Verdieping

Zoek een charismatische hoofdredacteur!

0

Ik lees al mijn hele leven de ELLE. Daar ben je jonge vrouw voor, zeg je nu. Dat is waar. Maar de ELLE is echt anders dan alle vrouwenbladen van deze wereld. Het benadert zaken die niet van wereldbelang zijn, ook niet als zodanig. Bovendien ben ik enorm fan van Cecile Narinx. Vrouwelijke hoofdredacteuren (eerder biechtte ik mijn bewondering voor Birgit Donker op) en ik, een lovestory.

Mannelijke ook
Sommigen dan. Hans Nijenhuis (nrc.next) is bijvoorbeeld een mannelijke uitzondering op de regel. Ik vertrouw erop dat hij, elke dag weer, het interessantste nieuws voor mij en al die andere nrc.next-lezers selecteert. NRC doet het sowieso goed met Birgit en Hans, die allebei zeer foto- en camerageniek zijn.

Hans Nijenhuis (nrc.next) tijdens een opname

Vroeger was de krant een lid van de familie. De wijze opa, zo je wilt. Maar als een krant het voor elkaar krijgt een vriend te worden, zoals de ELLE dat is voor mij (ik heb ook echte vrienden, dus wacht nog even met het storten van bijdragen), dan doe je iets heel goed.

De AvantGarde heeft ‘uber-stylist’ Bas. Geen hoofdredacteur, maar wel wandelend boegbeeld. GeenStijl heeft Rutger. De Volkskrant heeft publiekslieveling Martin Bril, maar wie de hoofdredacteur is, moet ik echt even opzoeken, hetzelfde geldt voor de Spits, de Metro, Trouw, ’t Parool en ga zo maar door.

Standaard uitgerust met een camera

Is de hoofdredacteur niet zo interessant? Laat je columnisten dan voor je werken. Wanneer worden de ‘stukjesschrijvers’ standaard uitgerust met camera? Ik weet dat ik aan de website van de nrc.next gekluisterd zou zijn wanneer Aaf (Brandt Corstius red, foto) er op uit zou trekken met een camcorder.

Regionale kranten
Landelijke media richten zich op de Randstad. En het regionale nieuws ook. Woon je in Lutjebroek, dan zal de nationale radio/tv/krant je niet vertellen wat er zich afspeelt in je stad of dorp. Radio en tv spelen lokaal nergens een betekenisvolle rol.

De Gelderlander, Brabants Dagblad, Leidsch Dagblad, regionale dagbladen zijn al jarenlang de grootste dalers onder de kranten. Van groot belang voor zo’n lokaal medium zou een door ons, voor ons- imago zijn. Een Rotterdammer van wie iedereen houd? Jules Deelder (foto links; bron: Nu.nl). Een Leidenaar? Iefke van Belkum (Olympisch waterpoloster). Die vult toch al elke zondag de ‘Het Op Zondag’.

Kortom: zoek je heil in figuren aan wie het publiek haar hart heeft verloren.

Floor Drees schrijft exclusief voor Frankwatching een serie over de toekomst van de dagbladen, onder de titel Dag blad. Op haar website kun je terecht voor meer beeldmateriaal en tussentijdse updates.