, maar als potentieel gespreksonderwerp, worden mensen getriggerd om met elkaar in gesprek te gaan en zo samen kennis te maken en kennis te delen.”

Wat zijn de facts van Plein66?
“De mooiste resultaten van Plein66 zijn de steeds frequentere cases die we zien. Dat mensen die elkaar anders waarschijnlijk nooit gevonden zouden hebben, online met elkaar in contact komen. Zo zijn er dwarsverbanden tussen lokale afdelingen ontstaan waar veel kennis en ideeën zijn gaan stromen.”

Wie maakt Plein66?

Plein66 is gebaseerd op Winkwaves Kenniscafé, een whitelabel omgeving voor social networking en kennisdeling. Met Winkwaves Kenniscafé heb je binnen 2 dagen een social networking en kennisdeling omgeving gekoppeld aan je intranet of internet site, en kun je vervolgens al je tijd en aandacht op het tot leven brengen van de online community besteden. De manier waarop je dit gastheerschap invult, is een belangrijke succesfactor, vandaar dat je daar uitgebreid bij begeleid wordt door Winkwaves. Naast D66 maken bijvoorbeeld ook Deloitte, Merrill Lynch en Mediaedge:CIA gebruik van Winkwaves Kenniscafe.”

Frankwatching in gesprek met René Jansen van Winkwaves