Online recruitment: De werknemer als werver

0

Mensen in staat stellen direct en zonder bemiddeling met elkaar in contact te komen. Het is de grote kracht van internet. Daarmee heeft het web een grote invloed op ons dagelijks doen en laten. Tot nu toe leek online recruitment echter te blijven steken bij de grote vacaturebanken die we allemaal kennen. Uiteraard maken deze vacaturebanken gebruik van het medium internet maar qua concept is er niets nieuws onder de zon. Maar nu is daar referral recruitment: rechtstreekse werving waarbij de eigen werknemers worden ingezet.

Referral recruitment is hot. In Nederland waren Spotajob en Zubka al actief. Daar is nu Friendhunter bijgekomen. Bovendien heeft VNU aangegeven met haar eigen referral programma Jobadvisor te gaan komen. Genoeg activiteit dus. Maar wat is referral recruitment precies?


De referral services die nu op de Nederlandse markt actief zijn

Iedereen recruiter

Het principe is als volgt: Bij referral recruitment worden openstaande vacatures gevuld door aanbevelingen van werknemers. Dat gebeurt al langer: Veel bedrijven keren bonussen uit wanneer werknemers nieuwe collega’s aandragen. Nu wordt daar de factor online aan toegevoegd: met gebruik van het online social network (denk aan vooral aan LinkedIn, maar ook aan Hyves etc.) kan iedereen bekenden aandragen voor vacatures. En dat blijft niet beperkt tot de eigen werkgever: kandidaten worden ook aangedragen bij andere bedrijven. Bij plaatsing betalen de bovengenoemde referral recruitment services de bonus uit aan degene die de kandidaat heeft voorgesteld.

Het is een interessant idee: iedereen wordt recruiter, gebruikmakend van het eigen netwerk. Een groot voordeel van deze ‘sociale werving’ is dat degene die een kandidaat aandraagt deze kandidaat ( in meer of mindere mate) kent. Hierdoor neemt de kans op een match toe, je stelt immers niet zomaar iemand voor. Het is dus niet alleen werven, er is ook sprake van een zekere mate van selectie. Bovendien worden de traditionele werving- en selectiebedrijven, en de aanzienlijke kosten die zij met zich meebrengen, vermeden.

Vorm zelf een netwerk

Referral recruitment services bieden gebruikers de mogelijkheid om bekenden aan te dragen voor openstaande functies. Het kan ook anders: Werknemers uit een bepaalde branche die samenwerken om kandidaten te werven en te selecteren. The Consultancy Group is zo’n initiatief: werknemers van verschillende consultancy bedrijven spannen zich samen in om nieuwe kandidaten aan te trekken. Zij werven niet alleen in hun persoonlijke netwerk maar vormen samen een aanspreekpunt voor kandidaten die op zoek zijn naar een baan in de consultancy.


The Consultancy Group

Net als bij referral services als Friendhunter zijn het bij The Consultancy Group individuen die aan het werk gaan. En bij beide wervingsmethoden zal er als het tot een plaatsing komt een bonus worden uitgekeerd. Toch verschilt het concept van The Consultancy Group nadrukkelijk van het idee achter referral services als Friendhunter. De laatste maken gebruik van al bestaande contacten en zijn niet aan één specifieke branche gebonden. Bovendien zetten zij hun ‘recruiters’ actief aan het werk om potentiële kandidaten te benaderen waar The Consultancy Group slechts een gemeenschappelijk aanspreekpunt vormt.

Daar staat tegenover dat The Consultancy Group de werkzoekende van veel meer dan slechts een vacature voorziet. Zij biedt informatie over de gehele consultancy branche, geeft bedrijfsprofielen en kandidaten krijgen carrière advies van consultants van de participerende partijen. En omdat het initiatief gesteund wordt door een brede groep van consultancy partijen mag verwacht worden dat het gegeven advies geen verkapt verkooppraatje is dat altijd tot één en dezelfde werkgever leidt. Bovendien komt een kandidaat uit eigen beweging bij The Consultancy Group, niet omdat een ‘vriend’ een zakcentje denkt te kunnen verdienen.

De werknemer werft, ook voor de concurrent

De toekomst zal uitwijzen hoe succesvol beide wervingsmethoden zullen zijn in Nederland (online referral services zijn in andere landen al succesvol). Interessant om te zien is dat internet ook voor recruitment nieuwe mogelijkheden schept waardoor oude regels lijken te vervagen. Enerzijds worden werknemers ingezet om kandidaten te werven en niet alleen voor de eigen werkgever. Anderzijds spannen partijen samen die normaal gesproken tegenover elkaar staan in de strijd om de meest geschikte kandidaat. Wat is de les voor werkgevers die het beu zijn om eindeloos vacaturebanken af te struinen op zoek naar geschikte kandidaten? Zet de werknemer in. En misschien zelfs ook de werknemer van de concurrent.